z kapusty kiszonej - 1000 przepisów (strona:54/67)

Sałatka gyros inaczej 206

smaczna. :-) Szczypiorek na wierzchu dodał jej smaku i koloru. Idealna imprezowa sałatka. Smakuje i wygląda. ;-) 2 piersi z kurczaka 3 średnie cebule czerwone 6 średnich ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona szczypiorek majonez ketchup przyprawa gyrosa olej 1. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy i wrzucamy do miski. Dolewamy 2-3 łyżki oleju i doprawiamy

Szefowa kuchni
Sałatka z tuńczykiem 264

śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej i zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej,  4 pomidory,  4 ogórki kiszone,  1 papryka czerwona,  4 jajka gotowane na twardo,  1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora,  1 serek capresi typu

kgwjanczewo
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 144

spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany.       SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików(...)grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe

Tradycyjna Kuchnia
Zielona surówka w 10 minut 153

Jako pierwszą  proponuję Wam zieloną jesieną suróweczkę. Nie ma w niej skomplikowanych składników, świetnie komponuje się z każdym mięsem. Proporcja na dwie osoby: - mała kapusta pekińska - pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka ) - 2 ogórki kiszone sos: - 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione ogórki na wagę - 1 łyżka soku

kawawszklance
Sałatka z białej kapusty 459

warzywa puściły sok.  W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niedługie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce.  Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać.  Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce

Monia miesza i gotuje
Złociste pierogi z kapustą i grzybami 164

Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarszkilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierFarsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Proste pszenne tortille 280

upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu zależy od ilości składników. Ciasto

apetytnapieczenie
Przetwory - przepisy 168

cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne

Wiem co jem
Mikstura czosnkowa na likwidacje grzyba Candida 232

autor. Kto jest zainteresowany  tym tematem, więcej szczegółów znajdzie we wspomnianej pozycji :)Autorem samej mikstury jest Mirosław Sobolewski.           *Kapusta powinna być z dobrego źródła, by była kiszona bez dodatku octu

Proste Potrawy
Sałatka na zimę z białej kapusty i pieczarek. 277

Posiekana kapusta, cebula i marchewka . Składniki : 2 kg białej kapusty ( np. Amager, Kamienna Głowa ) 1,25 kg marchewki 0,5 kg cebuli 0,5 kg kiszonych ogórków 50 dkg pieczarek 20 ziaren ziela angielskiego 40 ziaren pieprzu 6-7 listków laurowych 2 szklanki octu 10% 1 i 1/2 szklanki oleju  sól 2 łyżki gorczycy białej 10 dkg cukru woda(...)plastry. Marchew obrać, opłukać, pokroić w cienkie paseczki lub talarki. Poszatkowaną kapustę , cebulę oraz marchewkę wsypać do dużego naczynia i dokładnie wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i ugotować w małym garnku, a następnie odcedzić. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Gdy nasze warzywa są już miękkie dodajemy

Przepisy i porady kulinarne
Surówka z czerwonej kapusty 358

Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.  Dzisiaj na obiad była surówka .   Składniki  na 6 porcji 1 mała kapusta czerwona 2 cebule czerwone 2 jabłka słodko -kwaśne 1 łyżeczka soli

Eli Gotowanie
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 449

żeby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni.   Naturalny kwas mlekowy występujący w procesie kiszenia pobudza pracę jelit, działając odtruwająco –wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią.   Zakwas szykujemy w naczyniu(...)wydzielał się dwutlenek węgla. Po 2-3 dobach (w zależności od temperatury w jakiej stoi Wasz zakwas) na wierzchu pojawi się piana. Powinna zniknąć z czasem, pokazuje że proces kiszenia już się zaczął. Jeśli nie zniknie 3-4 dnia, można ją zdjąć lub rozmieszać – zawsze bezwzględnie czystą , najlepiej świeżo wyparzoną wrzątkiem drewnianą łyżką. Pamiętajcie, żeby nie używać przy nastawianiu zakwasu

Karo in the Kitchen
Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem 283

plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty

Kuchenna Kontrrewolucya
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 410

pół albo jeden mały seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu(...)minut. Wywar przecedziłam.    Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam ją do cebuli.    Mieszając, chwilę smażyłam. Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam.   Dodałam

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania