z jagodami - 7023 przepisów (strona:239/469)

Jagodzianki 105

Składniki : 1,5 szklanki mleka 1/2 kostki drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 kostki masła 50-60 dag mąki ok. 1 litr jagód 1 żółtko + 1 łyżka oleju do smarowania jagodzianek 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wrzącej wody lub mleka Sposób przygotowania: 1. Mleko nagrzać ( ma być ciepłe ale nie gorące ). 2. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże(...)odstawić do wyrośnięcia (ok 1-1,5h). 7. Na stolnicę obsypaną mąkę wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na cienki placek i wykroić kwadraty o wymiarach ok. 10x10. Na środek nałożyć jagody. Ciasto złożyć na pół sklejając dokładnie boki ( po sklejeniu warto zawinąć po ok. 1/2 cm ciasta pod spód ). 8. Jagodzianki naciąć na górnej części. Przełożyć na wyścieloną papierem

A Ty Smakuj Mnie
Makaron z sosem truskawkowo-jagodowym 123

Składniki: 5 dużych truskawek 1/2 szklanki jagód 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie) makaron Sposób przygotowania: 1.Truskawki obrać z szypułek. Umyć i przełożyć do miksera. 2. Jagody przebrać, umyć, dodać do truskawek. 3. Do owoców dodać cukier, cukier waniliowy oraz jogurt naturalny. 4. Całość zmiksować. 5. Ugotować makaron. 6. Ugotowany i przelany zimną

A Ty Smakuj Mnie
Drożdżówka z jagodami 106

jagód Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. 2. Masło roztopić i ostudzić. 3. Do drożdży dodać cukier, sól, jajka i stopniowo mąkę oraz masło dokładnie mieszkając. 4. Wymieszane ciasto delikatnie posypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 5. Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcie (ok. 15 min.) 6. Na ciasto wyłożyć oczyszczone jagody. 7. Piec ok. 50 min. w temp

A Ty Smakuj Mnie
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 202

podanej przez książkę wersji okazał się jednak niebywale prosty, nie przysporzył mi żadnych problemów, a co najważniejsze, był przepyszny!  Pora zatem na sos jagodowy. Ratunku!!! Nie kupiłam jagód!!! Znów nieprzygotowana do zajęć! Ale mam mrożone, uff. I tu kolejny dylemat czy nadziane ptysie polać sosem, czy może lepiej przekroić je na pół i sos nałożyć na nadzienie i potem(...)ptysie smarować lukrem jagodowym lub pokryć karmelem. Część ptysi celowo zostawiłam bez "dekoracji".   LUKIER JAGODOWY cukier puder (ilość "na oko":) sok z cytryny kilka kropli soku z jagód Cukier wsypać do miseczki (użyłam ok. 6 łyżek), dodać sok z cytryny - nie za dużo, tak, aby przy ucieraniu uzyskać gładki, ale nie zbyt luźny lukier. Na koniec zabarwić sokiem

KUCHARNIA
Jagodowy dzień -pierogi 73

wyłożyć ciasto na stolnice posypaną mąką.Podzielić ciasto na 3 kawałki i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać łyżeczke jagód. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, . W dużym garnku zagotować osoloną wodę  i wkladac pierożki ,gotować je  przez(...)naczynia miksującego wg podanej kolejności .Wyrabiać  obroty 10 C ,czas 2 minuty.Gotowe ciasto wyjąć na stolnicę posypana mąką .Partiami rozwałkować i wykrawac koła .Na środek kola wkładac jagody posypane cukrem,zlepic i gotowac w osolonej wodzie do wypłyiecia pierożków.Gotowe

w mojej kuchni
Tartalettki z jagodami i kremem waniliowym 157

Robimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Środek tartaletek smarujemy warstwą czekolady, na nią wykładamy krem. Na wierzch układamy około 4 łyżek jagód. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego

Humanistka w kuchni
Kluseczki leniwe (bardzo miękkie) 6066

zrobić też wersję wytrawną dodając zamiast cukru szczyptę soli i pieprzu. Wtedy takie leniwe można serwować z podsmażoną na maśle cebulką. Moja wersja leniwych jest na słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem lub z ulubionymi miękkimi owocami np. malinami. Ps. Do tak prostego dania kluczem

IMPRESJA SMAKU
Owsianka Kandyzowana z Leśnymi Jagodami 147

białej czekolady) 1 łyżka suszonej żurawiny Skworcu 1 kawałek kandyzowanej kantalupy (melona) Skworcu 3 kawałki kandyzowanego ananasa mix Skworcu 1 łyżeczka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 1 garść świeżych leśnych jagód (z racji pory roku użyłam mrożonych) syrop z agawy Skworcu (kto lubi bardziej słodko niech sobie dosłodzi właśnie tym syropem) Wykonanie: No to jak to u mnie było? Wieczorkiem(...)bakaliami. Wszystkie kandyzowane owoce pokroiłam na małe kawałeczki, oprócz oczywiście czarnej porzeczki :) Orzechy brazylijskie również posiekałam. Wszystkie dodatki wrzuciłam na płatki owsiane i wymieszałam wszystko razem. Na koniec wysypałam jagody i lekko podgrzałam w mikrofali. Na końcu zjadłam. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zielone smoothie ze szpinakiem 183

obraniu kroimy na mniejsze części, aby lepiej się zmiksowały. Miksujmy pulsacyjnie przez minutę, aż uzyskamy koktajl. Otrzymamy dwie porcje zielonego smoothie. Ja swoje podałam z superowocami – jagodami goji. Jeśli nie mamy blendera kielichowego, koktajl można też bez problemu przyrządzić blenderem ręcznym, miksując wszystkie składniki (lód musimy w tym przypadku zastąpić lodowatą wodą). Post Zielone smoothie ze szpinakiem

Poezja smaku
Puszyste ciasto z owocami - najlepsze 319

jakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką 291

masłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce. Całość wstawić do lodówki, można kroić

Na słodko lub wytrawnie
Tort jeżynowo - jagodowy 184

śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż

Na słodko lub wytrawnie
Babki i muffinki 227

Muffinki z kremem jeżynowym Babka z jagodami Babka czekoladowa z szampanem Babka z kisieli Babka panterka na białkach Babka makowa z białek Babeczki marchwiowe Babka adwokatowa Babeczki z makiem i wiśniami Muffinki z rabarbarem i kruszonką Pyszna babka cytrynowa Babka trzy smaki Babka cytrynowa Babka ucierana z żurawiną Babka z szafranem i daktylami

Ala piecze i gotuje
Sorbet bananowo-jagodowy (domowe lody) 169

Składniki: 2-3 dojrzałe banany 200-300 g jagód (mogą być dowolne owoce np. brzoskwinie z puszki itp.) 200 ml. jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego Wykonanie: Banany obieramy ze skórki i zamrażamy. Osobno zamrażamy jagody. 10-15 min. przed miksowaniem owoców wyjmujemy je z zamrażarki. Owoce, jogurt i cukier wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką

IMPRESJA SMAKU
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 159

pudru  sól 100 gram jagód  Wykonanie: Do garnka wlewamy 400 ml mleka dodajemy masło oraz cukier gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń oraz mąkę. Do gotującego mleka wlewały budyń i mieszamy aż się zgęstnienie. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Na podpieczone ciasto wykładamy jagody, na to wylewamy budyń

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania