z jagodami - 7023 przepisów (strona:207/469)

IV Piknik Smakosza w Lublinie - relacja 154

grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche rogaliki z nadzieniem oraz lemoniada i oranżada na soku brzozowym. Byłam mile zaskoczona ilością odwiedzających nas gości, którzy chętnie próbowali, prosili o przepis, dzielili się wrażeniami i nawet wracali

Obiad gotowy
Budyń ryżowy z owocami - wegański i bezglutenowy :) 127

garść czerwonej porzeczki liofilizowanej (ELENA) garść jagód liofilizowanych (ELENA) garść mieszanki owoców liofilizowanych (ELENA) Przygotowanie: Ryż zalej 400 ml wody i gotuj ok. 10-15 minut.  Następnie przełóż do malaksera/blendera/miksera, wlej napój roślinny, dodaj cukier i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji.  Teraz dodaj czarną i czerwoną porzeczkę oraz jagody i wymieszaj łyżką. Przełóż do miseczki

Zdrowie na języku :P
Herbata rozgrzewająca na zimowe dni 98

możemy kupić: Cytrusy - pomarańcze, grejpfruty  "Suszki" -  suszone jabłka, jagody, czarna porzeczka, maliny, żurawina, wiśnie, dzika róża, kwiat czarnego bzu, suszone liście lipy  Soki - z malin, jagód, czarnej porzeczki, syrop z kwiatów dzikiego bzu Dodatki aromatyczne - goździki, anyż Inne - syrop klonowy, rozmaryn (mam taki plan!), tymianek, rumianek.  Jutro kolejna porcja do zaparzenia

bistro mama
Ryż z jabłkami i sosem truskawkowym 132

Ryż z jabłkami pewnie dla większości to smak dzieciństwa. Pamiętam, gdy babcia robiła ryż z jabłkami lub innymi owocami, a makaron z jagodami ;). Takie proste dania zawsze są najlepsze. Ja sama również dla mojego synka robię ryż jabłkami i za każdym razem słyszę mniam;). Czasami dodaje jeszcze jogurt naturalny. Składniki: - 1 szklanka ryżu jaśminowego - 2 duże

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z jagodami 141

jagód 50 gram cukru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, masło i stopniowo wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Pozostaje nam już nałożyć farsz, zlepić je i ugotować. Farsz: W miseczkę wkładamy jagody, zasypujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Pierożki na słodko z langrodami 182

końca, pora zamykać owoce w słoiki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je jeszcze na świeżo przygotować, a jak najlepiej?! Oczywiście że pierogi;)  Były już z jagodami, truskawkami więc dlaczego by nie spróbować z langrodami...moje ukochane śliwki;) Delikatne w smaku, mięsiste, słodkie ale jednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około

Życie zaczyna się w kuchni
Mistrzowska owsianka 152

Kocham owsianki, jadam je co najmniej 4 razy w tygodniu, wciąż  modyfikuję, czasem mam ochotę na tę pachnącą świeżymi truskawkami, malinami, jeżynami lub jagodami, czasami sięgam po suszone owoce, nasiona, ziarna i wszystkie te zdrowe cuda od których ,moje półki w spiżarni aż się uginają. Nie musisz od razu zaopatrywać się we wszystkie dodatki, doskonale wzbogacisz swoje

Słodki Kompromis
Ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę jaglaną? 218

szklanki mąki jaglanej 2 łyżki nasion chia 8 łyżek wrzątku 2 łyżki oleju kokosowego Dodatki: 1 garść jagód goji  1 garść pestek słonecznika 2/3 szklanki wiórków kokosowych Nasiona chia namoczyć w 8 łyżkach wrzątku, aż wchłoną wodę (około 2 minut) Jagody goji zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z mąką jaglaną, olejem kokosowym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasteczka jaglane. Jak zrobić mąkę jaglaną? 218

szklanki mąki jaglanej 2 łyżki nasion chia 8 łyżek wrzątku 2 łyżki oleju kokosowego Dodatki: 1 garść jagód goji  1 garść pestek słonecznika 2/3 szklanki wiórków kokosowych Nasiona chia namoczyć w 8 łyżkach wrzątku, aż wchłoną wodę (około 2 minut) Jagody goji zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z mąką jaglaną, olejem kokosowym

Szczęśliwa kuchnia
bezglutenowe pierogi z grzybami 203

Święta. Nawet nie otwierałam komputera, żeby poczytać a co dopiero mówić o prowadzeniu bloga! Przepis jest jednak na tyle uniwersalny, że latem można go wykorzystać do pierogów z jagodami czy truskawkami. Przepis jest tak banalnie prosty, że poza wyrobieniem ciasta, właściwie całą robotę zrobił mój 6 letni syn :) Miał tylko lepić pierogi, ale tak mu się spodobało

Mama z Motylem
Pierogi z ziemniakami 175

kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się do śmietany lub jogurtu cukru). Pierogi najczęściej okrasza się podsmażoną na oleju cebulką lub skwarkami, także masłem, nawet ketchupem (szczególnie

Zasmakuj Kuchni
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 263

szybko znika. Wszystkie wypieki na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , są pyszne, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Poza sezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z truskawkami 216

zamknięcie sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki

Mama z miasta
Jogurtowe ze śliwkami! 121

pszennej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -300g masła -5 jajek -280g cukru -250g jogurtu naturalnego - 1 cukier wanilinowy -700g wypestkowanych śliwek -50g malin 50g jagód Śliwki umyć, wypestkować.  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Kolejno dodawać na przemian(...)jogurtem naturalnym. Blaszkę (29*35cm) posmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę, poukładać śliwki, lekko je wciskając w masę. Na koniec poukładać maliny i jagody. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 min. Smacznego

Receptura smaku

Proponowane wyszukiwania