z mielonym - 500 przepisów (strona:9/34)

Pasztet domowy a'la wątróbka. 128

olej ( 2-3 łyżki ) i smażymy na złoty kolor. Przestudzone mięso,wątrobę i cebulę mielimy przez maszynkę o małych oczkach. Bułkę moczymy w zimnej wodzie,następnie wyciskamy i także mielimy w maszynce. Dodajemy przyprawy do smaku,pieprz,sól,jajka i wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Gotową masę wkładamy do wąskich  foremek aluminiowych lub do blaszek keksówek. Posypujemy kminkiem(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 C. Jest pyszny,zrobiłem go kilka dni temu. Polecam !  Rada : Można do masy pasztetowej dodać trochę całego lub mielonego kminku, będzie miał ładny aromat.                                          Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Młode ziemniaczki z cebulką i koperkiem. 158

Składniki : 1,5 kg małych młodych ziemniaków kilka prutków zielonego koperku 4-5 zielonych łodyżek  cebuli (szczypior ) sól czerwona papryka słodka mielona kilka łyżek masła lub oleju Sposób wykonania : Młode ziemniaki oskrobać ze skórki ( najlepiej w gumowych rękawiczkach ) opłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody. Ugotować do miękkości, ale uważać(...)odcedzić, dodać roztopione masło lub olej, wsypać pokrojony koperek i szczypiorek, wymieszać wszystko razem poprzez kilkakrotne potrząsanie garnkiem w górę i w dół. Gorące ziemniaki nałożyć na talerze, posypać mieloną czerwoną papryką. Podawać z sałatką warzywną i mięsem. Doskonale smakują także z zsiadłym kwaśnym mlekiem

Przepisy i porady kulinarne
Pieczeń z mięsa kiełbasianego. 281

Składniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania(...)Mięso i słoninę zemleć w maszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce

Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć kotlety mielone, aby usunąć z nich nadmiar rosołu. 99

Krzysztof Jaracz Gdy chcemy pozbyć się nadmiaru wody z naszych kotletów mielonych, należy  najpierw usmażyć jedną stronę kotleta, obrócić go na drugą(...)stronę , przebić 2-3 razy widelcem i przycisnąć go z góry widelcem 3-4 razy, aby nadmiar wody ( rosołu) wypłyną z jego środka.  Następnie dalej smażymy nasze kotlety mielone. Tak usmażone będą się mniej kruszyć, oraz będą płaskie, nie będą owalne ( jajowate

Przepisy i porady kulinarne
Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 162

Składniki : 1,5 kg sera mielonego 50 dkg cukru pudru(...)masła 18 jajek 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 łyżki kaszy manny otarta skórka z 1 cytryny cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Jeśli nie mamy sera mielonego tylko w kostce, należy go zemleć przez maszynkę o drobnych oczkach 3 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, miękkie masło i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Następnie

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z skorzonery 158

skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej ,  1 łyżeczka cukru  Sól i pieprz Przygotowanie : Skorzonerę obieramy najlepiej w zlewie z wodą przez co unikniemy "lepkich rąk", ponieważ podczas jej obierania wydziela się klejące mleczko. Obraną

cookpl
Wytrawny torcik 159

mnie  do wykonania torcika, do którego wykorzystałam miąższ  z sokowirówki. Torcik wytrawny z kremem chrzanowym Składniki: miąższ z 1 buraka i 100g selera; 1 łyżka mielonego lnu; 1 jajko; 3 łyżki płynu (u mnie sok buraczano-selerowy, może być woda); pieprz ziołowy. Krem: 100g twarogu półtłustego; 1 łyżka serka Bielucha(...)łyżki chrzanu. Dodatkowo: płatki migdałowe. Zaczynamy !         Na  początku robię sok w sokowirówce. Cały miąższ z buraczka i selera przekładam do miski, dodaję jajko, len mielony, pieprz ziołowy i sok żeby masa nie była za sucha (z powodzeniem może to być woda). Następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy kładę foremkę w kształcie kwiatka (nabyłam

Życie na widelcu
Kartacze z mięsem 216

mielonego mięsa wołowego2 kg ziemniaków0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki bułki tartej 2 żółtka2 duże cebuleskwarki do okraszeniasól, pieprz, majeranek do smakuKartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień odsmażane na tłuszczyku.Ziemniaki(...)maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować

Świat Domowej Kuchni
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 186

średnie ryby:2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli,1 płaska łyżka ziaren kolendry,1 płaska łyżka mielonego imbiru,1 płaska łyżka rozmarynu,pieprz grubo mielony, sól - do smaku.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy ilość

Codzienna kuchnia niecodzienna
pasta z makreli z kurkami marynowanymi... 179

Składniki: makrela wędzona 2 sztuki, kurki marynowane 1/2 szklanki, majonez 3 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek z makreli dokładnie usunąć wszystkie(...)ości i samo mięsko dac do miski kurki marynowane wylać na sitko, kilka zostawić w całości do przybrania a resztę posiekać nożem i wsypać do makreli dodać majonez, pieprz mielony, posiekany szczypiorek i wszystko łyzką rozcierając dobrze wymieszać i do lodówki odstawić na 30 minut podać z pieczywem jakim lubisz..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania