naszego ogrodu. Popatrzmy na nią z buzią pełną pysznego, jeszcze smakującego latem ciacha. Do zrobienia tej tarty zainspirował mnie wpis z bloga Kuchenne Zabawy. Kiedy przeczytałam o kremie mascarpone ze skondensowanym mlekiem, wiedziałam, że muszę go spróbować. Zamiast śliwek użyłam brzoskwiń, bo mieliśmy ich wtedy bardzo dużo. Były to brzoskwinie z drzewa, wybarwione ale jeszcze dość twarde i niezbyt słodkie(...)myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:) Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego kilka dużych brzoskwiń płatki migdałowe do dekoracji Formę do tarty
les mirabellesmiał mieć trzy blaty), więc musiałam upiec drugi wyższy, a ten tak sobie czekał na zagospodarowanie... I moje pomysłowe Dziecię stworzyło z niego cudny tort ze śmietaną z dodatkiem mascarpone i truskawkami. Nie tylko super wyglądał, ale również rewelacyjnie smakował, miał być głównie dla dzieci a wciągali go wszyscy. Pyszności... :-) Składniki biszkoptu 26cm: - 7 jajek (osobno białka i żołtka(...)pieczemy ok.30-35 minut, na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Składniki kremu: - 350ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub cukru pudru - kilka łyżek konfitury truskawkowej (u mnie domowa) - 250g truskawek W misie miksera ubić schłodzoną kremówkę razem z mascarpone i mielonym ksylitolem. Masa
Smaczne ZdrowePolędwiczki wieprzowe pod pierzynką z mascarpone, posypane panierką z bułki i parmezanu, to idealna potrawa na Świateczny czy okazjonalny obiad. Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 700 g Marynata: 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oliwy z oliwek(...)łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Panierka: 4-5 kromek czerstwej bułki wrocławskiej 2 łyżki oliwy 50g startego parmezanu 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki suszonego tymianku Sposób przygotowania: P olędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć marynatą, tj. mieszanką miodu, musztardy, oleju, sosu sojowego, soli, pieprzu, czosnku i tymianku. Przykryć i odstawić do lodówki
Gosia gotujeOstatnio dostałam od Mamy opakowanie serka mascarpone. Od razu muszę się przyznać, że uwielbiam ten serek i potrafię wyjadać go łyżką prosto z pojemniczka. Chciałam go jakoś fajnie wykorzystać. W pierwszej chwili pomyślałam o moim ukochanym tiramisu, jednak obiecałam sobie, że będę się starała jeść lepiej i zdrowiej, a takie tiramisu do zdrowych nie należy. Wiem, mascarpone jest(...)które nie zrujnują od razu naszej figury. Jest tylko jeden problem-są tak pyszne, że cieżko się powstrzymać i znikają w mgnieniu oka. 200 g dobrej jakości, gęstego serka mascarpone 200 g dobrej jakości czekolady 70 % kakao z kawałkami skórki pomarańczowej pół łyżeczki stevi (można uzyć innego słodzidła lub pominąć) karob lub kakao naturalne (dla miłosników) do obtoczenia Czekoladę rozpuszczamy
Zawsze głodna!tort. Tort ten idealnie nadaje się na urodziny czy też inną uroczystość. Jego przygotowanie w gruncie rzeczy nie jest trudne, wymaga tylko troszkę czasu i dobrych chęci. Połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną, czekoladą i owocami jest idealną kompozycją na przepyszną słodkość. Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą SKŁADNIKI: na biszkopt: 7 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na tort: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki fruktozy 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki dżemu truskawkowego 100 g czekolady gorzkiej wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu. Jajka wyjmujemy z lodówki aby uzyskały temperaturę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMakowiec występuje tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła(...)suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy
Pyry na Gazłyżeczki octu* 2/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa migdałowa* 100 g cukru kryształu* 2 łyżki mleka* 2 łyżki płynnego miodu* 100 g masła* 200 g płatków migdałowychmasa z serka mascarpone* 1 mała cytryna* 3 łyżeczki żelatyny* 250 g serka Mascarpone* 50 g cukru pudru* 300 ml śmietany kremówki* 1 puszka mandarynek w syropieSposób wykonaniabiszkopt niskiOddzielić białka od żółtek. Białka ubić(...)delikatnie podsmażyć.Nieco przestudzoną masę rozsmarować na niskim biszkopcie, przykryć jednym blatem i pozostawić do wystudzenia.masa z serka mascarponeŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Ser Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.Następnie ubić śmietanę kremówkę. Do serka dodawać chłodną żelatynę i mieszać aby dobrze się połączyła, następnie
Mix smakujakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy robot planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)gorąca. Następnie zdjąć ją z ognia i dodać do niej napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać
