z mascarpone - 5500 przepisów (strona:27/367)

Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki 186

Przepyszne czekoladowe babeczki z aksamitnym kremem mascarpone - to klasyka wśród łakoci , a w formie uroczych mini choineczek wyglądają jeszcze piękniej tworz ąc świąteczn y i zimow y akcent - idealne dla dzieci . Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie pasuje(...)proszku  czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone ok. 4 łyżki cukru pudru odrobina zielonego barwnika perełki cukrowe Babeczki - Bożonarodzeniowe Choinki - Sposób przygotowania: Ciasto: W niewielkim rondelku roztapiamy masło , studzimy.   Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem

Słodka Strona
Mus kawowy 152

kawowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Deser, który zastąpi jednocześnie kawę i ciastko. Polecam:) Czas wykonania: 30 min + minimum 4 h oczekiwania Ilość porcji: 2 Składniki: 2 łyżki kawy 100 ml śmietanki 100 ml mascarpone 2 – 5 łyżek cukru pudru 100 ml wody 1 ½ łyżeczki żelatyny + 4 łyżki ciepłej wody dekoracja(...)Zaparzyć kawę, wystudzić i odcedzić fusy. Żelatynę rozpuścić z ciepłą wodą, wystudzić. Przelać chłodną kawę do żelatyny i dokładnie wymieszać. W wysokim naczyniu zmiksować serem mascarpone z kawą. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem (od ilości cukru będzie zależała słodycz musu). Dodać śmietanę do masy – delikatnie wymieszać i przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Tagliatelle z łososiem, cukinią i mascarpone 351

Kolejna odsłona makaronu, tym razem podana z łososiem, cukinią i kremowym, włoskim serkiem mascarpone. Kto jest, tak samo jak ja, wielkim miłośnikiem makaronów i nie może bez niego przeżyć kilku dni? Koniecznie napiszcie o tym w komentarzach i dajcie znać jak Wam smakowało to danie. Tagliatelle z łososiem, cukinią i mascarpone porcja dla 4 osób Składniki: 350 g makaronu tagliatelle(...)mąki durum, możecie zastąpić bezglutenowym ) 250 g mascarpone 1 filet z łososia ( około 200 g ) 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki tartego parmezanu/cheddara sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Musi być lekko twardy. Czosnek drobno posiekać, cukinię obrać i pokroić w plasterki, a potem na pół. Odciąć skórę i łososia pokroić w 1-centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzać

Jaglusia
Prawdziwe włoskie tiramisu 955

tiramisu to oczywiście metafora, bo czym jest prawdziwe włoskie tiramisu? W samej swojej ojczyźnie ma co najmniej kilkadziesiąt odmian, w zależności od regionu. To, co je łączy to biszkopt, mascarpone, espresso i amaretto. W kuchniach na całym świecie trwają spory, czy do prawdziwego włoskiego tiramisu dodawać śmietanę, czy jajka. Ja Was obudzę (tiramisu znaczy z włoskiego ocknąć się, obudzić(...)poderwij mnie”) prawdziwym włoskim tiramisu z moich podróży. Składniki: ok. 300g podłużnych biszkoptów 750 g sera mascarpone dobrej jakości 4 łyżki cukru, najlepiej drobnego 4 jajka 200 ml mocnej kawy, świeżo zaparzonej ok. 50 ml likieru amaretto (ewentualnie innego alkoholu, np. rum, whisky, ale jeśli nie macie amaretto, to najlepiej użyć zwykłej wódki, do której dodacie kilka kropel aromatu

Pociąg Do Kuchni
Sierpniowa jesień i lody. Ciągle jeszcze letnie 166

wcześnie; zdecydowanie za wcześnie... Póki co kręcę lody. Już teraz nie za bardzo mamy ochotę na zimne desery; trzeba się więc spieszyć.  W lodówce miałam kilka moreli i mascarpone, które straszyło zbliżającym się upływem terminu ważności. Na jarmarku kupiłam woreczek suszonej lawendy; wszyscy wiedzą, że te fioletowe, intensywnie pachnące kwiatki z morelami stanowią duet doskonały. Trzeba tylko uważać, żeby(...)jest delikatny i subtelny, nie zabija moreli, a tylko je podkreśla. Całość smakuje wakacjami - i o to właśnie chodziło! Skusicie się...? Póki jeszcze mamy lato! Lody morelowo-lawendowe z mascarpone Składniki: (na 1 l lodów) 250 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 250 g serka mascarpone 75 g cukru pudru 400 g moreli Kremówkę przelać do garnuszka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody jagodowe na mascarpone 225

