pszennej typ 450 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 3 łyżki kakao Masa truflowa: 200 ml śmietanki 30% 250 g cukierków czekoladowych Trufle 250 g serka mascarpone pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g) Bita śmietana: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone pół opakowania galaretki(...)powstanie jednolita masa. Nie doprowadzamy jej do wrzenia – jeśli widzimy, że zaraz zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia. Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie zimna dodajemy do niej serek mascarpone i schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość miksujemy za pomocą robota na jednolitą masę. Masę wylewamy na spodnią część ciasta i przykrywamy drugą. Przygotowujemy bitą śmietanę. Śmietanę prosto z lodówki
e-PrzepisyKulinarneKrem 3M do dekoracji i tynkowania tortu to krem z masłem, serkiem mascarpone i mlekiem skondensowanym. Krem 3M to zmodyfikowana wersja kremu maślanego z mlekiem skondensowanym. Autorką przepisu jest Pani Marta Maciejewicz. Ten prosty krem do tynkowania znajdziecie w torcie czekoladowo-kokosowym. Koniecznie przeczytajcie uwagi pod przepisem! P.S. Ten krem idealny jest do tynkowania. Jest bardzo plastyczny, dlatego osobom początkującym(...)przegapić przepisów! Krem 3M do dekoracji tortu: 120 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 120 g mleka skondensowanego (zagęszczonego) słodzonego (ok 90-100 ml) 240 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej Dodatkowo: do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz aromaty smakowe: ekstrakt waniliowy, sok z cytryny, itp. kakao lub rozpuszczona i ostudzona czekolada – kiedy dodać kakao do kremu czarny barwnik spożywczy
Słodki Pomysłmąki pszennej 4) 30 g mąki ziemniaczanej Krem borówkowy 1) 250 g mascarpone 2) 200 g śmietany 36% 3) ok. 180 g konfitury z borówek 4) 60 g masła(...)cukru 5) 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Krem cytrynowy 1) 250 g mascarpone 2) 200 g śmietany 36% 3) połowa przygotowanego lemon curd Drip czekoladowy 1) 50 g czekolady gorzkiej
Na kulinarnym poligonieSernik z mascarpone i musem brzoskwiniowym to przepyszne ciasto na herbatnikowo-maślanym spodzie. Delikatny i orzeźwiający w smaku dzięki połączeniu kremowego serka mascarpone i kwaskowatego jogurtu greckiego. Przepis znalazłam w internecie, wypróbowałam i zagości w moim menu na stałe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram serka mascarpone 800 gram gęstego jogurtu greckiego, u mnie dwa kubki po 400 gram(...)masło, mieszamy, wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy i ubijamy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy, do miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy aż składniki się połączą, następnie dodajemy jogurt grecki i dalej miksujemy aż powstanie jednolita masa, żelatynę przesypujemy do szklanki/miseczki, zalewamy 3-4 łyżkami gorącej wody
Blog kulinarny S9.PLZupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników. Dzięki pieczeniu buraki nabierają intensywnego smaku i aromatu, a ich słodycz przełamana jest kwaśnym sokiem z cytryny i ostrym smakiem czosnku. Delikatności dodaje serek mascarpone. Całość komponuje się znakomicie! Do tego jest bardzo prosta(...)podać ją z ziarnami słonecznika (prażonymi) lub grzankami. Składniki: 1 kg buraków 3-4 ząbki czosnku 1 cebula ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub więcej) 1-2 łyżki serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: pestki słonecznika grzanki Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, by szybciej się upiekły. Zawijamy
Kuchnia MagdaLenyBardzo efektowne, nietypowe i proste ciasto przypominające zielony mech. Mięsiste ciasto z dodatkiem szpinaku, przełożone kremem mascarpone udekorowane granatem. Zaskakuje nie za słodkim smakiem. Zrobione jest z kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Leśny mech Ciasto 450 g mrożonego liściastego szpinaku 2/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki przennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 opakowanie śmietanfiksu Pozostałe granat do dekoracji Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy blenderem na jednolity mus. Jajka o temperaturze pokojowej wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy. Ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy
