Bez niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam
COOKMAGAZINE-zbite głowy kapusty -sól do przetworów Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski lub szerokiego garnka i solimy w proporcjach: na
Kulinarne przemysleniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Uszka – to malutkie pierożki wypełnione farszem. Na wigilijnym stole barszcz z uszkami to obowiązkowa pozycja. Moje pierożki przygotowuję z …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Żeberka w kapuście to proste danie z kuchni polskiej. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z wieprzowymi żeberkami to kompozycja doskonała, zaczerpnięta …
My Blueberry Cornermaczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta pekińska żółty ser czerwona pasta curry czosnek oliwa z chili sól,pieprz,ostra czerwona papryka Sos: majonez ketchup papryczki piri-piri czosnek ostra czerwona papryka sos tabasco Piersi
potrawyregionalneSauerkraut is perhaps one of the most controversial culinary ingredients in the entire world. Either you love it or you hate it. I have never seen
Food PolkaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Wigilia – w ten dzień możemy delektować się tradycyjnymi, bezmięsnymi daniami. Na wigilię przygotowujemy potrawy z ryb, warzyw, grzybów i …
My Blueberry CornerGołąbki dla zapracowanych :) Składniki: -kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. ) -70 dkg surowej kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy
Maminek kulinarnysię nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były. Ale nie narzekam
Stare GaryCześć :)Dzisiaj zaprezentuję Wam kolejny przepis z warsztatów z Majonezem Kieleckim, mianowicie byki ziemniaczane. Byki można inaczej nazwać knedlami, pyzami, kluskami śląskimi z nadzieniem :)Są bardzo
Pora coś zjeśćSmakuje naprawdę dobrze, ale żeby tak było musimy się postarać o dobrą kiszoną domowym sposobem kapustę. Taka zakwaszana octem się nie nadaje. My co roku kisimy dużą beczkę i po ukiszeniu przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy i trzymamy w chłodnej spiżarni. Większość zjadamy na surowo, ale też wykorzystujemy do różnych potraw. Naszą ulubioną są krokiety z kapustą i grzybami. Teraz
Wiem co jemminut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól(...)warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, kiszone buraki, por, kapustę pekińską, pomidory pokrojone w kostkę razem z zalewą, sos rybny i gotować kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać nasiona wspęgi wężowatej z zalewy
SzczyptaSmaQpierogi i powiedziała, że pysznei że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto
bistro mamagrzybowym. Właśnie takie tu opiszę Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula 20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską) 1 łyzka bułki tartej sól,pieprz do smaku 1 szklanka mąki 2 jajka Wykonanie Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę
Eli Gotowanie