z orzechami - 5000 przepisów (strona:221/334)

Ciasteczka owsiane kokosowe z czekoladą bez dodatku pszenicy 178

sojowa, aromat), tłuszcz palmowy, wiórki kokosowe 9,7%, cukier trzcinowy, syrop glukozowy, substancje spulchniające: węglany sodu,  sól morska, melasa trzcinowa, aromaty. Może zawierać śladowe ilości orzeszków arachidowych, innych orzechów i mleka. Jedna porcja (2 ciasteczka) zawierają 502 kcal. Firma: Sante A. Kowalski sp. j. Cena: 1,40 zł. Masa netto: 38 g. Na plus na pewno jest duża zawartość

Qlinarnie i Qlinarnie
Blok czekoladowy z herbatnikami 329

Blok czekoladowy- to smak dzieciństwa dla mnie :) Zrobiłam go z połowy składników, a zamiast orzechów, które powinny być w każdej czekoladzie (oczywiście dla mnie) dodałam suszone wiśnie. Wyszło bardzo smacznie :) Składniki: 200 g niebieskiego mleka w proszku (sypkiego), 1/3 szklanki cukru, 70 g masła, 1/4 szklanki wody, 3-4 łyżki kakao, 1 garść suszonych wiśni, 200 g herbatników- u mnie

Aga w kuchni
Salatka z rukoli, sera plesniowego i owocow, z dodatkiem indyka 225

lubi :) Sałatka z rukoli, sera pleśniowego i owoców, z dodatkiem indyka 2-3 garści umytej rukoli gruszka, umyta i pokrojona w plasterki garść czerwonych winogron, przepołowionych garść orzechów włoskich garść pokrojonego w kostkę sera z niebieska pleśnią jeden sznycel z indyka, pokrojony w kostkę, przyprawiony wg upodobań i usmażony na chrupiąco dressing: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny mały

Dzieje kuchennej Wiewióry
1. Ofenschlupfer - deser z bułki z bakaliami 138

szklanka        4 jajka             rodzynki 0.5 szklanki   orzechy (dowolne – najlepiej włoskie) 0.5 szklanki      cukier   2 łyżki  cukier waniliowy 1 opakowanie           migdały w płatkach

Jadło i czytadło
5. Czekolada! Nie tylko ze sklepowej półki 99

Mleko w proszku 300 g . Cukier ½ szklanki Masło 1 kostka Woda ½ szklanki Orzechy włoskie 100 g . Rodzynki 100 g . Suszone owoce (morele, brzoskwinie, gruszki) 100 g Masło rozpuścić razem z cukrem i wodą, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać bakalie i przełożyć, najlepiej do silikonowej prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Po 10 godzinach czekoladę można kroić

Jadło i czytadło
7. Chałwa z kaszy manny 93

przepis na „polską” chałwę. 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka wody orzechy, sezam, skórka pomarańczowa Masło rozgrzać na patelni, wsypać kaszę i smażyć powoli ok. 30 minut, aż zbrązowieje. Dolać szklankę wody, mleka i cukru,. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać bakalie drobno posiekane. Gotować, cały czas mieszając

Jadło i czytadło
13. Kotlety mielone z serkiem feta 106

czosnkiem i jajkiem, wyrobić jednolita masę. Jeżeli masa będzie za luźna to dodać bułki tartej. Natkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem feta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z masy mięsnej uformować płaskie placki, na każdy włożyć serową kulkę, formować klopsiki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Jadło i czytadło
19. Makowiec z jabłkiem 171

cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 1 puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć

Jadło i czytadło
21. Keks napakowany bakaliami 120

wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny 100 ml rumu 200 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalać rumem, najlepiej dzień wcześniej

Jadło i czytadło
57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 93

rozmieszać z drożdżami a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz ketchupu) i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.  8. Gdy ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując  serduszko. 9. Pikantny ketchup włożyć do szprycy

Jadło i czytadło
71. Mufinki z pianką marshmallow 112

szklanki mąki 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki mokre: 3 żółtka 1 szklanka gęstej śmietany 1/2 szklanki oleju 100 g orzechów 150 g wiśni (mogą być mrożone) 100 g rodzynek Pianka  marshmallow: 3 białka 100 pianek marshmallow 1/2 szklaki cukru Mokre i suche składniki wymieszać, najpierw osobno a następnie razem. Nałożyć

Jadło i czytadło
78. Wielkanocna pascha z zosem żurawinonym 136

tłustego twarogu 100 g  masła 4 żółtka ze sparzonych jaj 1 szkl. cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki bakalii (skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów) Sos żurawinowy 0,5 szkl. cukru 1/3 szkl. wody 20 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej Ser  zmielić przez maszynkę dwa razy, przełożyć na sito i pozostawić na 2-3 godziny

Jadło i czytadło
118. Rolada w waflu Ewy Wachowicz 175

wafla typu andrut 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła 1 łyżka kakao ¾ szklanki rodzynek ¾ szklanki orzechów ½ szklanki migdałów 1 duże jabłko 2-3 łyżki cukru pudru 1 duża paczka ciastek pepitek Wafle przykryć od dołu i góry zwilżonym wodą ręcznikiem kuchennym, tak aby pod wpływem wilgoci zrobiły się elastyczne. Galaretkę przygotować w ¾ szklance wody i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia

Jadło i czytadło
Jesienne stragany 113

Kontrast z nimi stanowiły terenowe limuzyny pochodzące z któregoś z krajów Zachodniej Europy, zalegalizowane zgodnie z tutejszym prawem, mimo braku jakichkolwiek dokumentów zakupu. Na ustawionych wzdłuż drogi straganach sprzedawano orzechy, słodycze własnego wyrobu i owoce, wszystko to w co jesień zazwyczaj obfituje.   Michał Kruszona „Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża w poprzek gór”   Zysk

Jadło i czytadło
170. Ryżusie w wafelku 121

odpowiednia oprawa daje zdumiewające efekty!!! Na 2 porcje: 1 tubka zagęszczonego mleka słodzonego o smaku waniliowym SM Gostyń 1/3 kostki masła 3/4 szklanki ryżu preparowanego 3/4 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone morele) 1 łyżka kakao 2 ciastka typu markizy 2 wafelki od lodów 3 kostki czekolady Wafelki obcinamy i za pomocą roztopionej czekolady "przyklejamy" do ciastek. Ryż suszymy

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania