grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche rogaliki z nadzieniem oraz lemoniada i oranżada na soku brzozowym. Byłam mile zaskoczona ilością odwiedzających nas gości, którzy chętnie próbowali, prosili o przepis, dzielili się wrażeniami i nawet wracali
Obiad gotowygarść czerwonej porzeczki liofilizowanej (ELENA) garść jagód liofilizowanych (ELENA) garść mieszanki owoców liofilizowanych (ELENA) Przygotowanie: Ryż zalej 400 ml wody i gotuj ok. 10-15 minut. Następnie przełóż do malaksera/blendera/miksera, wlej napój roślinny, dodaj cukier i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji. Teraz dodaj czarną i czerwoną porzeczkę oraz jagody i wymieszaj łyżką. Przełóż do miseczki
Zdrowie na języku :Pmożemy kupić: Cytrusy - pomarańcze, grejpfruty "Suszki" - suszone jabłka, jagody, czarna porzeczka, maliny, żurawina, wiśnie, dzika róża, kwiat czarnego bzu, suszone liście lipy Soki - z malin, jagód, czarnej porzeczki, syrop z kwiatów dzikiego bzu Dodatki aromatyczne - goździki, anyż Inne - syrop klonowy, rozmaryn (mam taki plan!), tymianek, rumianek. Jutro kolejna porcja do zaparzenia
bistro mamaRyż z jabłkami pewnie dla większości to smak dzieciństwa. Pamiętam, gdy babcia robiła ryż z jabłkami lub innymi owocami, a makaron z jagodami ;). Takie proste dania zawsze są najlepsze. Ja sama również dla mojego synka robię ryż jabłkami i za każdym razem słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny. Składniki: - 1 szklanka ryżu jaśminowego - 2 duże
Życie zaczyna się w kuchnijagód 50 gram cukru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, masło i stopniowo wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Pozostaje nam już nałożyć farsz, zlepić je i ugotować. Farsz: W miseczkę wkładamy jagody, zasypujemy
Życie zaczyna się w kuchnikońca, pora zamykać owoce w słoiki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je jeszcze na świeżo przygotować, a jak najlepiej?! Oczywiście że pierogi;) Były już z jagodami, truskawkami więc dlaczego by nie spróbować z langrodami...moje ukochane śliwki;) Delikatne w smaku, mięsiste, słodkie ale jednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około
Życie zaczyna się w kuchniKocham owsianki, jadam je co najmniej 4 razy w tygodniu, wciąż modyfikuję, czasem mam ochotę na tę pachnącą świeżymi truskawkami, malinami, jeżynami lub jagodami, czasami sięgam po suszone owoce, nasiona, ziarna i wszystkie te zdrowe cuda od których ,moje półki w spiżarni aż się uginają. Nie musisz od razu zaopatrywać się we wszystkie dodatki, doskonale wzbogacisz swoje
Słodki Kompromisszklanki mąki jaglanej 2 łyżki nasion chia 8 łyżek wrzątku 2 łyżki oleju kokosowego Dodatki: 1 garść jagód goji 1 garść pestek słonecznika 2/3 szklanki wiórków kokosowych Nasiona chia namoczyć w 8 łyżkach wrzątku, aż wchłoną wodę (około 2 minut) Jagody goji zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z mąką jaglaną, olejem kokosowym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanki mąki jaglanej 2 łyżki nasion chia 8 łyżek wrzątku 2 łyżki oleju kokosowego Dodatki: 1 garść jagód goji 1 garść pestek słonecznika 2/3 szklanki wiórków kokosowych Nasiona chia namoczyć w 8 łyżkach wrzątku, aż wchłoną wodę (około 2 minut) Jagody goji zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z mąką jaglaną, olejem kokosowym
Szczęśliwa kuchniaŚwięta. Nawet nie otwierałam komputera, żeby poczytać a co dopiero mówić o prowadzeniu bloga! Przepis jest jednak na tyle uniwersalny, że latem można go wykorzystać do pierogów z jagodami czy truskawkami. Przepis jest tak banalnie prosty, że poza wyrobieniem ciasta, właściwie całą robotę zrobił mój 6 letni syn :) Miał tylko lepić pierogi, ale tak mu się spodobało
Mama z Motylemkapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się do śmietany lub jogurtu cukru). Pierogi najczęściej okrasza się podsmażoną na oleju cebulką lub skwarkami, także masłem, nawet ketchupem (szczególnie
Zasmakuj Kuchniszybko znika. Wszystkie wypieki na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , są pyszne, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Poza sezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamknięcie sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki
Mama z miastapszennej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -300g masła -5 jajek -280g cukru -250g jogurtu naturalnego - 1 cukier wanilinowy -700g wypestkowanych śliwek -50g malin 50g jagód Śliwki umyć, wypestkować. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Kolejno dodawać na przemian(...)jogurtem naturalnym. Blaszkę (29*35cm) posmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę, poukładać śliwki, lekko je wciskając w masę. Na koniec poukładać maliny i jagody. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 min. Smacznego
Receptura smaku