PanGotujesmacznego:) na blaszkę o średnicy 28 cm: na kruchy spód: 250 g mąki 125 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta wanilii krem: 250 g serka mascarpone, 125 ml śmietanki kremówki 36% 100 g białej czekolady, opcjonalnie cukier puder do smaku, szczypta wanilii, garść borówek amerykańskich lub jagód kilka bezików lub: 2 białka, 120 g cukru, płaska(...)tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało - w tym przypadku można bardzo delikatnie przebić bąble widelcem). Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno z wanilią, dodać mascarpone i stopniowo rozpuszczoną, lekko ostudzoną czekoladę (powinna być płynna i najlepiej wmieszać ją łyżką lub szpatułką). Opcjonalnie dosłodzić. Krem wyłożyć na upieczony spód. Nałożyć borówki. Schłodzić w lodówce. Przygotować bezy: r ozpocząć
Lekcje w kuchniWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem Speculoos z mascarpone to idealny pomysł na słodki dodatek do świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny! Dlatego radzę uważać, bo może nie starczyć do tortu! Zrobiłam go z gotowym kremem ze słoika, ponieważ kupiłam go na spróbowanie i nie byłam w stanie zjeść bez niczego, taki jest słodki. Kupiłam też(...)ciasteczka Speculoos i będę robić domowy krem Speculoos, ale nie wiem czy do świąt zdążę go zrobić! Składniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 125 g kremu Speculoos, schłodzonego* W misce umieszczamy mascarpone i krem ciasteczkowy. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników. Uwagi: Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm (grubość kremu
Słodki Pomysłprzygotowań czas jest na wagę złota, a ten sernik przygotowuje się dosłownie w 10 minut... i do piekarnika 😉 W oryginalnym przepisie był serek philadelphia, ale ja zamieniłam go na mascarpone, bo jestem jego wielką fanką. Sernik jest naprawdę dobry! Aż trudno uwierzyć, że to tylko 3 składniki. Na pierwszy rzut oka wygląda jak biszkopt - jest mega lekki i puszysty(...)jego wada. Wadą jest to, że można go więcej zjeść, bo jest piankowy i smakuje jak ptasie mleczko. Mnie zachwycił! Składniki: 5 dużych jajek 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady szczypta soli Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Kuchnia MagdaLenyKruche babeczki z kremem mascarpone i owocami Kolorowe, małe babeczki na kruchym cieście z delikatnym kremem i sezonowymi owocami, świetnie sprawdzają się na przyjęciu i to nie tylko dla dzieci bo dorośli też z chęcią po nie sięgają. Są efektowne oraz łatwe i szybkie w wykonaniu. Wszystkim smakują i zawsze podobają się gościom Składniki na ciasto: 100g miękkiego(...)masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: sezonowe owoce *** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą aby nie było problemu z wyjęciem
Blog z ApetytemMega proste i mega szybkie w przygotowaniu ciasto francuskie z kiwi i mascarpone to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, idealny na upalne dni, stuprocentowy hit na każdym stole . Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na formę 24 x 26 cm opakowanie ciasta francuskiego 1 białko 5-6 kiwi 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany(...)pozostawiamy w formie do wystudzenia. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto francuskie i dokładnie ją rozprowadzamy. Brzegi ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Obrane owoce kiwi kroimy
Smakowite Daniamiękkiego masła 70 g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl. soku pomarańczowego Hortex 1 czubata łyżeczka drożdży w proszku 3 łyżki dżemu pomarańczowego Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki cukru pudru Frużelina wiśniowa: 450 g mrożonych wiśni Hortex 5 łyżek cukru 2 łyżeczki(...)wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Gdy masa wyraźnie zgęstnieje, zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do misy miksera przekładamy schłodzony serek mascarpone, oba cukry oraz sok z cytryny. Krótko miksujemy, tylko do połączenia serka z cukrami (zbyt długie miksowanie może znacznie rozrzedzić mascarpone, które w lejącej konsystencji nie nadaje się do użycia
Smaki Na Talerzurozpieszczanie podniebień, jest najważniejsza na co dzień! :D Podwójnie czekoladowy sernik z wiśniami Potrzebujesz: Spód 250g ciasteczek Oreo 70g rozpuszczonego masła Masa serowa 700g twarogu półtłustego 250g Mascarpone 4 łyżki mleka 200g białej czekolady 4 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 200g mrożonych wiśni Polewa 50g gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki oleju kokosowego/ masła Sposób przyrządzenia: Spód(...)przy pomocy dna szklanki. 3. Włóż do lodówki na 20min. Masa serowa 1. Twaróg podziel na mniejsze części i umieść w robocie kuchennym razem z mlekiem i serkiem Mascarpone - zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę. 2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do masy serowej - dokładnie połącz. 3. Ciągle miksując wbijaj do masy serowej jajka, pojedynczo. 4. Dodaj cukier
Kuchnia w Słońcu Skąpana