Jagodowy szał ogarnął dziś mnie i moją rodzinę :)Tylko ja to przeżywam dwa razy bardziej niż córka i mąż bo jagody kocham jak mało co! Palce mam czarne (to od ustawiania tego serduszka ;)... Ale co tam, wklejam zdjęcia, bo kolorystyka jest naprawdę ciekawa, ale czy przepis jest potrzebny?Czytaj więcej
bistro mamaSzaleństwa jagodowego ciąg dalszy...Tym razem jagody w muffinkach, ten smak chodził za mną od kilku dni :)Czytaj więcej
bistro mamaUwielbiam jagody.I jak widać poniżej, nie tylko ja :)Czytaj więcej »
bistro mamaZamęczam najbliższych obiadami z owocami. Były pierogi z wiśniami, jagodami i śliwkami. Przyszła pora na knedle, które uwielbiam. Nie doszłam w ich formowaniu do perfekcji, zawsze wyjdą mi trochę koślawe, ale na tym chyba polega ich urok :) Podaję je z masłem i bułką tartą. Jeśli ktoś nie przepada za takim połączeniem, będą pysznie smakować polane śmietaną lub jogurtem
bistro mamaPrzepisu dzisiaj nie będzie, choć długo szukałam na dysku zdjęć drożdżowych babeczek z jagodami, które upiekłam dokładnie 21 marca 2011 roku, i które nigdy nie zostały zjedzone.21 marca 2011 r. słońce świeciło dokładnie tak samo jak dzisiaj. Temperatura była niższa, w powietrzu dawało się wyczuć chłód. Taki prawdziwy, wiosenny. To był jeden z piękniejszych dni po ustępującej zimie
bistro mamaNajlepsze z najlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy?Czekoladowe ciasto z białekCiastka owsiane z czekoladąCiasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewąLekkie
Słodkie Przyjemności"3 Maja. W moim domu to nie tylko święto narodowe, ale również święto rodzinne. Tego jednego dnia świętujemy imieniny mojej Mamy, imieniny mojej Babci, urodziny mojej
Słodkie Przyjemnościokazji długiego weekendu, zbliżającego się lata i wczorajszego Dnia Dziecka przygotowałam dla Was Pierogi z Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale mimo wszystko są bardzo dobre. Ich przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu gdy wykorzystacie przyrząd do lepienia pierogów, który znajdziecie na targowiskach albo w sklepach internetowych. Jeżeli chcielibyście przygotować sobie ich trochę więcej
Słodkie Przyjemnościtruskawkowy, dziś przygotowałam dla Was sos jagodowy, który również możecie wykorzystać właściwie do wszystkiego. Częstujcie się!"Składniki:2 szklanki jagód3 łyżki wody2 łyżki cukru Sposób przygotowania:Jagody myjemy, oczyszczamy i osuszamy.Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, zalewamy wodą i posypujemy cukrem. Dusimy przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Jeżeli lubicie czuć w sosie owoce, smażcie je krócej
Słodkie Przyjemnościzalać wodą, a potem korzystać ile się chce! Zapraszam!"Składniki:1/2 szklanki czereśni10 kostek lodu z owocami : jagodowo-truskawkoweSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu z zamrożonymi jagodami i truskawkami. Czereśnie myjemy, oczyszczamy szypułek i pestek, owoce również wrzucamy do blendera na wcześniej dodane kostki lodu. Jeżeli korzystamy z zamrożonych czereśni, wrzucamy je razem
Słodkie Przyjemnościagrestujogurt naturalny - 400 mlSposób przygotowania:Wszystkie owoce myjemy, Wysokie, wąskie naczynia - u mnie kieliszki do szampana - zalewamy jogurtem naturalnym na 1/3 wysokości.Następnie do każdego naczynia wrzucamy jagody - szklankę umytych i osuszonych owoców rozdzielamy na cztery naczynia.Dodajemy garść otrąb owsianych, następnie układamy wydrylowane czereśnie i ponownie podsypujemy otrębami. Kolejną warstwę stanowią maliny, którymi wypełniamy resztę naczynia. Całość
Słodkie PrzyjemnościwłoskiSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką.W drugiej misce ugniatamy ser razem z łyżką cukru i śmietany, następnie dorzucamy jagody i całość mieszamy. Gdy masa się połączy - odstawiamy. Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka.Na każde kółko nakładamy około
Słodkie Przyjemnościdzwonkoziemniaki Sumak od SkworcuSumak pochodzi z jagód (owoców) dziko rosnącego krzaka, który rośnie na wszystkich obszarach śródziemnomorskich, zwłaszcza na Sycylii i południowych Włoszech oraz w części środkowej Bliskiego Wschodu głównie w Iranie.Jest niezbędnym składnikiem w kuchni arabskiej i jest używany zamiast cytryny ze względu na swoją kwaskowatość i cierpkość.Jagody mają właściwości diuretyczne (moczopędne) i są stosowane
Z Kuchni Do Kuchnigruszkowa* 1 galaretka leśna* 500 g serka homogenizowanego* 200 ml śmietany kremówki* 5 łyżeczek żelatyny* 4 łyżki cukru pudru* 3-5 łyżek cukru kryształu* 1 kg truskawek* 200 g jagód* 300 g czereśni* kilka gałązek porzeczek czerwonych* 3 moreleSposób wykonaniaHerbatniki pokruszyć, margarynę rozpuścić, lekko przestudzić, dodać do niej powidła, proszek czekoladowy i wymieszać, przelać mieszaninę do pokruszonych herbatników, a następnie(...)następnie przelewać do serka i połączyć razem, dodać pozostałą część ubitej śmietany i również połączyć. Wylać masę na stężałą galaretkę i odłożyć do schłodzeniamasa IIIPozostałą część truskawek, i jagody, które nie będą potrzebne do dekoracji zmiksować z 3-5 łyżkami cukru kryształu (ilość zależy od kwaśności owoców), przelać do garnka, zagotować, do gorących dodać galaretkę leśną i dokładnie wymieszać
Mix smakuszklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki mąki krupczatki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapiana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy* 1/2 szklanki jagód (mrożone)* 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona)* śliwkikruszonka* 50 g margaryny* 1/2 szklanki wiórków kokosowych* 1/3 szklanki cukru pudru* 4 łyżki mąki pszennej Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę(...)formy, docisnąć dłonią, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i podpiec na złoty kolor.Wystudzić, ułożyć połówki śliwek, a między i na śliwki rozsypać jagody i porzeczki.Lekko ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca, następnie dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia z piana.Wy
Mix smaku