z mascarpone - 5500 przepisów (strona:32/367)

Tort mascaropne z kajmakiem i biszkoptami w kawie 52

mąki wymieszane wcześniej z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut. Studzimy. Krem mascarpone: 250 gram mascarpone 450 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w mikrofalówce ( nie można(...)zagotować, bo starci właściwości żelujące ). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone ucieramy w osobnej misce, dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy na gładko. Dodatkowo: 1 puszka kajmaku kakaowego 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 słoika konfitury wiśniowej łyżka galaretki wiśniowej 1 szklanka mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptów i biszkopta kakaowego 1 paczka biszkoptów - okrągłych

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów z cytryną w tle 64

krówkową ( w temp. pokojowej ) i miksujemy. Następnie dodajemy śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie miksujemy do uzyskania aksamitnej masy. Wrzucamy beziki i mieszamy rozprowadzając je równomiernie. Masa cytrynowa z mascarpone : - 250 gram mascarpone - 1 tabliczka białej czekolady - 2 pełne, kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18 % - skórka starta z 1 cytryny - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej(...)mikrofalówce. Mieszamy, dodając po jednej łyżce kwaśną śmietanę. Masa powinna być gładka, bez grudek. Mascarpone wkładamy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy śmietanową czekoladę. Mieszamy na gładki, bardzo gęsty krem. Na koniec, cały czas miksując dodajemy skórkę startą z cytryny i powoli wlewamy sok. Składanie tortu : Spód biszkopta umieszczony w tortownicy zapinamy obręczą, nasączamy połową ponczu cytrynowego. Wykładamy całą masę

Kronika Piekarnika
tort oreo wiśnia i nutella 85

następnie wyjmujemy i odwracamy spodem do góry. Biszkopty najlepiej upiec dzień przed przełożeniem. Przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem z nuellą: 200 g serka mascarpone, schłodzonego 95 g kremu nutella, schodzonego 40 g czekolady mlecznej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mascarpone miksujemy z nutellą, dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. składniki na krem/mus wiśniowy(...)sztywno. Dodajemy tężejący mus wiśniowy i miksujemy tylko do połączenia się. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. składniki na krem z ciasteczkami oreo: 180 ml śmietanki kremówki 150 g serka mascarpone 20 g cukru pudru 10 szt ciasteczek oreo z kremem wykonanie: 5 szt ciasteczek siekamy na grubsze kawałki, pozostałe ciasteczka rozdrabniamy przy pomocy np. blendera. Mascarpone, kremówkę i puder miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Tort Szwarcwaldzki (Czarny las) 149

Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej cukier do smaku około 3 łyżki Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki minimum 30 % 250 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Obłożenie tortu 200 ml śmietanki kremówki 100 gramów serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Drip czekoladowy 1 tabliczka czekolady(...)zagotuje. Pozostawić do ostudzenia. Krem śmietankowy Śmietanę przelać do wysokiego naczynia wsypać cukier i śmietan fix i ubijać na gęsty krem pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone. Miksujemy aż powstanie gęsty krem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Biszkopt wyciągamy z foremki, kroimy na trzy równe części. Dolny blat przełożyć z powrotem do tortownicy nasączyć likierem wiśniowym. Wyłożyć

Andzia Pichci
Rarytas galaretką i malinami 106

SKŁADNIKI: Biszkopt: blaszka i wymiarach 20x26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kajmakowy: 125 g mascarpone, 200 g masy kajmakowej Krem z białą czekoladą: 200 ml śmietany kremówki, ¾ tabliczki białej czekolady, 125 g mascarpone Dodatkowo: okrągłe biszkopty, 1 szkl. mocnej kawy, 1 galaretka malinowa, maliny, kawa Inka(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu nasączamy kawą. Krem kajmakowy: Mascarpone mieszamy z kajmakiem. Krem z białą czekoladą: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę a na końcu mascarpone. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. Przełożenie

słodki bratek
Spaghetti carbonara 139

Spaghetti carbonara to pomysł na szybki do przygotowania oraz sycący obiad. Warto dodać, że poniższe danie przygotujecie zaledwie z kilku składników: makaronu do spaghetti, wędzonego boczku, jajek i mascarpone (można zastąpić go śmietaną 30%). Danie najlepiej smakuje podane od razu po przygotowaniu.  Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu do spaghetti (400 g) 2 opakowania wędzonego boczku pokrojonego(...)kostkę (300 g) 1 średniej wielkości cebula 1/2 opakowania serka mascarpone (125 g)* 2 łyżki startego sera gran gusto 2 jajka sól, pieprz do dekoracji 1/2 pęczka natki pietruszki * mascarpone można zastąpić 200 ml śmietany 30%  Makaron ugotować na al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) . W międzyczasie na suchej patelni przesmażyć wędzony boczek. Cebulę obrać i drobno posiekać

Ugotować
Najlepszy przepis na pizzę – top 3 102

KOPERKOWYM Składniki: Ciasto: średni kalafior – umyty puszka białej fasoli – odsączona z zalewy 2 jajka po łyżeczce soli, oregano i pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę Dodatki: opakowanie mascarpone pęczek koperku – drobno posiekany 10 listków bazylii – drobno posiekanych 50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan) ząbek czosnku przetarty przez praskę 100 g sera(...)bardzo gładka. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, polać oliwą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumieni. W tym czasie wymieszać mascarpone z koperkiem, parmezanem, bazylią i czosnkiem. Upieczony blat do pizzy posmarować mascarpone, posypać tartym żółtym serem i potrzymać jeszcze kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się stopi. Podawać udekorowaną

