się z rolady, klusek i modrej kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :) Składniki: Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego 2 średnie cebule 3 kawałki kiełbasy śląskiej Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych Musztarda Pieprz, sól *można dodać
Smakowy Rajklusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek
Kuchnia z widokiem na ogródzamknięciem) do kiszenia umyć, wyparzyć. Koper opłukać. Czosnek obrać. Na dnie naczynia ułożyć 2 gałązki kopru, wrzucić kilka ząbków czosnku. Ułożyć jabłka. Włożyć chrzan, liść chrzanu, pozostały czosnek i koper. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem i solą. Naczynie zamknąć, odstawić. Jabłka będą dobre po tygodniu. Używać do różnego rodzaju sałatek i surówek. Na przykład sałatka z kapusty pekińskiej
królestwo garówdodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się tym najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście sa jakieś(...)złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę
pyszne zdrowościPojawiają się w niezliczonej ilości odmian, zależnie od kraju, czy regionu w którym możemy je zjeść. Poniższy przepis pochodzi z regionu Bardzorumcajsowego. Składniki: 200g filetu z piersi kurczaka 150g kiszonej kaputy 1 średnia marchew 6 arkuszy papieru ryżowego 2 łyżki suszonych grzybów Mun 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru tłuszcz do głębokiego smażenia(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wok, lub głębszą patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka około 5 minut. Dodajemy sypkie przyprawy, marchew. Smażymy kilka chwil, aż kapusta nieco ściemnieje. Dodajemy sos sojowy i grzyby. Dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym odparowujemy nadmiar płynów, cały czas mieszając. Arkusze papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie (zgodnie z instrukcją
Gotuj z Rumcajsemugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za cienkie płaty mięsa każdy płat nasmarować musztardą, nałożyć plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego i posypać pieprzem ciasno zawinąć rolady takie, na jakie pozwala wielkość płatu rozbitego roladki owinąć nicią i schować do woreczka do lodówki na całą noc aby się zamarynowały przyprawami, dodatkami(...)minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięposmarować musztardą. Boczek i cebulę zmielić przez maszynkę do mięsa i połączyć z mięsem mielonym. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Masą z mięsa mielonego posmarować każdy płat mięsa. Ogórka kiszonego pociąć w wzdłuż na grube słupki i położyć po kawałku na płacie mięsa. Delikatnie zawinąć, tworząc roladę, zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Na patelni roztopić masło i obsmażyć zrazy(...)zlać sos do garnuszka i zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Powoli wlać do gotującego się sosu. Ponownie zalać tym sosem zrazy. Podawać z ziemniakami w towarzystwie kapusty zasmażanej białej lub czerwonej. Niebo w gębie, mniam Smacznego
Kuchnia Pokoleńmusztardy - koniecznie z Czech. A do tego sos wzbogacony gęstą, prawdziwą śmietaną. Składniki na 4 rolady: 4 plastry mięsa wołowego (1 plaster od 150-200g) 2 ogórki kiszone 4 plasterki wędzonego boczku 1 duża cebula musztarda kremska 200ml gęstej śmietany 1 łyżka smalcu lub masła sól pieprz Sposób przygotowania: Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy(...)przykryciem tak długo, aż rolady zrobią się mięciutkie - około 3 lub 4 godzin. Na koniec redukujemy ilość sosu i dodajemy śmietanę. Rolada najlepiej smakuje z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i lampką czerwonego wina. Obiecuję, że się nie zawiedziecie
Kuchnia Pani WiosnyParę ładnych lat wstecz byłam w moich ulubionych Górach Świętokrzyskich. To te góry o których mówią że kapusta na szczytach rośnie. No i dobrze ! Niech sobie rośnie ,ale piękne są . Godzinami mogę chodzić po Puszczy Świętokrzyskiej , gdzie słoneczko delikatnie gra pod konarami drzew. Gdzie chłód daje wytchnienie w taki dzień jak dziś. W taki dzień(...)moja mama mówiła że go nożem kroić można . Niestety dzisiaj już takiego z zsiadłego mleka nie ma. Koło garnka było mnóstwo : koperku,szczypiorku,rzodkiewek, ogórków świeżych i kilka kiszonych. Nasza gospodyni pokroiła wszystko i wrzuciła do garnka z mlekiem ,zamieszała ,ciut posoliła i rozlała do miseczek. To co zjadłam to było coś wyjątkowego . Chłodne i orzeźwiające
Eli Gotowanietypowo śląskich dań. Śląska rolada, czyli zrazy zawijane. Potrzebujemy: 2,5 kg wołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku(...)także pokruszoną kromkę chleba razowego. Solimy i dusimy do miękkości. Jeżeli po godzinie mięso będzie twarde to podlewamy je wódką (wódka zmiękcza mięso). Podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego
Marder&Marder Manufacturedużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsno-warzywnej uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety podsmażyć przez krótką(...)minut. Kotlety zapiekać przez pierwsze 30 minut bez przykrycia, po czym przykryć naczynie żaroodporne, aby sos nie spiekł się zbytnio. Podawać gorące, np. z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11. Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać
Gospodyni Miejskaminut gotowania.W tym czasie można się zająć doprawianiem sosów. Dla Syncia jedynie lekko zaciągnęłam sos mąką, żeby zgęstniał. Do sosu Męża wrzuciłam posiekaną kiszoną papryczkę chili i kilka różyczek kiszonego ostrego kalafiora, płatki chili oraz wtarłam odrobinę suszonego korzenia imbiru. Następnie stopniowo dolałam taką ilość sosu sojowo - grzybowego, żeby uzyskać wyrazisty smak i ciemną barwę oraz łyżkę sosu sojowego ciemnego(...)resztą też. Teraz kiedy tylko złapiemy smaka zaczynamy działać w kuchni i w pełni udomowiony chińczyk gotowy. Pyszota. Doskonale komponuje się z ryżem i surówką z białej kapusty. Sos słodki chili dopełnia smak potrawy. Maksiowi też bardzo smakowało mimo, że jego sos był najmniej chiński z wszystkich trzech, które tym razem przygotowałam
Kuchnia po mojemułyżki oleju Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku i po kawałku cebuli i ogórka kiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej(...)zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą
Smakołyki Asi