dobry pomysł na wykorzystanie "zalegających" owoców ;) Pamiętajcie, że kisiel jagodowy pomaga w leczeniu biegunki! mały słoik jagód pasteryzowanych szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ewent. 2-3 łyżeczki cukru łyżeczka soku z cytryny Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować. Pół szklanki zimnej wody wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną
Atlas Smakówryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy na wodzie. Z zup poleciłabym delikatny krupnik, marchwiankę, krem z dyni oraz łagodną zupę jarzynową z ryżem. Sporną sprawą jest rosół - ja nie podaję. Dozwolonymi owocami są banany, mus z gotowanych jabłek i jagody np. domowy kisiel. U mnie dzieci podjadają również płatki
Atlas SmakówKrótki post o tym w jaki sposób mrozić maliny by każda była zamrożona osobno a porcjowanie było proste :) Tak samo postępujemy z jagodami! Maliny wybieramy nieuszkodzone, jędrne, suche. Jeżeli mamy pewność, że nie były pryskane mrozimy od razu. W przeciwnym wypadku delikatnie płuczemy maliny na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie bardzo dokładnie osuszamy i dopiero mrozimy
Atlas SmakówPrzepis kuchni skandynawskiej znaleziony u Ani [ klik ] a pochodzi z książki Teresy Cichowicz - Porady "Kuchnia skandynawska". Oryginał był z jagodami a ja zrobiłam z malinami. Bardzo gorąco polecam buły, są rewelacyjne. Bułki z malinami czyli bułki babci Franciszki po skandynawsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieserek homogenizowany o smaku waniliowym 140 g 1/4 szklanki jagód + kilka na wierzch 2/4 szklanki borówek + kilka na wierzch 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego * wszystkie składniki powinny być schłodzone wcześniej w lodówce Przygotowanie: Składniki wyciągamy z lodówki. Do misy blendera przekładamy cały serek homogenizowany. Dorzucamy 3/4 szklanki owoców (jagody i borówki), wszystko razem miksujemy. Przekładamy do kieliszka. Na wierzch
Słodkie okruszkikokosowych aromat waniliowy lub miąższ z ½ laski wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju kokosowego dodatki: jogurt grecki płatki migdałów siemię lniane rodzynki owoce (u mnie ananas, maliny, jagody) Sposób przygotowania: W wysokim naczyniu ubijamy białka jajek z odrobina soli. Gdy będą sztywne dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, a następnie żółtka, mleko/śmietankę, wiórki kokosowe, aromat
Pyry na Gazjagodzianki przepyszne :) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 550g mąki ½ szklanki cukru 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli Nadzienie: Ok. 300g jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50g masła 1 roztrzepane jajko, do posmarowania bułeczek Wykonanie(...)już podwoiło swoją objętość, możemy śmiało przejść do robienia jagodzianek J Odrywać po niewielkim kawałku ciasta, uformować kulki, rozpłaszczyć i ułożyć na środku nadzienie. Należy dokładnie pozalepiać ciasto, żeby jagody nie powypływały. Uformować ładne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków w niewielkich odstępach od siebie. Zaczekać kilka minut, aż troszkę jeszcze urosną i posmarować je roztrzepanym
The Sweet DamselPytacie o przepis na pierogi z jagodami, a on jest na blogu już od roku ;-) PRZEPIS
SMYKWKUCHNIciasto było klejące 2 jajka 1/3 kostki masła ok 3/4 szkl. mleka 3 łyżki cukru 130 g białego sera 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży Nadzienie: ok. 350 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do miski wsypać mąkę, zrobić „dołek”, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Przykryć(...)resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser. Zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie - jagody wymieszać z cukrem i mąką. Ciasto podzielimy na 10-12 części. Każdą cześć rozpłaszczyć, nałożyć hojnie nadzienia i zlepiać. Układać na blasze wyłożonej papierem złączeniem w dół
Czerwień i błękitdomowe bezglutenowe pierogi z jagodami~ Przepis i więcej zdjęć już niedługo na chiliandsugar.blogspot.com ♥ Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam pierogi...Nigdy za nimi nie przepadałam - lubiłam tylko te z owocami. Ostatnio tak mnie naszło na jagodowe pierogi, że... :o Musiałam je zrobić! Myślałam, że nie da się zrobić bezglutenowych pierogów, a jednak! Wyszły tak samo dobre
breakfast of dreamsTargami i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i maliny. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie przyrządziła z nich słodkości na upalne dni jakie mamy za oknem. Po przepysznym Czekoladowym cieście z masą grysikową i owocami przyszedł czas na sernik na zimno. Delikatny, niezwykle puszysty i wypełniony obficie borówkami, które fantastycznie komponują się z delikatnym smakiem sera. Taki sernik
Ostra na Słodkodziś na pyszny mus czekoladowy z dodatkiem świeżych truskawek. Mus jest delikatny, puszysty, po prostu wymarzony deser na letnie popołudnie:) Możecie oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami, np. jagodami czy malinami. Składniki: szklanka śmietanki 30%, 125g serka mascarpone, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki kakao, 200g świeżych truskawek
Z miłości do słodkościtakie upalne lato Składniki: 1 szklanka śmietanki 30% (zimna z lodówki!) 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (zimne z lodówki!) 2 1/2 łyżki cukru pudru 5 łyżek jagód * ilość lodów można zwiększyć, ja często wykonuje lody w domu i lubię eksperymentować ze smakami, dlatego wykonuję je w ilości, którą zjadamy od razu Przygotowanie: Śmietankę wyciągamy z lodówki. Ubijamy(...)zagęszczone, miksując na małych obrotach. Z przygotowanej bazy śmietankowej odlewamy 1 szklankę. Resztę wlewamy do plastikowego pojemniczka z przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania jagodowego smaku lodów. Jagody wkładamy do misy blendera, rozdrabniamy. Następnie dokładamy szklankę śmietankowej masy i miksujemy na delikatnych obrotach. Wyciągamy śmietankową wersję z zamrażalnika. Jagodową masę wylewamy na śmietankową tworząc łyżką dowolne
Słodkie okruszkiomlet z serkiem homogenizowanym o smaku owoców leśnych i jagodami (również w środku
breakfast of dreamsjagód lub borówek amerykańskich Pół litra wody zagotować w garnku z łyżką cukru. W pozostałej ilości wymieszać budynie, aby nie było grudek. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypać powoli dwie galaretki, mieszać chwilę aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać budynie, mieszać gotując do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z palnika. Do ugotowanego roztworu dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wsypać jagody, całość wymieszać. Gorącą masę wylać na przekrojony na pół biszkopt, przykryć drugą częścią. Składniki na polewę: 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 100g margaryny 1 łyżka cukru pudru Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier Następnie dodajemy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy by otrzymać lśniącą polewa
Banana Smiles