twarogowo-jogurtowe "lody" morelowe przełożone malinami podane z resztą malin i domową granolą ze słonecznikiem i jagodami goji
breakfast of dreamsmaślanki, 2 garście jagód, kruszonka: masło+cukier+mąka. Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia- mieszamy. Wlewamy mokre składniki: maślankę, jajka i olej. Mieszamy ok. 5 minut drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica 24cmx24cm). Jagody mieszamy
Aga w kuchnimleka, 400 czarnej porzeczki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka bułki tartej, białko, cukier trzcinowy do posypania bułeczek, Wszyscy dobrze znamy i lubimy jagodzianki - drożdżowe buleczki z jagodami zamkniętymi w środku. Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą być borówki amerykań skie, maliny... Porzeczki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, wymieszać z cukrem. Mąkę, jajka, cukier
królestwo garówprawda dziś jest trochę chłodniej ale domowe lody zawsze dobrze smakują nawet w te chłodniejsze dni. To chyba już moja ostatnia propozycja ze świeżymi jagodami, bo część zamroziłam z część wrzuciłam w słoiczki i będą na zimę. Więc takie lody jeszcze bardziej smakują bo z ostatnich owoców. A wracając do nich zrobiłam je w maszynce, która stała bardzo
Ewa w kuchnidobry pomysł na wykorzystanie "zalegających" owoców ;) Pamiętajcie, że kisiel jagodowy pomaga w leczeniu biegunki! mały słoik jagód pasteryzowanych szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ewent. 2-3 łyżeczki cukru łyżeczka soku z cytryny Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować. Pół szklanki zimnej wody wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną
Atlas Smakówryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy na wodzie. Z zup poleciłabym delikatny krupnik, marchwiankę, krem z dyni oraz łagodną zupę jarzynową z ryżem. Sporną sprawą jest rosół - ja nie podaję. Dozwolonymi owocami są banany, mus z gotowanych jabłek i jagody np. domowy kisiel. U mnie dzieci podjadają również płatki
Atlas SmakówKrótki post o tym w jaki sposób mrozić maliny by każda była zamrożona osobno a porcjowanie było proste :) Tak samo postępujemy z jagodami! Maliny wybieramy nieuszkodzone, jędrne, suche. Jeżeli mamy pewność, że nie były pryskane mrozimy od razu. W przeciwnym wypadku delikatnie płuczemy maliny na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie bardzo dokładnie osuszamy i dopiero mrozimy
Atlas SmakówPrzepis kuchni skandynawskiej znaleziony u Ani [ klik ] a pochodzi z książki Teresy Cichowicz - Porady "Kuchnia skandynawska". Oryginał był z jagodami a ja zrobiłam z malinami. Bardzo gorąco polecam buły, są rewelacyjne. Bułki z malinami czyli bułki babci Franciszki po skandynawsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieserek homogenizowany o smaku waniliowym 140 g 1/4 szklanki jagód + kilka na wierzch 2/4 szklanki borówek + kilka na wierzch 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego * wszystkie składniki powinny być schłodzone wcześniej w lodówce Przygotowanie: Składniki wyciągamy z lodówki. Do misy blendera przekładamy cały serek homogenizowany. Dorzucamy 3/4 szklanki owoców (jagody i borówki), wszystko razem miksujemy. Przekładamy do kieliszka. Na wierzch
Słodkie okruszkikokosowych aromat waniliowy lub miąższ z ½ laski wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju kokosowego dodatki: jogurt grecki płatki migdałów siemię lniane rodzynki owoce (u mnie ananas, maliny, jagody) Sposób przygotowania: W wysokim naczyniu ubijamy białka jajek z odrobina soli. Gdy będą sztywne dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, a następnie żółtka, mleko/śmietankę, wiórki kokosowe, aromat
Pyry na Gazjagodzianki przepyszne :) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 550g mąki ½ szklanki cukru 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli Nadzienie: Ok. 300g jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50g masła 1 roztrzepane jajko, do posmarowania bułeczek Wykonanie(...)już podwoiło swoją objętość, możemy śmiało przejść do robienia jagodzianek J Odrywać po niewielkim kawałku ciasta, uformować kulki, rozpłaszczyć i ułożyć na środku nadzienie. Należy dokładnie pozalepiać ciasto, żeby jagody nie powypływały. Uformować ładne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków w niewielkich odstępach od siebie. Zaczekać kilka minut, aż troszkę jeszcze urosną i posmarować je roztrzepanym
The Sweet DamselPytacie o przepis na pierogi z jagodami, a on jest na blogu już od roku ;-) PRZEPIS
SMYKWKUCHNIciasto było klejące 2 jajka 1/3 kostki masła ok 3/4 szkl. mleka 3 łyżki cukru 130 g białego sera 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży Nadzienie: ok. 350 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do miski wsypać mąkę, zrobić „dołek”, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Przykryć(...)resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser. Zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie - jagody wymieszać z cukrem i mąką. Ciasto podzielimy na 10-12 części. Każdą cześć rozpłaszczyć, nałożyć hojnie nadzienia i zlepiać. Układać na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół
Czerwień i błękitdomowe bezglutenowe pierogi z jagodami~ Przepis i więcej zdjęć już niedługo na chiliandsugar.blogspot.com ♥ Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam pierogi...Nigdy za nimi nie przepadałam - lubiłam tylko te z owocami. Ostatnio tak mnie naszło na jagodowe pierogi, że... :o Musiałam je zrobić! Myślałam, że nie da się zrobić bezglutenowych pierogów, a jednak! Wyszły tak samo dobre
breakfast of dreamsTargami i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik
Ostra na Słodko