z kapusty kiszonej - 1000 przepisów (strona:49/67)

Patent na zioła i przyprawy do potraw. 113

Zaczęło się wielkie gotowanie bigosy, kapusty kiszone a co za tym idzie używały wiele ziół, przypraw w całości. Często zdarza się, że jak na złość przyprawa np. jałowiec w całości trawi się na ząb naszemu gościu. A nie raz słyszę mamooo a co to jest ja już tego nie chce jeść .... więc postanowiłam wykorzystać na to mój patent :)Potrzebna

Basia w kuchni
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 162

zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe)2. Pierogi ze szpinakiem i ciągnącym się serem pleśniowym.3. Pierogi z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym,4. Pierogi z mięsem - tradycyjne,5. Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami.Ps. będzie nam bardzo miło, jeśli zostawisz tu po sobie małe co nieco.Jeśli chcecie nam potowarzyszyć i zasiąść z nami do wirtualnego stołu... zaobserwujcie nas (tutaj

Wypisz Wymaluj
DOMOWE PALUCHY RYBNE 172

warzywa. Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb :-) Fajne danie obiadowe w zestawieniu z sosem śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty (przepis TUTAJ)  albo jako przekąska na zimno.Składniki:1kg fileta z dorsza (ja miałam mrożony)3 marchewki1 pietruszkakawałek selerałodyga selera naciowegobiała część pora2 jajkabułka tartakajzerka1 cebulaziele angielskieliść

Walijskie Pichcenie
kotlety mielone z dorsza... 126

oleju smażyć z obu stron rumiane kotlety usmażone kotlety dać wszystkie na patelnię i pod przykryciem dusić z 5 minut - będą puszyste i delikatne można podać na obiad z kapustą kiszoną z ziemniakami lub do pieczywa na kolację..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
kasza gryczana z pieczarkami w naleśnikach... 183

pieprz mieszając podsmażać do odparowania płynu na naleśnik nałożyć porcję kaszy, podwinąć brzegi i zawijać ciasno roladki naleśniki są syte i smaczne, podałam je z surówką z młodej kiszonej kapusty - przepis "TUTAJ"............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos po cygańsku 225

oczywiście odpowiednio zmodyfikowali). Lubią potrawy tłuste oraz przysmaki, które może im zaoferować las.  Bigos po cygańsku ma niewiele wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania

My Culinary Art
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 250

miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne).Idealnie smakuje do takiej goloneczki gotowana kiszona kapusta. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kapuśniak po węgiersku 263

rozgrzewająca zupka;) Ja proponuję kapuśniak ugotowany na wędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Pikantny, sycący i rozgrzewający. Idealna zupa na aktualna pluchę... Składniki: 200 g wędzonego boczku,  1/2 kg kiszonej kapusty, 2 marchewki,  3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej,  2 cebule,  ząbek czosnku,  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  szczypta ostrej papryk

Z miłości do słodkości
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 176

Babci, przerabiając je na wersję dla zabieganych i baardzo zapracowanych miłośników pysznego, domowego kapuśniaku.   DOMOWY KAPUŚNIAK Z KMINKIEM I KABANOSKAMI. (przepis Babci; w wersji dla zabieganych;) 400g kiszonej kapusty 3 duże obrane marchewki 1 obrany seler 1 obrana pietruszka (korzeń) 4 duże, surowe, obrane ziemniaki 150g kabanosów 2 kostki rosołowe 1 łyżka majeranku  kminek kilka ziaren pieprzu

W kuchni Karmel-itki
Bigos polski-najlepszy 165

bigos.Ja tez twierdze,ze to wlasnie moj jest tym najlepszym.Czym sie rozni od innych?Miesa pieke w piekarniku i dopiero upieczone kroje w kostke i dodaje do ugotowanych kapust:bialej i kiszonej,wraz z sosem,ktory wytworzy sie podczas pieczenia.Pelnie smaku osiagnie po 3 dniach,kiedy wszystkie skladniki przejda wzajemnie swoim aromatem ,bo bigos musi miec czas by sie przetrawic(...)bardzo rumiane.Przestudzic,odkroic od kosci i pokroic w kostke.W czasie gdy miesa sie pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac.W drugim garnku umiescic kiszona kapuste, podlac szklanka wody i ugotowac.Polaczyc obie ugotowane kapusty,dodac pokrojone miesa ,kielbase i grzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara z bigosem.Dodac przyprawy.Calosc zagotowac i przesmazyc wszystko razem okolo 15 minut.Im wieksza rozmaitosc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 158

maka pszenna..Aby przyspieszyc kiszenie zakwasu na zur mozna zaszczepic go kulturami zywych bakterii mlekowych.Robie to dodajac l lyzeczke zakwasu chlebowego.Mozna dodac takze 1-2 lyzki wody z kiszonych ogorkow lub kapusty,jesli oczywiscie nie byly wczesniej pasteryzowane i maja przyjemny orzezwiajacy,kwaskowaty smak.Nie polecam dodawania skorki chleba razowego.Raz,ze takiego chleba nie ma w sprzedazy,kazdy ma jakies(...)ziela angielskiego Wykonanie :Do suchego,wczesniej wyparzonego sloika wsypac make,zalac woda i wymieszac.Dodac przyprawy i zakwas zytni.Dodatek zakwasu przyspieszy fermentacje.Mozna dodac zamiennie 1 lyzke wody z ogorkow kiszonych lub kapusty-pod warunkiem,ze nie byly wczesniej pasteryzowane.Sloik zakrecic nakretka.Fermentacja mlekowa odbywa sie w warunkach beztlenowych,zatem zakrecony sloik jest gwarantem,ze nie wtargna zadne obce bakterie i nie utworzy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania