kawałki brokuł. Nie dodaję go na początku ponieważ zależy mi na tym aby zachował on swoje właściwości i witaminy. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo doprawiłam jagodami goi, otrębami i płatkami orkiszowymi oraz pestkami dyni
ClauditteMissCookingśrodku :) ~ Jagodowa owsianka z serkiem w środku ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 100g jagód + 50g serka twarogowego 20ml maślanki miód Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jagody i gotujemy aż do zgęstnienia. Pod koniec gotowania wsypujemy siemię i dokładnie mieszamy. Połowę owsianki przekładamy do miseczki, następnie
Kuchenny Skrawek Niebagram cukru pół łyżeczki kwasku 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody 250 gram serka mascarpone Wykonanie: Jagody wymyć i wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do roztopienia się cukru. Owoce ściągnąć z ognia i zblendować. Do zblendowanych owoców dodać kwasek cytrynowy i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną
Krakowskie smaki AniSkładniki : 1,5 szklanki mleka 1/2 kostki drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 kostki masła 50-60 dag mąki ok. 1 litr jagód 1 żółtko + 1 łyżka oleju do smarowania jagodzianek 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wrzącej wody lub mleka Sposób przygotowania: 1. Mleko nagrzać ( ma być ciepłe ale nie gorące ). 2. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże(...)odstawić do wyrośnięcia (ok 1-1,5h). 7. Na stolnicę obsypaną mąkę wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na cienki placek i wykroić kwadraty o wymiarach ok. 10x10. Na środek nałożyć jagody. Ciasto złożyć na pół sklejając dokładnie boki ( po sklejeniu warto zawinąć po ok. 1/2 cm ciasta pod spód ). 8. Jagodzianki naciąć na górnej części. Przełożyć na wyścieloną papierem
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 5 dużych truskawek 1/2 szklanki jagód 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie) makaron Sposób przygotowania: 1.Truskawki obrać z szypułek. Umyć i przełożyć do miksera. 2. Jagody przebrać, umyć, dodać do truskawek. 3. Do owoców dodać cukier, cukier waniliowy oraz jogurt naturalny. 4. Całość zmiksować. 5. Ugotować makaron. 6. Ugotowany i przelany zimną
A Ty Smakuj Mniejagód Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. 2. Masło roztopić i ostudzić. 3. Do drożdży dodać cukier, sól, jajka i stopniowo mąkę oraz masło dokładnie mieszkając. 4. Wymieszane ciasto delikatnie posypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 5. Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcie (ok. 15 min.) 6. Na ciasto wyłożyć oczyszczone jagody. 7. Piec ok. 50 min. w temp
A Ty Smakuj Mniepodanej przez książkę wersji okazał się jednak niebywale prosty, nie przysporzył mi żadnych problemów, a co najważniejsze, był przepyszny! Pora zatem na sos jagodowy. Ratunku!!! Nie kupiłam jagód!!! Znów nieprzygotowana do zajęć! Ale mam mrożone, uff. I tu kolejny dylemat czy nadziane ptysie polać sosem, czy może lepiej przekroić je na pół i sos nałożyć na nadzienie i potem(...)ptysie smarować lukrem jagodowym lub pokryć karmelem. Część ptysi celowo zostawiłam bez "dekoracji". LUKIER JAGODOWY cukier puder (ilość "na oko":) sok z cytryny kilka kropli soku z jagód Cukier wsypać do miseczki (użyłam ok. 6 łyżek), dodać sok z cytryny - nie za dużo, tak, aby przy ucieraniu uzyskać gładki, ale nie zbyt luźny lukier. Na koniec zabarwić sokiem
KUCHARNIAwyłożyć ciasto na stolnice posypaną mąką.Podzielić ciasto na 3 kawałki i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać łyżeczke jagód. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, . W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wkladac pierożki ,gotować je przez(...)naczynia miksującego wg podanej kolejności .Wyrabiać obroty 10 C ,czas 2 minuty.Gotowe ciasto wyjąć na stolnicę posypana mąką .Partiami rozwałkować i wykrawac koła .Na środek kola wkładac jagody posypane cukrem,zlepic i gotowac w osolonej wodzie do wypłyiecia pierożków.Gotowe
w mojej kuchniRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Środek tartaletek smarujemy warstwą czekolady, na nią wykładamy krem. Na wierzch układamy około 4 łyżek jagód. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego
Humanistka w kuchnizrobić też wersję wytrawną dodając zamiast cukru szczyptę soli i pieprzu. Wtedy takie leniwe można serwować z podsmażoną na maśle cebulką. Moja wersja leniwych jest na słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem lub z ulubionymi miękkimi owocami np. malinami. Ps. Do tak prostego dania kluczem
IMPRESJA SMAKUbiałej czekolady) 1 łyżka suszonej żurawiny Skworcu 1 kawałek kandyzowanej kantalupy (melona) Skworcu 3 kawałki kandyzowanego ananasa mix Skworcu 1 łyżeczka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 1 garść świeżych leśnych jagód (z racji pory roku użyłam mrożonych) syrop z agawy Skworcu (kto lubi bardziej słodko niech sobie dosłodzi właśnie tym syropem) Wykonanie: No to jak to u mnie było? Wieczorkiem(...)bakaliami. Wszystkie kandyzowane owoce pokroiłam na małe kawałeczki, oprócz oczywiście czarnej porzeczki :) Orzechy brazylijskie również posiekałam. Wszystkie dodatki wrzuciłam na płatki owsiane i wymieszałam wszystko razem. Na koniec wysypałam jagody i lekko podgrzałam w mikrofali. Na końcu zjadłam. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeobraniu kroimy na mniejsze części, aby lepiej się zmiksowały. Miksujmy pulsacyjnie przez minutę, aż uzyskamy koktajl. Otrzymamy dwie porcje zielonego smoothie. Ja swoje podałam z superowocami – jagodami goji. Jeśli nie mamy blendera kielichowego, koktajl można też bez problemu przyrządzić blenderem ręcznym, miksując wszystkie składniki (lód musimy w tym przypadku zastąpić lodowatą wodą). Post Zielone smoothie ze szpinakiem
Poezja smakujakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na słodko lub wytrawniemasłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce. Całość wstawić do lodówki, można kroić
Na słodko lub wytrawnie