z orzechami - 5000 przepisów (strona:227/334)

Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 160

Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu i ozdabiamy czekoladą. Uszko koszyczka zrobiłam z pasków uprażonego świeżego orzecha kokosowego.Krucha beza, leciutko ciągnąca wewnątrz, strzelające, rozpryskujące się w ustach soczyste granaty. To wszystko przełamane delikatnym prażonym kokosem i muśnięciem dobrej czekolady. Takie doznania Was czekają, gdy „rozpakujecie” bezowo kokosowy

mojewypiekiinietylko
Banany w migdałowym krokancie 162

dodatku ciekawego, jest nie lada gratką. Banany w migdałowym krokancie. Dla tych, co nie wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej  glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.      Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki

mojewypiekiinietylko
Japońskie kuleczki mięsne 233

sojowy. Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też kaszą manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości, mniej więcej, orzecha włoskiego. Użyłam małej łyżki do lodów. Z tej porcji powinno wyjść ok. 16 kulek (ja robiłam z podwójnej, wyszło mi 30). Kuleczki wrzucamy od razu na wrzątek i gotujemy partiami

mojewypiekiinietylko
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 175

suchych składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie

mojewypiekiinietylko
Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach 169

kawałki (nie za drobne) i przesypujemy do miseczki. Partiami wrzucamy winogrona do miski z rozpuszczoną białą czekoladą, dokładnie obtaczamy i pojedynczo przekładamy do miesczki z pistacjami (najlepiej w orzechach zrobić dołek). Zanurzamy do połowy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej miseczki wsypujemy prażone wiórki kokosowe i tak samo obtaczamy winogrona. Rozpuszczamy czekoladę deserową i postępujemy

mojewypiekiinietylko
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 186

pieprzu- 1 łyżeczka soli- 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka koperty z marmoladą 264

folię , położyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny.Rozwałkować na ok 1/2 cm i pociąć w kwadraty o boku 5 cm.Kłaść pół łyżeczki powideł, rozsmarować i posypać orzechami ( ja nie posypywałam) zawinąć rogi do środka i dokładnie skleić je do siebie, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia ok 15 - 20 min. Jeszcze ciepłe posypać cukrem m pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kuleczki rybne w zalewie 687

cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać

Ala piecze i gotuje
Pomysły na imprezę i przyjęcie 206

Papryczki pimientos de padronEmpanadas z dynią i chorizoBruschetta z pieczoną paprykąJesienna sangriaPizza z szynką, rukolą i parmezanemSałatka z figami i boczkiemProwansalskie pieczone pomidoryPlacki z pomidorów z

Chilli Czosnek i Oliwa
Gryczane muffiny z bananem, awokado i migdalami i Dzieciece pudelko sniadaniowe odlona 7ma 198

Wiedziałam, że się im nie oprę. Z maki gryczanej i jeszcze zawrotnie połączone z zieloniutkim awokado, bananem i orzechami! Przyznacie, że połączenie arcyciekawe. Częściowo zjedliśmy je w niedzielne popołudnie, a jeden babeczek trafił do Śniadaniówki Córciowej. Przepis pochodzi z bloga Marty (ach ja lubię tam zaglądać!!!), no i dzieciaki na ich punkcie zbzikowały :)1/4 szklanki mąki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Popekane ciastka orzechowe czyli Slodki Czwartek odc.52 196

mało kaloryczne, ani bez cukru za to są bez mleczne i bezglutenowe być mogą. Na pewno, jeśli nie macie alergii na orzechy, polecam bo są przepyszne! i te chrupiące orzeszki... Ochy i achy wprost z bloga Addio Pomidory :)Popękane ciastka orzechowe 250 g płatków owsianych75 g mąki pszennej (myślę, że śmiało można zastąpić ja mąką owsianą)100 g cukru trzcinowego100

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orzechowo jesienny serek z miodem czyli Niedzielne Sniadanie odc.44 156

ramach jednego z konkursów powstała ta serkowa wariacja :) Zjadałam wszystko sama ! Orzechowo jesienny serek z miodem75 g śmietankowego lub jogurtowego serkapo łyżce migdałów, orzechów laskowych i włoskichpół łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze tzw. cykaty1-2 łyżeczki miodu, do smakunajlepiej domowy chleb żytniOrzechy rozdrabniamy w moździerzu lub blenderze. Łączymy z serkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik piernikowy łaciatek 290

włożyć do miski i wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Układać na spód blaszki jedną obok drugiej.Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki. Ser zmielić.Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku

Sama słodycz i szczypta chili
Snikers 399

pudru2 łyżki modu2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody Masa:1 jajko3 łyżki maki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 margarynaKarmel orzechowy:25 dag orzechów włoskich2 łyżki miodu2 łyżki cukru2 łyżki margarynymasa karmelowaWYKONANIE Z podanych składników zagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde

W kuchennym oknie Ewy
Wesołych Świąt! 185

siły. Potrawa z makiem ma nam zapewnić w nadchodzącym roku pomyślność i bogactwo. Kapusta będzie nas chronić od złego, grzyby zapewnią szczęście i dostatek, miód- pomyślność i długie życie, orzechy- mądrość, a owoce- długowieczność. Pamiętajcie, że podczas wieczerzy wigilijnej trzeba spróbować każdej potrawy, by w nadchodzącym roku niczego nam nie zabrakło.Życzę Wam wesołych, spokojnych, rodzinnych, a nade wszystko smakowitych

Smakowity Blog Kulinarny