przepiórki, 10 jagód jałowca, sól, tłuszcz (ja użyłam smalec gęsi, może być masło) Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Przepiórki włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać rozgniecione jagody jałowca. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu
królestwo garówilościach różnych produktów spożywczych: Żółty - kurkuma Pomarańczowy - kurkuma i sok z buraka; ewentualnie sok z marchewki Ciemnozielony - odrobina soku ze szpinaku i młody jęczmień w proszku. Fioletowy - sok z jagód i sok z buraka Może się zdarzyć, że za bardzo rozrzedzicie lukier np. sokiem z buraka. Dodajcie wtedy więcej pudru z ksylitolu. Jeśli zdecydujecie się jednak na zakup gotowych kolorów(...)przeczytajcie mój wpis o bezpiecznych barwnikach w żywności - klik . ************************************************************************** DODATKI Jak widzicie na zdjęciu, użyłam zarówno sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także: rodzynek, suszonej żurawiny pestek słonecznika czy dyni, skórki z cytryny/pomarańczy/limonki, zmielonych orzechów wiórków kokosowych. Miłej zabawy
Powiedz dietom nieNajlepszy początek dnia! Owsianka z bananem, malinami (ha! kto zamroził latem ten ma ;-) ), jagodami goi i płatkami. Mniam!!! Na zdrowie! Zobaczcie jaką kartkę znalazłam w domu? Ma pewnie ze 20 lat! Czyż nie jest piękna!? Buzzzziaki
SMYKWKUCHNIczekolady gorzkiej (minimum 70% kakao) 2 łyżki ksylitolu spora garść jagód 3-4 łyżki mleka 1 łyżka kakao +2-3 do obtoczenia kulek 1. Twaróg odsącz z serwatki - wyłóż go na sitko i przykryj czymś ciężkim na minimum godzinę - sama powinna spłynąć. 2. Jagody (świeże lub rozmrożone) zmiksuj/zblenduj na gładką masę z twarogiem, mlekiem, kakao i ksylitolem
Powiedz dietom nieszklanki suszonej żurawiny Skworcu pół szklanki wiórków kokosowych orzechy laskowe lub włoskie według uznania do kruszonki 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 10 daktyli bez pestek 3 łyżki suszonych jagód goji Skworcu Najpierw nagrzej piekarnik do około 180 stopni. Jednego banana pokrój w plasterki i połóż na papierze do pieczenia, posyp niewielką ilością cukru i piecz ok. 15 minut(...)przerywając miksowania, następnie kurkumę, cynamon i proszek do pieczenia, sodę i zmiksuj wszystkie składniki dodając powoli maślankę. Następnie dodaj banany i miksuj -aż powstanie gładka masa.Dodaj do ciasta jagody goji , daktyle i migdały. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli .Dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie łopatką. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut
Z Kuchni Do Kuchnimalinami (pieczony): http://anamarisworld.blogspot.com/2014/09/przepyszny-serniczek-mascarpone-z.html 2. Sernik z mandarynkami: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/03/sernik-z-mandarynkami.html 3. Sernik z malinami i galaretką na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2014/11/serniczek-z-malinami-na-zimno.html 4. Sernik z jagodami na zimno: http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/sernik-mocno-jagodowy-na-zimno.html 5. Serek mascarpone (torcik na zimno z porzeczkami): http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/prosty-torcik-z-mascarpone-biaa.html
Ana Mari's worldjest chrupiąca skorupka, a w środku mięciutka, lekko ciągnąca pianeczka . Podajemy ją z bitą śmietaną, której już nie słodzimy, oraz ze świeżymi owocami typu maliny, truskawki, jeżyny, borówka amerykańska, jagody. Nie jest łatwo zrobić Pavlovą, więc nie zrażajcie się za pierwszym razem, mi wyszła chyba za 3 czy 4 razem, wam na pewno pójdzie lepiej :). Przepis pochodzi ze strony
moj przepis naduże jajka 150 gr drobnego cukru do wypieków 175 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mus owocowy: 500 g owoców leśnych lub truskawek lub jagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki(...)pierwsza partia się upiecze; ja piekłam w ten sposób). Ciasto wystudzić (można upiec wieczór wcześniej). Blaty będą dość niskie. Mus owocowy: 500 g owoców leśnych lub truskawek lub jagód czy borówek, wiśni, czereśni, mogą być również mrożone świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki
moj przepis naMoje towarzystwo uwielbia pierogi i to w każdej postaci: pierogi ruskie , pierogi z kaszą jaglaną , pierogi z jagodami . Dzisiaj padło na pierogi z wiśniami. Zanim je wszystkie ugotowałam, to praktycznie wszystko zostało zjedzone, dla mnie został tylko jeden... Ze słodką śmietanką lub cukrem. Przepyszne, lekkie, tylko za szybko znikają z talerza. mąka ciepła woda
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietymianku, 6 jagód jałowca, tłuszcz (najlepiej smalec gęsi, może być masło, olej), Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są tylko całe ptaki” Ja kupuję całe perliczki i dzielę je. Z korpusów i końcówek skrzydełek gotuję bulion. Piersi można usmażyć. Nogi perliczki umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać tymianek, rozgniecione ząbki czosnku i jagody jałowca
królestwo garówrazem coś ze świątecznej linii zapachowej czyli Berry Trifle, co mnie zdecydowanie kojarzy się bardziej z wakacyjnym deserem owocowym i kremem waniliowym. Wosk naprawdę pachnie słodkimi malinami, jagodami i poziomkami, choć żadnego kremu waniliowego w sobie nie ma, ale to może i lepiej bo byłoby strasznie mdło i za słodko. Wosk znajdziecie tutaj . W sklepie goodies.pl znajdziecie
Magiczne Życie MartyMożna to zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z jagodami, ale pyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto. Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka. Jeśli wytniecie węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńłyżeczka proszku do pieczenia 1 gruszka pokrojona w kostkę posypana cynamonem garść jagód goji Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać stopniowo cukier- ubijać Potem dodawać po jednym żółtku, ubijać Dosypywać mąkę zmieszaną z zarodkami i proszkiem - ucierać najlepiej mikserem Wsypać do ciasta gruszkę i jagody, wymieszać łyżką i wylać do natłuszczonej foremki
Proste Potrawymasła 5g kilka malin mrożonych 20g garść mrożonych jagód 30g łyżeczka ksylitolu płatki migdałów 10g pestki dyni 10g jogurt naturalny 150g Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w mleku kokosowym wymieszanym z wodą. Kiedy kasza wchłonie cały płyn dodać masło, aby kasza była bardziej aksamitna. W rondelku zagotować maliny i jagody z łyżeczką wody, dosłodzić ksylitolem. W słoiczku
Kulinarne InspiracjePyszny koktajl poleca się na drugie śniadanie. A jagody mam ze słoiczka - warto było w lecie wybrać się do lasu! Składniki : * szklanka mleka * pół dojrzałego awokado * pół szklanki jagód * łyżka płatków osianych Przygotowanie : Banalnie proste - wszystko wrzucamy do blendera. Miksujemy do połączenia się składników i od razu podajemy
Magiczne Życie Marty