brakuje. Myślę, że „Piramida w kuchni czyli dzieci zdrowo gotują” przeznaczona jest dla dzieci od wieku przedszkolnego wzwyż. Moja dwulatka potraktowała ją jak bajkę z jagodami i „mniam mniam” w środku ;) Czy warto ją kupić? Książka dzieli się na kilka części: Wszystko co trzeba wiedzieć o jedzeniu Znajdziemy tu wyjaśnione w prosty sposób zasady
Mienta blogzbytniej krzywdy. Podaje się je na ciepło, oprószone lekko cukrem pudrem. Można też troszkę poszaleć i przygotować je w nieco innej wersji, na przykład z malinami, jagodami, morelami czy winogronami, a nawet z pomidorkami koktajlowymi, kiełbasą czy żółtym serem, ale to już nie na słodko, tylko w wersji wytrawnej, która też ma swoich zwolenników. Ja proponuje dziś
Przepysznik - BLW i nie tylkoWchłanianie żelaza zaburza także nadmiar błonnika w diecie oraz kazeina zawarta w krowim mleku. Wspomaga zaś wchłanianie głównie witamina C, dlatego źródła żelaza warto łączyć z owocami cytrusowymi, jagodami, kiwi, papryką, ziemniakami itd. Ale także fruktoza z owoców i soków owocowych oraz białka mięsa i ryb. Podsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze
Przepysznik - BLW i nie tylkoodwiedzi. Pierogi są też bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym, z farszem można szaleć na tyle sposobów, że aż łatwo o zawrót głowy. Pierogi na słodko i na wytrawnie. Z jagodami, serem, kapustą, mięsem, szpinakiem, soczewicą. Już na samą myśl, w trakcie pisania, cieknie mi ślinka. Tymczasem moje dziecko pogardziło... Aż mnie serce zabolało, no bo jak to, że MOJA
Przepysznik - BLW i nie tylkociepło, ale można też płatki od razu rano zalać jogurtem i dodać ulubione świeże owoce czy bakalie. Na zdjęciach są dwie nasze propozycje, pierwsza podstawowa z brzoskwinią i jagodami. Druga propozycja, to owsianka z suszonymi malinami gotowana na mleku jaglanym z dodatkiem świeżych truskawek, bananów z odrobiną chrupiącej granoli i amarantusa ekspandowanego. Prawdziwe bomby witaminowe. Smacznego! Źródła: Poradnik
Przepysznik - BLW i nie tylkospokojnie mogą zastąpić obiad (dwudaniowy zresztą). Jeśli i Wam wystarczają, to śmiało- częstujcie się :) Składniki: Na 1 porcję: 5 liści sałaty masłowej 1/2 fileta z kurczaka 2 łyżki jagód goji 2 łyżki orzechów ziemnych 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki sezamu 2 łyżki kremu z octem balsamicznym o smaku pomarańczy Dodatkowo: 1/3 łyżeczki kurkumy(...)Kurczaka myjemy i kroimy w drobne kawałki. Smażymy do miękkości z dodatkiem kurkumy, przyprawy do kurczaka oraz sezamu i słonecznika. Studzimy. Umytą sałatę targamy na mniejsze kawałki. Dodajemy kurczaka, jagody goji, żurawinę oraz orzechy. Mieszamy z kremem balsamicznym
Kuchnia w czekoladziełyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka(...)przestudzenia, a następnie przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy ponczem już po nałożeniu na tort. 2. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serki mascarpone oraz zmiksowane jagody, Wszystko dodajemy stopniowo, uważając by nie ścięło nam masy. Na końcu wlewamy zimną, tężejącą galaretkę jagodową (wiśniową). Krem schładzamy kilkanaście minut w lodówce. 3. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu
Kuchnia w czekoladziereguł, więc może i wy wykombinujecie swój własny sposób na nie! :) Składniki: - 1-2 garści borówek amerykańskich/jagód - puszka mleczka kokosowego *opcjonalnie: 2 łyżeczki miodu/ksylitolu Borówki lub jagody płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużej misce mieszamy mleczko kokosowe wraz z miodem lub ksylitolem, jeśli postanowiliśmy dosłodzić mleczko. Borówki/jagody umieszczamy na dnie foremek i wypełniamy mleczkiem lekko
Be Fit Be Strongciasto jest rewelacyjne i myślę, że doskonale sprawdzi się z innymi sezonowymi owocami np malinami czy jagodami. Szybkie i proste, czyli dokładnie takie jakie mama z biegającym wokół pomocnikiem lubi najbardziej. Do tego świetnie wygląda, dobrze się kroi i zachowuje świeżość przez kilka dni, gdy jest trzymane w lodówce - oczywiście o ile się
cucinarecukinia. Bardzo lubię piec ciasto z cukinią . Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą , a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać
codojedzeniatylko na czas przygotowania. Byłoby idealnie, gdybyście mieli własne – najlepsze i najbardziej aromatyczne są te świeżo zamrożone. Ja korzystam z gotowej, sprawdzonej wielokrotnie mieszanki owoców jagodowych – z żurawiną, jagodami, jeżynami, truskawkami i malinami. Jogurt i śmietanę wyjmujemy prosto z lodówki – też powinny być lodowate. Zaczynamy od wlania do blendera śmietany i wsypania cukru. Miksujemy ją na najwyższych obrotach
Karo in the Kitchenmąki 50 g drożdży 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka Sos jagodowy: 200 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru 2 łyżki jagód (mogą być z kompotu) Sposób przygotowania: 1. Zrobić zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 łyżek ciepłego mleka (ale nie gorącego) i odstawić na 15 min aż drożdże(...)metalową lub plastikową miską (wielkość taka, aby brzeg oparł się o uchwyty garnka) przez 15 minut na średnim ogniu. Śmietanę ubić z cukrem do sztywności, na koniec dodać jagody i chwilę miksować. Tak przygotowaną śmietaną polać kluski parowe. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachszklanki mleka 100 g masła 1 szklanka jagód Sposób przygotowania: 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników razem z wiórkami kokosowymi (2 łyżki odłożyć) i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Formę do muffinek
Na Ciasteczkowych Papierachmną od chwili kiedy kupiłam podobną w sklepie jak szłam do pracy. Droga i smak pozostawiał dużo do życzenia, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Tamta była z jagodami, a moja z jeżynami, może być z innymi owocami. Moja domowa wyszła pyszna! Nie starałam się przy niej zbytnio, bo robiłam ją na szybko, ot taki mój spontan
Blondynka GotujeSzał porzeczki, jagód i malin! Uwielbiam twórczo czyścić lodówkę :) Tym razem ostał mi się napoczęty jogurt naturalny ze zbliżającym się do końca terminem przydatności. No cóż z nim począć - no oczywiście że upiec ciasto jogurtowe !!! Z racji, iż jogurtu było ciut więcej niż w oryginalnym przepisie (do podejrzenia choćby tu - Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką lub tu - Ciasto jogurtowo(...)waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 5-6 garści mrożonych lub świeżych owoców letnich - u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja. Kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju i dolać do reszty płynnych składników. Rozbełtać łyżką. Kubeczek po jogurcie umyć
Grunt to przepis!