Lody z dodatkiem serka mascarpone o intensywnym, fioletowym kolorze i jagodowym smaku. Bez najmniejszych kawałków owoców i bez potrzeby użycia maszynki do lodów. 200 g jagód leśnych 3 łyżki cukru z ziarenkami wanilii 1/2 szklanki cukru białego 5 żółtek 400 g śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone Jagody wsypać do garnka i zasypać połową białego cukru. Podgrzewać, aż puszczą(...)stale ucierając wlewać cienkim strumykiem gorącą kremówkę. Przelać do garnka i podgrzewać, aż masa będzie gorąca i zacznie oblepiać łyżkę. Nie należy gotować. Mieszankę przelać przez sito. Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć razem z musem jagodowym. Wlewać porcjami wystudzoną mieszankę jajeczną i wszystko razem połączyć. Wlać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :) Kategoria

https:KKuchniaMniam
Naleśniki z serkiem mascarpone i jagodami 528

Ponieważ sezon jagodowy w pełni, dzisiaj zachęcam Was do zrobienia naleśników z serkiem mascarpone i jagodami. Ponieważ serek mascarpone ma smak bitej śmietany, taki posiłek jest jak deser. Niebo w buzi :) Przepis dołączam do akcji  Błyskawiczne Piątki , organizowanej na fb :) Składniki na ciasto: 500 ml mąki pszennej 5 łyżek oleju 75 ml cukru 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią(...)jajka 500 ml mleka Składniki nadzienia: 250 g serka mascarpone 100 ml mleka pół litra jagód cukier do posłodzenia jagód Wykonanie: Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i miksujemy około 3 minuty.  Ciasto odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować składniki nadzienia. Po 30 minutach, na mocno nagrzanej patelni, smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki

Smak mojego domu
Ciasto Ferrero Rocher 182

cukru 120 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 200 g orzechów laskowych (dałam mniej) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli   Krem Ferrero Rocher: 400 g serka mascarpone 400 g Nutelli 100 g mlecznej czekolady, posiekanej ½ szkl drobno posiekanych orzechów laskowych (dałam mniej)   Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie przekroić wzdłuż na dwa równe blaty.   Krem Ferrero Rocher:  Posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do letniej dodać serek mascarpone, Nutellę oraz posiekane orzeszki, dobrze zmiksować. Masę odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.     Krem śmietankowy: Śmietankę kremówkę ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec cukier puder

Nastoletnie Wypiekanie
Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i malinami 216

Ciasto drożdżowe z lekką nutą kokosową i aromatycznymi leśnymi owocami. Jak na drożdżowca ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Dzięki polewie z mascarpone owoce zostały wciągnięte przez ciasto i są nie tylko na wierzchu, ale też w środku. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, nawet do paru dni. Pyszne, polecam! 1 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/3 szklanki cukru(...)łyżka do zaczynu 1/2 szklanki mleczka kokosowego 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 2 łyżki oleju kokosowego POLEWA OWOCOWA: 125 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki wiórek kokosowych 1/2 szklanki jagód leśnych garść malin Przygotować zaczyn rozcierając drożdże razem z łyżką cukru i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Musi być ciepłe, ale nie może parzyć. Odstawić w ciepłe

https:KKuchniaMniam
Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée 195

Tradycyjny Crème brûlée jest przygotowany na żółtkach i kremówce z charakterystyczną skorupką w postaci palonego cukru. Mój krem nie wymaga pieczenia (prawie), a przygotowałam go na serku mascarpone i zatopiłam w nim świeże jagody. Nie obyło się też bez karmelizowanego cukru na wierzchu, a wszystko przygotowałam w jadalnych miseczkach, tzn w cieście francuskim :) 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 4 żółtka(...)łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki świeżych jagód cukier brązowy Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie i wyciąć z niego kółka. Pełne koła o średnicy ok 8 cm. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółka (ok 6 cm), tak aby powstał pierścień. Delikatnie zwilżyć wodą krawędzie pełnych kół i nałożyć na wierzch pierścień. Ciasto

