się okazało? Że koszmarek wcale nie taki straszny, a więcej, smaczny nawet i na pewno nie raz jeszcze na stole zawita! Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki serka mascarpone 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie) sok z połowy cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Ze szparagów odłamujemy i wyrzucamy twarde końcówki. Dokładnie myjemy, odcinamy główki i odkładamy(...)Łodygi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Główki szparagów w międzyczasie polewamy na sicie wrzącą wodą, dzięki czemu zmiękną. Ugotowane szparagi łączymy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny i blendujemy wraz z bulionem na gładko. Doprawiamy do smaku i ewentualnie zagęszczamy skrobią. Na koniec dołączamy główki szparagów. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego natartego czosnkiem
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichadeser, coś słodkiego. Czasu na pieczenie brak, ale po przeglądzie szafek i lodówki można było z pewnością coś zrobić. Wybór padł na pseudo tiramisu - nasączone biszkopty przełożone masą z mascarpone i śmietanki w duecie z truskawkami - drugie podejście do truskawek w tym roku poszczęściło się - są smaczne :). Szybki, pyszny i orzeźwiający deser. Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki(...)cukier puder, biszkopty, truskawki, likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Biszkopty, o ile deser przygotowujemy w szklance, przekroić na pół, każdą część nasączyć likierem Baileys. Następnie tworzymy warstwy z kremu, truskawek, nasączonych biszkoptów, postępując tak do końca szklanki kończąc
Plate of Joyszybkiego powstał pomysł na Pseudo tiramisu z truskawkami , teraz wykorzystałam troszkę skarbów z zamrażalnika. Wyszło bardzoooo smacznie! Z pewnością będzie u nas gościł częściej! Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera(...)sokiem jagodowym ( u mnie pół na pół - część biszkoptów zostało nasączonych likierem część sokiem), wyłożyć krem czekoladowy, na to lekko nasączone biszkopty i jagody, następna warstwa śmietanki ubitej z mascarpone i znowu nasączone biszkopty i jagody. Na koniec kleks z ubitej śmietanki z mascarpone i całość posypana tartą czekoladą. Smacznego
Plate of JoyDzisiaj jest ten dzień, kiedy powinniśmy przygotować coś wyjątkowego dla swojej mamy i w związku z tym mam szybką, prostą i efektowną propozycję. Deser na bazie bitej śmietany i mascarpone z owocami. Jest przyjemnie, nie za słodko i świeżo dzięki owocom. Wszystkiego najlepszego dla Mam :) Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone(...)jeszcze przy pomocy mąki ziemniaczanej. Zagęszczoną pulpę z marakui wyłożyć do miseczki i zostawić do przestygnięcia - pamiętając o tym, że schłodzona jeszcze zgęstnieje! Śmietankę ubić razem z mascarpone, na koniec dodać cukier puder. Beziki pokruszyć na drobne kawałki. Połowę przygotowanej marakui wmieszać w ubitą śmietankę z mascarpone, przekładać do szklaneczek wypełniając je do połowy, wyłożyć warstwę marakui, posypać
Plate of Joyszpinaku i awokado z mango Składniki: (na 2 porcje) 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka 1 łyżka masła sok z 1/2 limonki 2 łyżki serka mascarpone 1 awokado sól pieprz 200 ml bulionu dodatkowo: 1 mango 2 łyżki serka mascarpone Czosnek przecisnąć przez praskę, dymkę posiekać razem ze szczypiorem. Podsmażyć w garnku na maśle, dodać szpinak, podsmażać(...)kilka minut. Dodać bulion, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z palnika, dodać sok z limonki, mascarpone i pokrojone w kostkę awokado. Zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dolać bulionu, jeśli zupa byłaby zbyt gęsta. Podawać na ciepło lub zimno serkiem mascarpone i pokrojonym w kostkę mango. Smacznego! Oczywiście wszystko sprzysięgło się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoś słodkiego na szybko - proponuję bardzo łatwy, błyskawiczny do przygotowania deser. Zmiksowane składniki są sycące i zaspokoją głód słodkości dla 2 osób. Podstawę deseru stanowi serek mascarpone zmiksowny z bananami i jest mega, mega pyszny. Wiadomo tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Jeśli nie wykorzystałaś jeszcze limitu zimowych kalorii pora nadrobić zaległości i zjeść ten bajeczny deser bez wyrzutów sumienia. Składniki(...)serka mascarpone 2 dojrzałe banany 1 łyżka kakao 2 łyżki ksylitolu lub cukru garstka ciasteczek amarettini 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie : banany obrać, pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Zblendować na jednolitą masę serek mascarpone przełożyć do mieseczki, dodać puree bananowe oraz cukier i przy pomocy ręcznego miksera zmiksować na puszystą masę. Miksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać na jednym kawałku! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera(...)biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka) 100g płatków migdałów 50g wiórków kokosowych Dzień wcześniej: Mleczko kokosowe należy
Kolizje Smakówjeżeli zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych biszkopcików to jeszcze szybciej go przyrządzimy. Deser idealny na niedzielny podwieczorek lub np. walentynkowy wieczór. Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polowa cukru waniliowego łyżka kakao Masa serowa: 200 g gorzkiej czekolady(...)mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek
