truskawki. W zasadzie sezon się skończył, ale ciągle są dostępne na przykład niemieckie (dzisiaj kupiłam opakowanie bardzo ładnych), więc warto skorzystać. Albo zrobić takie bułeczki z malinami czy jagodami - z pewnością zasmakują nie tylko alergikom.Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki, ale sporo w przepisie zmieniłam.Dyniowo-orkiszowe drożdżówki z truskawkamiSkładniki:(na 10 bułeczek)400 g mąki orkiszowej100
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny.Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować.Sernik z jeżynami i białą czekoladą (na zimno
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodzaju smak, jeszcze się nam nie znudził. Dla Was mam dobrą wiadomość - jeśli nie macie lub nie chcecie ich używać, w większości przepisów można je zastąpić malinami, jagodami, czy nawet porzeczkami. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.W tym jednak przypadku nie jestem pewna, jak sprawdzą się inne owoce. Jeżyny bowiem smakują tak dobrze w tym lekko wytrawnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisu:Wszystkie składniki ciast powinny mieć temperaturę pokojową.Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.Margarynę można zastąpić masłem.Aronię można zastąpić innymi owocami np. jagodami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.Owoce do ciasta mogą być świeże lub mrożone.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio
Gospodyni Miejskabyć wyższe lub będzie pieczone na większej blasze należy je przygotować z 1,5 - 2 porcji składników.Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. wiśniami, jabłkami, truskawkami, jagodami, choć najlepsze jest z kwaśnymi owocami jak np. rabarbar.Margarynę można zastąpić masłem.Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli
Gospodyni Miejskasię sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :)). Składniki:1 kg zmielonego twarogu,1/2 szklanki ksylitolu,4 jaja
SzczyptaSmaQłyżeczkę konfitur rozprowadzamy na talerzyku, jeśli się zetnie możemy wekować).Czas przygotowania: 40 minut Składniki:2 kg oczyszczonych jagód jarzębiny,½ kg jabłek,½ kg cukry,1 szkl. białego półsłodkiego wina,2 limonki (skórka i sok).Przygotowanie:Jagody jarzębiny zmrożone w zamrażalce (2 dni) lub przez naturę (zebrane po przymrozkach), umyć, zalać wrzątkiem tak żeby owoce znalazły się
SzczyptaSmaQbułką tartą blachy.Tutaj ciasto rozłożyłam do trzech średniej wielkości foremek ceramicznych (porcja ciasta wystarcza na dużą blachę w standardowych wymiarach)Na ciasto wykładamy owoce – w tym przypadku jagody i truskawki (użyłam mrożonych z tegorocznego sezonu).Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45-60 min (do tzw. „suchego patyczka”).Filed under: Ciasta
kuchcikowniakiedy wszystko wygląda tragicznie i beznadziejnie, zawsze jest nadzieja.” naleśniki Julii Child* z domową konfiturą truskawkowo-rabarbarową i jogurtem greckim/kremem budyniowym** i truskawkami/ ricottą i truskawkami podane z jagodami i granatem* pszenno-pełnoziarniste (3:2)**budyń i jogurt greckiTo jedne z najlepszych naleśników jakie kiedykolwiek jadłam. Mówię serio. I właśnie teraz żałuje i zadaje sobie pytanie, czemu
More food, love and dreamspłomienie, o skokach w przepaść. Ale jesteśmy po tej stronie muru.” Naleśniki Julii Child z owocami*(więcej owoców*.*) polane maślano-cukrowym syropem z cynamonem***świeży ananas, maliny, morele, jagody** masło+cukier trzcinowy+cynamonDobra, ananas w puszce niech się schowa, ten świeży zawładnął moim sercem, aż dziwne, że dopiero teraz go spróbowałam.Wczorajsza impreza zdecydowanie udana, powroty o północy
More food, love and dreamsDutch baby z owocami* i cytrynowym twarożkiem,(brak na zdjęciu) oprószony cukrem pudrem (inspiracja)*maliny, truskawki, jagodyNie wiem czemu, ale w ogóle
More food, love and dreamskakao prędzej czy później dodaję do tego jakiś jogurtem, serek czy twarożek :PA tak swoją drogą to chyba drożdżowe pierogi stały się moimi ulubionymi :D szczególnie z jagodami, polane śmietaną i posypane cukrem ^.^ Chce więcej! Szkoda tylko, że nie zrobiłam zdjęć
More food, love and dreamsgłód oraz zapotrzebowanie na "słodkości" dzięki owocom znika! Viva owsianka!Składniki:3 dużej łyżki owsianki1/2 szklanki wody2-3 łyżki mlekaszczypta soli1/2 banan1/2 jabłkołyżka: migdały - orzechy włoskie - żurawina - otręby żytniełyżeczka: jagody goiPrzygotowywanie:Podgrzewamy garnek. Wsypujemy owsiankę, króciutko podgrzewamy na suchej patelni.Dodajemy wodę. Zmniejszamy ogień. Dosypujemy sól i mieszamy.Gdy owsianka jest gęsta, dodajemy mleko. Mieszamy.Kroimy owoce i wrzucamy
Kitchens Alphabetzaproponuje, a raczej pochwalę się moja wczorajszą zdobyczą :)Bardzo lubię dział w sklepie gdzie znajdują się galaretki i z utęsknieniem czekam, aż na sklepowych półkach pojawi się smak np. jagody, a nie tylko owoce leśne itp. Muszę przyznać, że do tej pory nie miałam okazji zobaczyć takich galaretek w sklepach. I właśnie wracając do sedna sprawy, wczoraj zobaczyłam coś
Serce zamknięte w formie pyszności