dodatkami. SOS PORZECZKOWY 1/2 szklanki czarnej porzeczki 1 łyżka miodu Porzeczki blendujemy zostawiając kilka sztuk do dekoracji , doprawiamy miodem . DODATKOWO ogórek świeży rzodkiewki ser feta ser cheddar z jagodami i żurawiną kilka malutkich listków mięty skórka z cytryny Smacznego
na gaziezabawy i wesołych wybryków. Wczoraj razem z nim, gdy już poczuł się lepiej, działałam w kuchni. Miały być babeczki i były, wg przepisu Donny Hay. U nas zamiast jagód, mieszanka jagód, borówek i czarnych porzeczek. Łatwe muffiny z porzeczkami 375 g mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru 125 ml oleju 1 jajko(...)mleka, dałam pół szklanki więcej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g owoców (jagód, porzeczek czarnych lub borówek) cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc się mikserem. Dorzucamy owoce. Mieszamy i nakładamy ciasto do foremki
Dzieje kuchennej Wiewiórykremem, kostka jogurtowa z amarantową galaretką i makaroniki z mascarpone :) Tort z kremem jagodowym i z białej czekolady. Widok tortu z lotu ptaka :D Babeczki z jagodami i kremem z tego przepisu Babka maślana z nutą mandarynki (przepis) Kostka jogurtowo-serowa z tego przepisu w wersji przekładanej galaretką amarantow ą I znowu
Słodko-Słony Świat Ilonytrzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Frużelina: 1,5 szklanki jagód mrożonych lub świeżych 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem(...)pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 70 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy w rondelku, do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki
Mania GotowaniaZdrowy i niskokaloryczny deser na bazie malin z dodatkiem jagód goji i pełnoziarnistej kruszonki z płatkami owsianymi. Idealna propozycja na coś słodkiego dla osób dbających o wagę. Składniki: (na 4 porcje) maliny (świeże lub mrożone) 4 łyżki jagód goji ½ szklanki płatków owsianych górskich ¼ szklanki mąki razowej typ 2000 ¼ szklanki maki pszennej typ 500 30 g masła fruktoza/cukier trzcinowy do smaku(...)Sposób przygotowania: W kokilkach układamy maliny. Do każdej z miseczek dodajemy łyżkę jagód goji i mieszamy. Z płatków owsianych, mąki, masła i fruktozy/cukru trzcinowego zagniatamy kruszonkę tak aby miała konsystencje mokrego piasku. Jeśli jest zbyt sucha dodajmy trochę masła. Kruszonką przykrywamy owoce i zapiekamy 15-18 minut w 180 stopniach C. Najlepsze jeszcze ciepłe
Pyry na Gazdrobiowe z chrzanem i żurawiną Szybka sałatka buraczana Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Domowy sos tatarski na Wielkanoc Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy
Szybko Tanio Smaczniekuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem. Zjadłoby się pierogi z jagodami, schabowy z kapustą albo ogórki kiszone.... W Arabii Saudyjskiej można by się co prawda pokusić o zrobienie wspomnianych pierogów np. z morelami, ale to nie to samo. W takich
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki soli pół szklanki cukru szklanka wody 1/3 szklanki oleju bez wyraźnego smaku i zapachu (u mnie rzepakowy) łyżka octu esencja waniliowa garść suszonej żurawiny garść suszonych jagód goji Żurawinę i jagody goji zalać wrzątkiem i odsączyć po kilku minutach. Wymieszać suche składniki, a potem dodać mokre. Szybko wyrobić ciasto mikserem (nie za długo, by ciasto nie opadło
Weekendy w domu i ogrodziełyżka miodu garść jagód goji 4 pokrojone orzechy brazylijskie Amarantus opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na ok. pół godziny pod przykryciem, a potem gotować ok. 10 minut. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć pokrywkę. Gdy woda odparuje, wlać mleko. I od tego czasu mieszać i pilnować, by amarantus z mlekiem się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodać jagody goji. Gdy amarantus
Weekendy w domu i ogrodziepowodu braku jajek, który zobaczyłam dość późnym wieczorem. Ale co tam ;) Na następny dzień pobiegłam po jajka i mogłam dokończyć, bez problemu ciacho. Jest pyszne. Kruchy spód, kwaskowe jagody, słodki budyń i chrupiącą kruszonka. Czego chcieć więcej? Ja zrobiłam w małych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie na tartę, możecie zrobić i składników wystarczy :) Polecam z czystym sumieniem(...)łyżeczka cukru waniliowego - 200g białej czekolady * kruszonka: - 110 g mąki pszennej - 100g masła (schłodzonego) - 3 łyżeczki cukru pudru - 50g białej czekolady (startej na grubych oczkach) - 500g borówki lub jagód Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na grubych oczkach
CookYourselfciasto. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Wierzch 250 g śmietany 30% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować) dowolne owoce sezonowe (truskawki, morele, maliny, jagody, borówki) Śmietanę ubić. Pod koniec dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować na schłodzonym cieście. Obłożyć owocami. Smacznego! * Piekłam ciasto w cienkiej formie ceramicznej, metalowe nagrzewają się szybciej, więc czas pieczenia
Pełny talerzpłatków owsianych 3/4 szklanki migdałów (obranych) 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrąb owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu dowolne owoce sezonowe do podania np.: truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku na małej mocy rozpuścić tahini z miodem, cukrem i olejem, zamieszać. Masa powinna być jednolita
Pełny talerzWielkanoc kojarzy nam się z wypiekami. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj coś interesującego dla siebie czy Waszych bliskich! Zapraszam! Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy Wielkanocne ciasto czekoladowe z jabłkami (bez glutenu, bez masła, bez laktozy). Babka Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez mleka) Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym
Szybko Tanio SmacznieJagody goji, nasiona chia, zielony jęczmień, spirulina, amarantus...na rynku co chwilę pojawiają się nowe, super zdrowe produkty, bez których NIE MOŻESZ się obejść. Ale czy naprawdę są one niezbędne do zachowania zdrowia? Okazuje się, że nie musimy od razu biec do specjalistycznego sklepu. Na lokalnym rynku czy w warzywniaku też możemy zaopatrzyć się w zdrowe rzeczy, nie uszczuplając
Powiedz dietom nieSkładniki: ( na 2 serduszka) białka z 3 jajek 200 g cukru pudru niecała łyżeczka mąki ziemniaczanej niecała łyżeczka octu winnego łyżeczka czerwonego barwinka w żelu 2 duże garście jagód 2 plastry pomarańczy odrobina whisky 100 g serka mascarpone szczypta cukru pudru- opcjonalnie 100 g bitej śmietany 30% listki świeżej mięty Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce(...)Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Grillujemy 2 plastry pomarańczą po czym kroimy je na małe trójkąty. Jagody podlewamy whisky i dusimy aż nabiorą czarnego szklistego odcienia ale nie rozdrabniamy, zostawiamy je w całości, chcemy by nabrały delikatnego aromatu whisky. Ostudzoną bezę podajemy z białą poduszeczką i owocami
KreatywnePiny