Słodka Stronasernik zaspokoi ochotę na nią na dłuuugo:)) Sernik składa się z t rzech kuszących, rozpływających się w ustach musów z gorzką, mleczną i białą czekoladą, na bazie serka naturalnego, mascarpone i kremówki. Bez pieczenia, do przygotowania w 15 minut, potem pozostaje nam już tylko czekać, aż sernik się schłodzi. Jego słodycz przełamałam malinami i borówkami, oczywiście o tej porze roku(...)nadchodzące Walentynki i może być uroczym, słodkim prezentem dla ukochanej osoby (o ile zasłużyła :DDD). Polecam! SKŁADNIKI: 500 g sera mielonego z wiaderka (użyłam naturalnego "Delfiko") 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 2 tabliczki białej czekolady 1 - 1,5 szklanki cukru pudru DO DEKORACJI 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Słodko-Słony Świat IlonyEnglishKarp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami(4 porcje)Przygotowanie: 45 minSkładniki:4 spore filety z karpia100 ml śmietanki 36%3 łyżeczki chrzanu śmietankowego ze słoiczka40 g serka mascarpone lub serka śmietankowegogarść uprażonych płatków migdałowychsól i pieprzsok z 1/2 cytrynyolej Kujawski z cytryną i bazylią do smażeniamak do posypaniaPrzygotowanie:W małym rondelku wymieszaj dokładnie śmietankę z chrzanem, postaw na małym(...)ogniu i gotuj przez 5 minut.Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj mascarpone i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej olej Kujawski i włóż osolone filety z karpia skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minut, aż skórka będzie rumiana, po czym odwróć
karmelowytortownicy, żeby powstał tort. Ciasto jest baaaardzo czekoladowe, zbite i gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu na dużą ilość potrzebnych kuleczek do dekoracji (3 opakowania), aż 500 g mascarpone(...)rozmieszany proszek i ugotuj na gęsto jak zwykły budyń.Ostudź gotowy budyń lekko przykrywając górę folią spożywczą, tak, aby nie utworzył się kożuch.Do ostudzonego budyniu dodawaj po trochu mascarpone i cukier puder i miksuj na gładką masę.1/3 kremu odłóż, natomiast do pozostałych 2/3 dodaj 4 łyżeczki kakao i dokładnie zmiksuj. Tym kremem będziesz smarować wierzch i boki tortu.Z
Słodko-Słony Świat Ilonykilkuminutowym oburzeniu przechodziłam nad zagadnieniem do porządku dziennego, żeby tydzień później znów się zdziwić. W końcu powiedziałam: dość! I zrobiłam sernik. W cenie wyjątkowo okazyjnej zakupiłam dwa opakowania mascarpone, więc podstawa była. Do tego jogurt - żeby nieco zrównoważyć cały tłuszcz zawarty w serku. Użyłam jogurtu bardzo light, czego normalnie nie robię, bo wychodzę z założenia, że słodkie ma być słodkie(...)świeżymi owocami komponuje się świetnie. Najlepszy prosto z lodówki.Przepis jest zmiksowaniem dwóch propozycji - z gazet Pieczenie jest proste, nr 1/2011 oraz Pieczenie jest proste, nr 4/2011.Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeposzłam troszkę na łatwiznę, chcąc wykorzystać to, co miałam w lodówce. I muszę przyznać, że wyszło naprawdę smacznie - słodkie, gąbczaste biszkopty o lekko alkoholowym aromacie, delikatnie aksamitny krem z mascarpone, soczyste nektarynki, kwaśna marakuja i chrupiące płatki migdałowe - czyż to nie brzmi wspaniale...? Taki leniwy w sumie deser z tego, co akurat jest pod ręką. W dodatku bez pieczenia(...)mascarpone1 łyżka cukru pudruziarenka z 1/2 laski wanilii70 g podłużnych biszkoptów2 łyżki Cointreau30 g płatków migdałowychNektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody po 2-3 minutach, obrać ze skórki.Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruche - za dużo mąki ziemniaczanej. Następnym razem spróbuję to zrobić troszkę inaczej...Niemniej, rolada wyszła fantastyczna smakowo. Domowej roboty dżem (trzeba go jakoś wykorzystać, prawda?), niesamowity krem z mascarpone - jeny, jakie to dobre! No i nieszczęsny biszkopt, który choć nie wygląda, to smakuje naprawdę dobrze. Rolada z dżemem i mascarpone, dekorowana ciastem cygaretkowymSkładniki:(na blachę 40x35 cm)biszkopt(...)minut w 180 st. C.Gorącą roladę przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć.Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.Smacznego!Do ozdobienia rolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoziomie na 3 części.Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać. Wylać na płaski talerz, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.Sok z mandarynek wymieszać z wódką.Kremówkę, mascarpone i cukier waniliowy ubić na puszystą, sztywną masę.Przygotować krem maślany.Mandarynki, sok mandarynkowy i cytrynowy umieścić w garnuszku. Gotować, aż płyn niemal całkowicie odparuje. Zmiksować na gładką masę, ostudzić.Białka(...)końcu dodać ostudzoną masę mandarynkową, wymieszać. Na talerzu lub paterze ułożyć spodni blat biszkoptu, nałożyć obręcz tortownicy. Nasączyć, rozsmarować połowę curdu. Na wierzchu rozsmarować połowę kremu z mascarpone wymieszanego z kawałkami galaretki. Na to położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę curdu, na to resztę kremu z mascarpone wymieszanego z mandarynkami (kilka najładniejszych kawałków odłożyć do dekoracji). Przykryć ostatnim
Pożeraczka, czyli raz adobrze