upiekłam ? Powiem, że nie tylko piekłam ;) A na moim stole pojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem * kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche - z kurczakiem, z jajkiem, z falafelkami * deser
kolorowotorcikowogorąco :-)). Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 1,5 -2 szklanki mleka około 300 g lodów śmietankowych borówka amerykańska Do misy blendera wlewam mleko, dodaję lody i jagody, miksuję blenderem. Przelewam do wysokich szklanek, dekoruję borówkami i gotowe
kruche babeczkiJeszcze rabarbar króluje w mojej kuchni między truskawkami, wiśniami i jagodami. Tym razem proponuję rogaliki z rabarbarem, puszyste, pachnące i kwaskowate, rewelacyjne do kawki albo czystka, zachęcam do pieczenia. Rogaliki z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBrytanii i zostają tam ugoszczeni jagnięciną w sosie miętowym. Pomyślałam, mięta, dlaczego nie? I tak moja ukończona flaga pachniała miętą w kremie ze śmietany i serka Apetiny, a jagody delikatnie wzbogaciły ją o owocowy, kwaskowaty smak. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikśniadanie, albo podwieczorek. Kolor cudny :) Dzięki jagodom. Dedykuję to cudo mojej siostrze ;) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 120 ml mleka kokosowego 50 ml wody garść jagód 2 łyżeczki brązowego cukru Wykonanie: Składniki polecam schłodzić. Wszystko wrzucamy do blendera, włączamy, po chwili wyłączamy i gotowe
Quinoa Raz!moim blogu nie mogło zabraknąć pierogów z jagodami, które wszyscy uwielbiamy. Podaję je polane śmietaną z cukrem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g czarnych borówek 2 łyżki cukru Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko
Czerwień i błękitszczelnie owijamy folią do żywości i odstawiamy na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat, dzielimy na małe kawałki i nadziewamy jagodami. Gotowe jagodzianki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Miejsce zlepienia bułeczki dajemy od spodu. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy cukrem, odstawiamy
Apetyczna babeczkatylko na święta z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym, lecz także w ciągu roku. Z mięsem, z grzybami, z serem, z twarogiem, czy na słodko z jagodami lub innymi owocami. Pierogi są o tyle wdzięczne, że możemy je faszerować naprawdę do woli. Ciasto jest elastyczne i pasuje do każdego farszu. Do ciasta na pierogi dodałam
Zasmakuj Kuchnisiostry trochę malin, moim chłopakom posmakowało ciasto z maślanką i owocami, więc takie sobie zażyczyli, dla mnie tez bomba, bo szybko się go robi :-). Ciasto robiłam wcześniej z jagodami i bez czekolady, tym razem dodałam do ciasta jeszcze białą czekoladę. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, choć maliny do takich wypieków nadają się średnio, bo są według mnie
kruche babeczkilecie, gdy jest upał chętnie wcinam ciasta z owocami, w tym oczywiście serniki na zimno. Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze przepisy na: sernik na zimno z jagodami i białą czekoladą , na serniczki na zimno z czekoladą, karmelem i wanilią oraz na sernik na zimno z wiśniami i bananami . Dla kogo: dla fanów ciast na zimno dla tych
Mania Wypiekaniaoraz z dużą ilością bitej śmietany:) i jak Wam się to podoba? 0.5 litra jagód makaron kokardki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0.5 litra - litr wody cukier waniliowy laska wanilii cukier trzcinowy 5 goździków laska cynamonu garšć wiórków kokosowych grubych odrobina olejku arakowego *********************************************** Jagody zalać wodą ,gotować z laską wanilii i cynamonu oraz goździkami ok.20 minut
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszklaneczkach. Inspiracją do przygotowania tego pysznego deseru był mój mus czekoladowy z owocami . Taki mus czekoladowy z bitą śmietaną można też zrobić z innymi drobnymi owocami: poziomkami, malinami, jagodami, truskawkami, czy z borówką amerykańską. Przepis na najprostszy deser czekoladowy. Składniki na 3 porcje: 3 łyżki czerwonych porzeczek + trochę do dekoracji 200 ml śmietanki kremowej 30%, prosto z lodówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJagód w lesie zatrzęsienie. Grzechem byłoby nie wykorzystać tego do przygotowania pachnących, mięciutkich bułeczek. Ja już mam, a Wy przygotujecie? Składniki: 1 kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml mleka pół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtka pól kostki margaryny szczypta soli 0,5 kg owoców- u mnie jagody leśne- ale mogą być każde inne dowolne kruszonka
Z Majeczką w kuchnitradycyjne andruty. Posmakowały również mojej mamie, która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego się składają. Gofry podałam z pudrem i sezonowymi owocami- truskawkami i jagodami. Żałuję, że przygotowałam najmniejszą możliwą porcję ciasta, z której wyszły cztery ciastka. Eksperyment z pewnością nieraz powtórzę. Nie tylko w wersji na słodko, ale także w wytrawnej- w cieście
Wrzosowa Polanamożecie upiec poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość
Ciastkozercy