dziś na pyszny mus czekoladowy z dodatkiem świeżych truskawek. Mus jest delikatny, puszysty, po prostu wymarzony deser na letnie popołudnie:) Możecie oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami, np. jagodami czy malinami. Składniki: szklanka śmietanki 30%, 125g serka mascarpone, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki kakao, 200g świeżych truskawek
Z miłości do słodkościtakie upalne lato Składniki: 1 szklanka śmietanki 30% (zimna z lodówki!) 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (zimne z lodówki!) 2 1/2 łyżki cukru pudru 5 łyżek jagód * ilość lodów można zwiększyć, ja często wykonuje lody w domu i lubię eksperymentować ze smakami, dlatego wykonuję je w ilości, którą zjadamy od razu Przygotowanie: Śmietankę wyciągamy z lodówki. Ubijamy(...)zagęszczone, miksując na małych obrotach. Z przygotowanej bazy śmietankowej odlewamy 1 szklankę. Resztę wlewamy do plastikowego pojemniczka z przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowania jagodowego smaku lodów. Jagody wkładamy do misy blendera, rozdrabniamy. Następnie dokładamy szklankę śmietankowej masy i miksujemy na delikatnych obrotach. Wyciągamy śmietankową wersję z zamrażalnika. Jagodową masę wylewamy na śmietankową tworząc łyżką dowolne
Słodkie okruszkiomlet z serkiem homogenizowanym o smaku owoców leśnych i jagodami (również w środku
breakfast of dreamsjagód lub borówek amerykańskich Pół litra wody zagotować w garnku z łyżką cukru. W pozostałej ilości wymieszać budynie, aby nie było grudek. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsypać powoli dwie galaretki, mieszać chwilę aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać budynie, mieszać gotując do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z palnika. Do ugotowanego roztworu dodać margarynę, mieszać do rozpuszczenia. Na koniec wsypać jagody, całość wymieszać. Gorącą masę wylać na przekrojony na pół biszkopt, przykryć drugą częścią. Składniki na polewę: 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 100g margaryny 1 łyżka cukru pudru Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier Następnie dodajemy pokrojoną margarynę i rozpuszczamy. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy by otrzymać lśniącą polewa
Banana Smilesowsianka na mleku owsianym z jagodami (także w środku) i domowym masłem z nerkowców~ Wczorajsze ognisko udane, mimo że zaskoczyła nas burza...Schowaliśmy się do domu i siedzieliśmy przy świecach, bo nie było prądu :D Powtórka we wrześniu po wernisażu, oby tym razem nie było żadnych pogodowych niespodzianek
breakfast of dreamssłodkie, waniliowe i dobrze uzupełnia je lekko kwaskowaty mus truskawkowy. Do tego prezentują się pięknie i trudno im się oprzeć. Truskawki możemy zastąpić malinami lub jagodami. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z „Kwestii smaku”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz Basics Square . Składniki na około 15 serniczków: Spód: 130g zmielonych, kruchych
Mała Cukierenkatortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą, wylać masę, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Frużelina jagodowa: 250 g jagód 100 ml + 25 ml wody 65 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Jagody przebrać i umyć. Włożyć je do garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać 100 ml wody. Podgrzewać
Domowa cukiernia Ewypróbował, polecam zrobić go samemu. Jest to bardzo łatwy i prosty przepis, wystarczy wybrać się na spacer do lasu we wrześniowe popołudnie, narwać kilka kiści pomarańczowych, jędrnych, jarzębinowych jagód, odpowiednio je przygotować, zalać alkoholem i czekać. Na szczęście niedługo, bo po miesiącu można już go odcedzić, przelać do butelek i próbować :-) W naszym domu jarzębiak przygotowuje mój mąż(...)domu to zabieramy się do jej czyszczenia.Owoce jarzębiny odrywamy od szypułek, dokładnie myjemy, równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia ciasta i wkładamy do ciepłego piekarnika, by nieco przywiędły. Gdy jagody już się dobrze wygrzały, chłodzimy je i przekładamy do foliowego woreczka, następnie mrozimy 2-3 godziny. Po tym czasie odmrażamy jarzębinę, przekładamy owoce do dużego słoja i zalewamy wódką
Rozpustne gotowaniemąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% owoce (u mnie jagody i małe truskawki) cukier puder do posypania Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski, w środku robimy dołeczek. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego
Rozpustne gotowaniemąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki mleka 500 g owoców (najlepiej kwaśnych) u mnie 1 jabłko, 1 gruszka, mrożone jagody, jeżyny i czerwone porzeczki cukier puder lub lukier do dekoracji Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy olej (cienką strużką) ciągle ubijając, następnie przesianą
Rozpustne gotowanieSernik powstał spontanicznie z tego co pozostało mi z pieczenia większego sernika... a, że jagody uwielbiam - nie mogło ich i tym razem zabraknąć :) Wyszło(...)małe co nieco do herbaty. Składniki : 25 dag serka twarogowego z wiaderka 3-4 łyżki cukru pudru ( według uznania) 3 całe jajka 1 jogurt naturalny 190 g 5 łyżek jagód 30 g budyniu śmietankowego 2 łyżki oleju rzepakowego paczka biszkoptów Przygotowanie : Do serka dodać jogurt i cukier, wbić jajka, dokładnie utrzeć mikserem Wsypać budyń ( tj.połowa małej torebki
Proste Potrawyjedna wersja tego śniadanka :) Składniki : 100 g twarożku 1/2 banana kropelka aromatu waniliowego pół szklanki jagód Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Podajemy z porcją malin i jagód Smacznego
Chocolate Muffin Blogpłaskie łyżeczki słodziku i dokładnie mieszamy. Kółeczka wycinamy małym słoiczkiem lub literatką - muszą być mniejsza niż średnica przeciętnej szklanki :) Gotujemy tak samo jak w przepisie na Pierogi z jagodami . Ja podaję je z domowym sokiem z malin! Pycha
Spektrum SmakuDziś w mojej kuchni letnie i słodkie smaki. W piekarniku rumienią się jagodzianki, w lodówce tężeje sernik na zimno z jagodami, a w zamrażarce chłodzą się lody bazyliowe... Tym czasem jednak zapraszam Was na wytrawną pastę z bobu z miętą. Jest pyszna do grillowanych mięs, do chleba lub na ciepło do makaronu. Pasta z bobu z miętą Czas
Kulinarne przygody Gatityszklanki orzechów włoskich, szklanka płatków owsianych, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 czubate łyżki ziaren słonecznika, 150g masła, 1 kg dowolnych owoców (u mnie truskawki, maliny i jagody), lody Big Milk Yogurt Strawberry. Wykonanie Orzechy posiekać. Mąkę przesiać, dodać posiekane orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe i płatki owsiane, wymieszać. Dodać cukier i posiekane masło. Palcami wyrobić kruszonkę. Owoce
Z miłości do słodkości