https:KKuchniaMniam
Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami 256

Dwie pękate bezy, które są chrupiące z zewnątrz i miękkie, piankowate w środku. Tą słodycz przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone i pieczonych truskawek. Truskawki połączyłam z octem balsamicznym i pieprzem czarnym, co dodatkowo podkręciło smak kremu, nadając mu kwasowości i lekkiej pikanterii. BEZY pavlova: 1 szklanka białek ( z ok 6 jajek) 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczka soku z cytryny KREM Z PIECZONYCH TRUSKAWEK: 250 g serka mascarpone 500 g truskawek świeżych 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru brązowego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 25 g masła 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm i 16 cm, zachowując ok 5 cm odstępu od siebie, gdyż w trakcie

https:KKuchniaMniam
Naleśniki z mascarpone i owocami 158

bardzo często, bo to szybkie, proste i smaczne potrawy, a można przyrządzać je na tyle sposobów, że aż żal, by nie spróbować. Dziś naleśniki w odsłonie na słodko - z mascarpone i owocami. Prawdziwa gratka dla łasuchów. :) Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę(...)mocny naleśniki przypalą się i będą niesmaczne! Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników. Sos mascarpone:   1 opakowanie serka mascarpone (250 g) ok. 200 g serka waniliowego lub naturalnego (w moim przypadku Vitello) Sos jest banalny w przygotowaniu, do miski przekładamy mascarpone, a następnie dodajemy

Cooking Monster
ciasto z serkiem mascarpone i truskawkami 774

mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 70 g cukru pudru 1 żółtko wykonanie: Żółtko i cukier wkładamy do garnka. Garnek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą i miksujemy(...)cukru i żółtka powstanie gładka masa. Serek mascarpone miksujemy w osobnym garnku dodajemy do niego utartą na parze masę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda wymieszana z cukrem i cytryną wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej

Domowy Smak Jedzenia
Deser - Malinowy Król 165

pieszczoty. I niech Wam dobrze będzie. Amen. Deser - Malinowy Król www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki kobiałka malin (mogą być mrożone lub ze słoiczka) 2 żółtka 2 + 4 łyżeczki cukru pudru 1 serek mascarpone 1 śmietana 30% 1 opakowanie herbatników odrobinkę startej gorzkiej czekolady Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru pudru. Dodajemy do tej masy serek mascarpone i ponownie ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy(...)składniki łączymy razem, delikatnie mieszając. Maliny miksujemy blenderem z 2 łyżeczkami cukru pudru. Na sos. Na spodzie wysokich szklanek kruszymy herbatniki, lekko skropione mlekiem. Na herbatniki kładziemy masę z mascarpone, maliny i znów mascarpone.  Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Deser możecie uwieńczyć listkiem mięty. www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego! Przepis, wykonanie i zdjęcia

Kuchnia smaków
Taretelettki z truskawkami i serkiem mascarpone. 111

największą przyjemnością dla podniebienia. To jest moja specjalność. Proste, ekspresowe tartelettki truskawkowe, wymagające minimum gotowania. Potrzebne nam będą: 500 g truskawek, opakowanie ciasta francuskiego, 250 g serku mascarpone, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, ewentualnie cukier do dosłodzenia (ja robiłam bez cukru, dla zasaday), ewentualnie liście mięty (dla dekoracji i dla aromatu). Przygotowanie:   Podgrzewamy piekarnik do temperatury 210 °C. Wycinamy pomniejsze(...)kółka (podstawy taretelettek) w cieście francuskim. Nakłuwamy je widelcem. Wkładamy do piekarnika na 10 -12 minut. Potem odczekujemy aż wystygną. Mieszamy serek mascarpone z cukrem waniliowym (i jak nie możecie obejść się bez słodkości z cukrem). Rozprowadzamy tak przygotowany krem à la mascarpone po cieście francuskim. Z wierzchu układamy truskawki. Możemy jeszcze skropić kilkoma kroplami syropu z agawy dla posłodzenia

MODA NA BIO

Proponowane wyszukiwania