z orzechami - 5000 przepisów (strona:225/334)

Quattro fromaggi na bagietce z pesto. 186

jeść najlepszą na świecie pizzę z pesto, zamiast sosu pomidorowego. Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tej szybkiej przekąski.Co niezbędne?Pesto:-rukola-ząbek czosnku-orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca-oliwa; dwie łyżki-parmezan; łyżeczka-pieprz, sól-limonka; sok jedna łyżkaDo kanapki:-bagietka-ser rokpol, mozzarella. i cheddar -pomidorki cherryWszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na jedną masę

BaRepas
Spaghetti pełne ziarno z pesto na nerkowcach. 193

Pesto można zrobić na wiele sposobów z rozmaitymi ziołami. Ja lubię najbardziej to oryginalne na rukoli.Co potrzebujemy?-rukolę-oliwę; dwie-trzy łyżki-orzechy nerkowca; duża garść-sok z połowy cytryny-dwa ząbki czosnku-sól i pieprz-parmegiano regiano; łyżkaWszystkie składniki miksujemy w blenderze.Ugotowany makaron w osolonej wodzie przecedzamy NIE zalewamy zimną wodą. Skrapiamy oliwą.Wykładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pesto

BaRepas
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 192

szpinak w poprzednim poście).Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.Surówka z marchwi.Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy posiekaną brzoskwinie i zmiażdżone orzechy włoskie. Solimy, skrapiamy oliwą i frutatem (jabłkowy ocet balsamiczny), mieszamy

BaRepas
Makowe francuskie koperty. 151

przepisem na masę makową.  Masa makowa.200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu.150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście

BaRepas
Bakaliowy makowiec 173

mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki cukru* aromat migdałowy* 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce)  Sposób wykonania Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony mak, chwilkę pogotować na małym ogniu ciągle mieszając, zestawić

Mix smaku
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 190

Witam serdecznie i od razu się przyznaję, że zrobiłam swoje pierwsze w życiu rogaliki. Nigdy jakoś nie miałam okazji się zabrać. Ale Marzena zrobiła mi

Z Kuchni Do Kuchni
Kluski śląskie 192

masła.   Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.   Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,gładkiego ciasta.   W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.   W każdej kulce robimy wgłębienie.   Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju.Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.   Kluski

Maminek kulinarny
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 290

psieca. Po wyjańciu dać sia jamu łostudzić, polać farinó rozmóncóno wew kapce wody zes białtkam”.Nazwa fefernuski pochodzi z języka niemieckiego „pfeffernusskuchen”, gdzie „pfeffer” znaczy pieprz, pierny, a „nuss” – orzech, czyli twardy. A więc fefernuski to pierne, twarde ciastka. Różne przepisy na podobne ciasto można także spotkać w Książce Gospodyni Wiejskiej wydanej z zasiłku Ministerstwa Rolnictwa i Reform Rolnych – Związek

Grahamka, weka i kajzerka
"Mleczniak" - czekoladowo-kokosowy 189

Ciasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem.Składniki:Masa Białaszklanka mleka w proszku1/2 szklanki wiórek

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka owsiano-kokosowe 220

łyżkach wrzącej wody i dodać do margaryny, wymieszać. Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę, cukier, dodać rozpuszczoną margarynę i wymieszać.Z masy formować kulki wielkości włoskiego orzecha, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładać do nagrzanego piekarnika na środkową szynę. piec w temp 180 stopni ok. 8-10 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwile

Mix smaku
Ciasteczka sezamowe 226

dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu.Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni

Mix smaku
Kuleczki rafaello 163

wafle oraz margarynę i dokładnie wymieszać. Następnie masę wstawić do lodówki do schłodzenia ma ok. 30-40 min.Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka każdej kulki migdał. Uformowane kulki obtaczać u wiórkach kokosowych.Kulki przechowywać w lodówce

Mix smaku
Sernik gotowany z mleka 560

masę, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce ser. Ucierać do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...)Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową, wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na masę serową, wstawić do lodówki do stężenia

Mix smaku
Kulki bakaliowo-zbożowe 208

szklanki cukru* 1 cukier wanilinowy* 125 g margaryny* 100 g ryżu preparowanego* 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2/3 szklanki sezamu prażonego* 2/3 szklanki rozdrobnionych dowolnych orzechów* 2/3 szklanki rodzynek* 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 100 g wiórek kokosowych (do obtaczania)Sposób wykonaniaDo garnka o szerokim grubym dnie wlać mleko, wsypać cukier i zagotować, co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć

Mix smaku
Domowe bounty 185

puder.Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i podgrzewać, aż się masło rozpuści, następnie przelać do wiórków i cukru, wymieszać.Z powstałej masy formować dłońmi kulki lub jajeczka wielkości włoskiego orzecha i układać na papierze do pieczenia. Odstawić przykryte folią w chłodne miejsce na 1-2 godziny lub wstawić do zamrażalki na ok.20 min.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Mix smaku