z jagodami - 7023 przepisów (strona:228/469)

Owsianka Kandyzowana z Leśnymi Jagodami 167

białej czekolady) 1 łyżka suszonej żurawiny Skworcu 1 kawałek kandyzowanej kantalupy (melona) Skworcu 3 kawałki kandyzowanego ananasa mix Skworcu 1 łyżeczka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 1 garść świeżych leśnych jagód (z racji pory roku użyłam mrożonych) syrop z agawy Skworcu (kto lubi bardziej słodko niech sobie dosłodzi właśnie tym syropem) Wykonanie: No to jak to u mnie było? Wieczorkiem(...)bakaliami. Wszystkie kandyzowane owoce pokroiłam na małe kawałeczki, oprócz oczywiście czarnej porzeczki :) Orzechy brazylijskie również posiekałam. Wszystkie dodatki wrzuciłam na płatki owsiane i wymieszałam wszystko razem. Na koniec wysypałam jagody i lekko podgrzałam w mikrofali. Na końcu zjadłam. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zielone smoothie ze szpinakiem 216

obraniu kroimy na mniejsze części, aby lepiej się zmiksowały. Miksujmy pulsacyjnie przez minutę, aż uzyskamy koktajl. Otrzymamy dwie porcje zielonego smoothie. Ja swoje podałam z superowocami – jagodami goji. Jeśli nie mamy blendera kielichowego, koktajl można też bez problemu przyrządzić blenderem ręcznym, miksując wszystkie składniki (lód musimy w tym przypadku zastąpić lodowatą wodą). Post Zielone smoothie ze szpinakiem

Poezja smaku
Puszyste ciasto z owocami - najlepsze 349

jakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 321

masłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce. Całość wstawić do lodówki, można kroić

Na słodko lub wytrawnie
Tort jeżynowo - jagodowy 208

śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż

Na słodko lub wytrawnie
Babki i muffinki 255

Muffinki z kremem jeżynowym Babka z jagodami Babka czekoladowa z szampanem Babka z kisieli Babka panterka na białkach Babka makowa z białek Babeczki marchwiowe Babka adwokatowa Babeczki z makiem i wiśniami Muffinki z rabarbarem i kruszonką Pyszna babka cytrynowa Babka trzy smaki Babka cytrynowa Babka ucierana z żurawiną Babka z szafranem i daktylami

Ala piecze i gotuje
Sorbet bananowo-jagodowy (domowe lody) 186

Składniki: 2-3 dojrzałe banany 200-300 g jagód (mogą być dowolne owoce np. brzoskwinie z puszki itp.) 200 ml. jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego Wykonanie: Banany obieramy ze skórki i zamrażamy. Osobno zamrażamy jagody. 10-15 min. przed miksowaniem owoców wyjmujemy je z zamrażarki. Owoce, jogurt i cukier wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką

IMPRESJA SMAKU
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 186

pudru  sól 100 gram jagód  Wykonanie: Do garnka wlewamy 400 ml mleka dodajemy masło oraz cukier gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę. Do gotującego mleka wlewały budyń i mieszamy aż się zgęstnienie. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń

kgwjanczewo
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Czwartki z Yankee Candle Berrylicious 155

Czysta ekstaza … dojrzałe, soczyste jagody na kremowej wanilii z polewą lukrową. Doskonały deser”  Czy taka zachęcająca recenzja nie skusiła by Was do odpalenia tego wosku? Mnie przekonała, dlatego Berrylicious szybko znalazł się na mojej liście zakupowej. Ale czy tak pachnie(...)zapowiada producent? Przyznam się, że dla mnie niestety nie. Gdzieś tam przebija się zapach wanilii i cukru. Może i nawet wyczuwalna jest cierpkość takich jeszcze nie wygrzanych w słońcu jagód. Ale soczyste i słodkie one nie są. Z jednej strony dobrze, bo nie jest ten wosk przesłodzony a z drugiej brakuje mi tego czegoś. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee

Magiczne Życie Marty
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 280

Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
Leśny mech 273

waniliowy. Wyłożyć masę na blat z ciasta i posypać okruchami. Wierzch udekorować nasionami granatu i wszystko delikatnie docisnąć do masy. W sezonie można udekorować wierzch plastrami truskawek, malinami, jagodami lub poziomkami

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżówka z jagodami :) 157

Składniki na ciasto: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 150 g cukru - 500 g mąki tortowej - 100 ml oleju rzepakowego - 2 jajka - opakowanie cukru waniliowego + 0,5 litra świeżych jagód Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim połowę cukru i drożdże. Odstawiamy na chwilkę. Następnie do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier oraz cukier waniliowy, dodajemy jajka, wlewamy olej i nasze rozrobione(...)naszej ręki :) Pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ręczniczkiem i czekamy ok 30-40 minut aż wyrośnie. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy ciasto i wsypujemy na wierzch jagody "prosto z lasu" :D. Pieczemy 30 minut w temp. 150 stopni, następnie przez 20 min w 180 stopniach. Smacznego

Zdrowie na języku :P
Serniczkowe serducho :) 206

gładką masę. Wlewamy do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180* około 25-30 minut. Ja podałam z serkiem kakaowym (chudy twaróg+jogurt naturalny+kakao+słodzidło) i jagodami goji.                       Smacznego

Zdrowie na języku :P
Gęsta owsianka jagodowa :) 159

jest prosty, warty spróbowania. Nawet kolor wyszedł fajny :)   Składniki: - 200 ml mleka - 4 łyżki płatków owsianych - 1/3 szklanki jagód (u mnie mrożone) - słodzidło (u mnie stewia) Płatki zalewamy wrzątkiem, są gotowe do momentu wchłonięcia wody. Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki, jagody i słodzidło. Gotujemy jeszcze przez ok. 8 minut. Następnie odstawiamy na 15-20 w celu mocniejszego zgęstnienia owsianki

Zdrowie na języku :P
Muffinki amarantusowe z ziarenkami i jagodami goji :) 104

wymaga miksera, potrzebna jest tylko miska i łyżka ;) Co do składników to tak na prawdę możesz użyć różnych dodatków, a babeczki i tak wyjdą piękne i wyrośnięte :) Ja dodałam jagody goji i mieszankę ziarenek od Ziarenkowa , dokładnie Cynamonowy Raj , dzięki którym muffinki nabrały smaku i pięknego zapachu :) Muffinek wyszło 12, ale zawsze możesz porcję zmniejszyć o połowę. Jednak odradzam(...)mieszance ziarenek i lekko chrupiące :) Pychotka :) Składniki (12 babeczek) : - 80 g amarantusa ekspandowanego - 80 g mieszanki ziaren Cynamonowy Raj - 3 duże jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki jagód goji - miód/stewia/ksylitol (u mnie ok. 8 g stewii) Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy łyżką do idealnego połączenia się. Piekarnik nagrzewamy do 180*. Do foremek wkładamy po czubatej

Zdrowie na języku :P