Danie w sam raz do zrobienia w wolnowarze. Kapusta, po tylu godzinach duszenia, jest bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując bigos. Mięso
Stare GaryPierogi z kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw.Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki:farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików
Słodka Stronailość i przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce! Składniki: • 6 czubatych łyżek płatków owsianych • 5 ząbków czosnku • 4 listki laurowe • 10 ziaren ziela angielskiego • 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć. • 700 ml letniej wody Wykonanie: Płatki owsiane zmielić w młynku. Ząbki
dom-agi.plczosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką ochotę na kiszone głąby kapusty, bo to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama nazywała je “ananasami” i zawsze zostawiała je dla mnie. Niestety potem przeczytałam, że są pełne metali ciężkich i już
Ugotowane pozamiataneziemniaków400 - 500 g kiszonej kapusty80 g boczku wędzonego1 cebula1,5 l wody1 ząbek czosnku1 liść laurowykostki bulionowesólpieprzprzygotowanieZiemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć
Stare GaryDawno nie było u mnie w domu zupy. Postanowiłam więc nadrobić zaległości :-) Padło na kapuśniaka z pomidorami. Wyszło pycha! Bardzo lubię kwaśne smaki i ten
Anielska Kuchnia AniKiedyś bigos był obowiązkowym daniem na każdej uroczystości rodzinnej a teraz – mimo, że bardzo go lubię – robię tylko większą porcję na Święta i część
UgotujmyTo.plBez niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam
COOKMAGAZINE-zbite głowy kapusty -sól do przetworów Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski lub szerokiego garnka i solimy w proporcjach: na
Kulinarne przemysleniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Uszka – to malutkie pierożki wypełnione farszem. Na wigilijnym stole barszcz z uszkami to obowiązkowa pozycja. Moje pierożki przygotowuję z …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Żeberka w kapuście to proste danie z kuchni polskiej. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z wieprzowymi żeberkami to kompozycja doskonała, zaczerpnięta …
My Blueberry Cornermaczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta pekińska żółty ser czerwona pasta curry czosnek oliwa z chili sól,pieprz,ostra czerwona papryka Sos: majonez ketchup papryczki piri-piri czosnek ostra czerwona papryka sos tabasco Piersi
potrawyregionalneSauerkraut is perhaps one of the most controversial culinary ingredients in the entire world. Either you love it or you hate it. I have never seen
Food PolkaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Wigilia – w ten dzień możemy delektować się tradycyjnymi, bezmięsnymi daniami. Na wigilię przygotowujemy potrawy z ryb, warzyw, grzybów i …
My Blueberry CornerGołąbki dla zapracowanych :) Składniki: -kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. ) -70 dkg surowej kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy
Maminek kulinarnysię nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były. Ale nie narzekam
Stare Gary