Mała Cukierenkajakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)gorąca. Następnie zdjąć ją z ognia i dodać do niej napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.11. Serek mascarpone utrzeć z żółtkami, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 3-4 minuty. Masa ma być jasna i kremowa. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać ostygniętą masę kawową. Na końcu dodać
Mała Cukierenkatiramisu! Nie tylko ochłodzi ale i doda energii, bo przecież “tira su”- dosłownie podnosi do góry. Uwielbiam ten włoski smakołyk pod każdą postacią: tradycyjnego deseru z biszkoptów, kawy i mascarpone, kawiarnianych drobnych ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie(...)oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. żółtka
Mia Cucina SofietaUwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 szt. (600g) jabłek ¼ szklanki wody 2 łyżki rumu 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru 180 g mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 12 sztuk ciasteczek, biszkoptów lub 4 garście granoli Dodatkowo do ozdoby: Orzechy, prażone migdały, kokos, czekolada Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne(...)jabłka, kardamon, imbir, cynamon, cukier, dolewam wodę i rum i całość smażę około 7 minut, aż wszystko się lekko zredukuje . Jabłka będą lekko twarde. Śmietankę ubijam, dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane i delikatnie miksuję do połączenia się składników. Na dno 4 słoiczków lub pucharków o pojemności ok. 300 ml kruszę ciasteczka, wykładam krem mascarpone (4 łyżki zostawiam
Słodki sentymentTiramisu to włoski deser kawowy, składający się z biszkoptów nasączonych w kawie przełożonych warstwą kremu na bazie mascarpone i żółtek. Całość zwykle przyprószona grubą warstwą kakao lub drobno zmieloną czekoladą. Deser wprost idealny dla fanów kawy! Ta wersja ze śmietaną sprawia, że tiramisu jest jeszcze bardziej puszyste. Przepis ten poznałam dzięki mojej szwagierce, Martyna jeszcze raz dziękuję za możliwość dodania(...)desery ! Przepis na tiramisu Składniki na syrop kawowy szklanka mocnej kawy ** (250 ml) łyżka cukru na krem 3 duże żółtka 5 łyżek cukru 350 ml śmietanki 30% * 350 g mascarpone dodatkowo około 18 podłużnych biszkoptów (160 g) 3 łyżki kakao (15 g) opcjonalnie 60 ml amaretto kawa rozpuszczalna do posypania kakao do posypania owoce do posypania *śmietanka powinna być schłodzona
WegePrzepisCzekoladowo-wiśniowy sernik na zimno z mascarpone, z dodatkiem masy wiśniowej a'la kisiel, przygotowany na kruchym spodzie. Wierzch ciasta obsypany jest gorzkim kakao oraz udekorowany wiśniami liofilizowanymi. Prawdziwa rozpusta! Kremowa, mocno czekoladowa masa z wyczuwalną nutą wiśni wykonana została z serka mascarpone, gorzkiej czekolady oraz kremu o smaku czekoladowo-wiśniowym. Dodatkowo w masie wyczuwalne są drobinki gorzkiej czekolady(...)śmietany 18% szczypta soli Masa wiśniowa: ok. 300-350 g wiśni mrożonych sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 150 g kremu VegeLove Choco Cherry Allnutrition Dodatkowo do dekoracji: kakao wiśnie liofilizowane Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę
Kuchnia MagdaLenyśniadanie w formie deseru to nocna owsianka tiramisu jest znakomitą i smaczną propozycją. Bez nadmiaru cukru i tłuszczu oraz bez przetworzonych składników. Tiramisu wysokiej jakości! Płatki owsiane , kakao , kawa , mascarpone , mleko owsiane , jogurt grecki i to wszystko na pyszne i zdrowe śniadanie . Owsianka , która jest satysfakcjonująca na śniadanie i zapewni uczucie sytości na długo. Tak powinniśmy zaczynać dzień. Płatki owsiane(...)wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Składniki jakie będą nam potrzebne: – ¾ szklanki płatków owsianych – szczypta soli – 2 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka serka mascarpone – ½ szklanki mleka owsianego – 3 łyżki mocno zaparzonej kawy – kakao do posypania – 1 łyżeczka esencji z wanilii Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Płatki owsiane wsypujemy do miseczki
Zdrowy Styl JoannyIlość porcji: 16 kawałków (forma 21 cm x 21 cm) Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Mus: 200 g malin 1 galaretka malinowa (75g) 350 g serka mascarpone 320 ml śmietanki kremówki 30-36% 40 g cukru pudru Galaretka z owocami: 1 galaretka malinowa 2 garście malin Przygotowanie ciasta z musem malinowym: Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową(...)jeśli chcesz, aby mus był gładki należy zmiksowane maliny przecisnąć przez sitko, ja tę czynność pominęłam). Do malin dodać rozpuszczoną galaretkę i ponownie zmiksować. Masę malinową dodać do serka mascarpone i dokładnie połączyć za pomocą miksera. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy malinowej. Delikatnie połączyć całość za pomocą łyżki. Mus przelać do formy i równo
KuchniaWeDwoje.pl