Ugotowane pozamiatane
Kremowe babeczki z owocami 179

Dzisiaj zapraszam na pyszne i bardzo kruche babeczki z kremem z serka mascarpone udekorowane owocami leśnymi. Oczywiście dekoracja może być według własnego gustu smakowego. Babeczki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać przez sitko, zimne masło obtoczyć w mące i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać resztę składników(...)Pieczemy ok. 15 min. po 10 min. zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy. Babeczki  są bardzo kruche więc delikatnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady śmietan fix (opcjonalnie) Czekolady rozpuścić w 5 łyżkach śmietanki i odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić

Anielskie wypieki
Tort z malinami 170

pokojowej ) oddzielnie żółtka i białka 2 szklanki (320 g) cukru pudru 2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej Masa : 500 g sera mascarpone 500 ml śmietany kremowej do deserów 30% lub 36%,  dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru pudru(...)przez 40 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić, można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzień. Masa : zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Do mascarpone dodajemy po łyżce ubitej śmietany (jednak nie miksujemy ale mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką). Ważne jest, aby masy dokładnie się połączyły i nie było

cucinare
Tort Rafaello 167

Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem kokosowy 400 ml mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki * 750 g mascarpone 80 g wiórków kokosowych 200 g białej czekolady 120 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego ** Frużelina malinowa z truskawkami 500 g malin *** 100 g truskawek 150 g cukru 2 łyżeczki(...)ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa drip 210 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki różowy barwnik Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól

Wędrówki po kuchni
Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia 202

Poza tym jest obłędnie pyszne w smaku i uda się nawet komuś, kto w ogóle nie potrafi gotować. Ciasto składa się z biszkoptów, pysznego kremu z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i masą krówkową oraz bananów. Jest idealne na każdą okazję, z pewnością zasmakuje każdemu! [embed]https://youtu.be/GuP1HlOo0Ew[/embed] Składniki na bananową krówkę – błyskawiczne ciasto bez pieczenia: Krem: 500 g serka(...)mascarpone 400 ml śmietanki 30% 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku czekoladowym) Dodatkowo: około 150 g biszkoptów 3 banany sok z połowy cytryny około 2 łyżki kakao Przygotowanie Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy masę kajmakową i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Banany obieramy, kroimy w plasterki

e-PrzepisyKulinarne
Truskawkowa chmurka 4056

Malinowa chmurka – przepis . Kruchy spód można ewentualnie zastąpić herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone). W sezonie można użyć świeżychtruskawek, a przez resztę roku sprawdzą się również truskawki mrożone. Truskawkową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu(...)truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 galaretki truskawkowe (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml gorącej wody Składniki na bezę z migdałami: 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 g cukru

Kulinarne Przeboje
Tort Bueno-Rocher 140

gorzkiej czekolady 75g masła 7 jajek 2- 3 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina Amaretto (do skropienia/zwilżenia ciasta) Krem ala Kinder Bueno ok. 125g serka mascarpone 150ml śmietanki 30 % pół szkl. mleka 3,2 % 1 szkl. odtłuszczonego mleka w proszku kostka masła 100 g orzechów laskowych 3-4 łyżki cukru pół laski wanilii Krem z Ferrero(...)Rocher ok. 125g serka mascarpone 200ml śmietanki 30 % 2 tabliczki czekolady mlecznej 8 pralinek Ferrero Rocher wiśnie w syropie (kilkanaście) Polewa/ Glazura 2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 łyżki żelatyny Do dekoracji 8 pralinek Ferrero Rocher Opakowanie Kinder Bueno Sposób przygotowania: Biszkopt Rozpuszczamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy

Pyszny Duet
Mazurek kokosowy 121

wymiarach 33 x 23 cm 300 g mąki pszennej 200 g masła 2 żółtka 40 g cukru pudru 40 g mąki pszennej + dżem z czarnej porzeczki + 200 g mascarpone + 200 ml śmietany 30% + migdały + rafaello + wióki kokosowe Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier puder, zimne masło pokrojone na kawałki, mąkę ziemniaczaną i dwa żółtka. Zagniataj, aż do powstania jednolitego(...)przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj krem. Do miski przełóż mascarpone, dodaj śmietanę 30% i ubijaj aż do powstania sztywnej masy (ok. 10 minut). Wystudzony spód mazurka posmaruj dżemem porzeczkowym, równomiernie rozsmaruj. Na to wyłóż masę z mascarpone i również rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. Mazurek

365 dni dookoła kuchni
Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą 154

cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 budyń czekoladowy 40 g 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 25 dag serka mascarpone 2 szklanki wiśni z syropu 4 łyżki cukru pudru Krem czekoladowy: 400 ml śmietany kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz(...)niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę kremówkę umieścić w misce razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, zmiksować do gęstego kremu. Krem czekoladowy: Najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Śmietanę podgrzać, zestawić z ognia, dodać połamane na kawałki czekolady: mleczną i gorzką

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania