z jagodami - 7023 przepisów (strona:227/469)

Tarta malinowa 204

tarty.  Schładzamy przez min. 2 godziny. Dekorujemy świeżymi malinami i oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO! P.S.   Jeśli nie lubicie malin, możecie je zastąpić na przykład truskawkami lub jagodami

Luźna Kuchnia
Tarta z piaNką Bezową 238

wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta   Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a   jeśli lubicie rabarbarem owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców

Luźna Kuchnia
Wspaniałe, wiejskie muffinki żurawinowo-jagodowe 183

pysznego. A przecież w prostocie siła! Te mięciutkie przyjemności potrafią zadowolić chyba każdego. Dla mnie najlepsze są bez toppingów, najchętniej wypełnione świeżymi owocami. Takie jak te, w których słodycz jagód przegryza się w idealnym połączeniu z kwaskowością żurawiny, pozostawiając wszystkie brzuszki szczęśliwe i beztroskie.  ŚNIADANIOWE MUFFINKI ŻURAWINOWO- JAGODOWE Składniki (ok.10 muffinek): 1 szklanka mąki z pełnego przemiału 1/2 szklanki(...)agawy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 jajo 1/2 szklanki mleka 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego około pół szklanki mixu jagód i żurawiny Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i solą. W drugiej roztrzep jajko, dodaj mleko, wymieszaj. Roztop w garuszku masło, odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już

Gotowanie to kochanie
Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami 102

odstawienia. Ponownie zakrywamy miskę i zakrywamy kołdrą na 1.5 godziny. Ciasto dzielimy na 10 kulek. Lekko ubijamy i formujemy w zasadzie jak na pierogi ( wypełniamy farszem - budyń z jagodami), dokładnie zamykamy. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem z jajka. Umieszczamy na wysmarowanej masłem blaszce obsypanej lekko mąką. Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika  z opcją góra i dół

ClauditteMissCooking
Zupa Krem Brokułowa 157

kawałki brokuł. Nie dodaję go na początku ponieważ zależy mi na tym aby zachował on swoje właściwości i witaminy.  Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  doprawiłam jagodami goi, otrębami i płatkami orkiszowymi oraz pestkami dyni

ClauditteMissCooking
Jagodowa owsianka 177

środku :) ~ Jagodowa owsianka z serkiem w środku ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 100g jagód + 50g serka twarogowego 20ml maślanki miód Płatki i otręby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jagody i gotujemy aż do zgęstnienia. Pod koniec gotowania wsypujemy siemię i dokładnie mieszamy. Połowę owsianki przekładamy do miseczki, następnie

Kuchenny Skrawek Nieba
Muffinki czekoladowe z kremem jagodowym 185

gram cukru pół łyżeczki kwasku 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody 250 gram serka mascarpone Wykonanie:  Jagody wymyć i wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu do roztopienia się cukru. Owoce ściągnąć z ognia i zblendować. Do zblendowanych owoców dodać kwasek cytrynowy i rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną

Krakowskie smaki Ani
Jagodzianki 127

Składniki : 1,5 szklanki mleka 1/2 kostki drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 kostki masła 50-60 dag mąki ok. 1 litr jagód 1 żółtko + 1 łyżka oleju do smarowania jagodzianek 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wrzącej wody lub mleka Sposób przygotowania: 1. Mleko nagrzać ( ma być ciepłe ale nie gorące ). 2. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże(...)odstawić do wyrośnięcia (ok 1-1,5h). 7. Na stolnicę obsypaną mąkę wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na cienki placek i wykroić kwadraty o wymiarach ok. 10x10. Na środek nałożyć jagody. Ciasto złożyć na pół sklejając dokładnie boki ( po sklejeniu warto zawinąć po ok. 1/2 cm ciasta pod spód ). 8. Jagodzianki naciąć na górnej części. Przełożyć na wyścieloną papierem

A Ty Smakuj Mnie
Makaron z sosem truskawkowo-jagodowym 149

Składniki: 5 dużych truskawek 1/2 szklanki jagód 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie) makaron Sposób przygotowania: 1.Truskawki obrać z szypułek. Umyć i przełożyć do miksera. 2. Jagody przebrać, umyć, dodać do truskawek. 3. Do owoców dodać cukier, cukier waniliowy oraz jogurt naturalny. 4. Całość zmiksować. 5. Ugotować makaron. 6. Ugotowany i przelany zimną

A Ty Smakuj Mnie
Drożdżówka z jagodami 134

jagód Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. 2. Masło roztopić i ostudzić. 3. Do drożdży dodać cukier, sól, jajka i stopniowo mąkę oraz masło dokładnie mieszkając. 4. Wymieszane ciasto delikatnie posypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 5. Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcie (ok. 15 min.) 6. Na ciasto wyłożyć oczyszczone jagody. 7. Piec ok. 50 min. w temp

A Ty Smakuj Mnie
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 230

podanej przez książkę wersji okazał się jednak niebywale prosty, nie przysporzył mi żadnych problemów, a co najważniejsze, był przepyszny!  Pora zatem na sos jagodowy. Ratunku!!! Nie kupiłam jagód!!! Znów nieprzygotowana do zajęć! Ale mam mrożone, uff. I tu kolejny dylemat czy nadziane ptysie polać sosem, czy może lepiej przekroić je na pół i sos nałożyć na nadzienie i potem(...)ptysie smarować lukrem jagodowym lub pokryć karmelem. Część ptysi celowo zostawiłam bez "dekoracji".   LUKIER JAGODOWY cukier puder (ilość "na oko":) sok z cytryny kilka kropli soku z jagód Cukier wsypać do miseczki (użyłam ok. 6 łyżek), dodać sok z cytryny - nie za dużo, tak, aby przy ucieraniu uzyskać gładki, ale nie zbyt luźny lukier. Na koniec zabarwić sokiem

KUCHARNIA
Jagodowy dzień -pierogi 97

wyłożyć ciasto na stolnice posypaną mąką.Podzielić ciasto na 3 kawałki i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać łyżeczke jagód. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, . W dużym garnku zagotować osoloną wodę  i wkladac pierożki ,gotować je  przez(...)naczynia miksującego wg podanej kolejności .Wyrabiać  obroty 10 C ,czas 2 minuty.Gotowe ciasto wyjąć na stolnicę posypana mąką .Partiami rozwałkować i wykrawac koła .Na środek kola wkładac jagody posypane cukrem,zlepic i gotowac w osolonej wodzie do wypłyiecia pierożków.Gotowe

w mojej kuchni
Tartalettki z jagodami i kremem waniliowym 192

Robimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Środek tartaletek smarujemy warstwą czekolady, na nią wykładamy krem. Na wierzch układamy około 4 łyżek jagód. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego

Humanistka w kuchni
Kluseczki leniwe (bardzo miękkie) 6091

zrobić też wersję wytrawną dodając zamiast cukru szczyptę soli i pieprzu. Wtedy takie leniwe można serwować z podsmażoną na maśle cebulką. Moja wersja leniwych jest na słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem lub z ulubionymi miękkimi owocami np. malinami. Ps. Do tak prostego dania kluczem

IMPRESJA SMAKU