Składniki na sok z aroniowy Owoce aronii 1 kg dojrzałych owoców aronii 2 niepełne szklanki cukru 1 szklanka wody 1 cytryna Owoce aronii umyć, rozgnieść i mieścić w dużym rondlu o grubym dnie. Następnie dodać cukier, wodę i wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez 30 min. Masę aroniową przetrzeć przez sito i powstały sok przelać do butelek lub słoików. Butelki umieścić w dużym garnku wyłożonym gazetami, zalać wodą do. ¾ wysokości i pasteryzować ok. 15 min. Do soku można dodać n... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Serdecznie zapraszam!
Kocham gotować i robić zdjęcia jedzenia i kwiatów. Mój blog to sprawdzone przepisy na większy i mniejszy apetyt!