Ciasto na nie to mój nowy hicior. Jest przepyszne, delikatnie chrupiące, bezglutenowe. Krem twarogowo-maślany z dodatkiem mleka w pro szku już robiłam kilka razy, lubię jego mleczny smak. Borówki o tej porze to najlepsze owoce do deserów, więc właśnie one wieńczą dzieło... - Ciasto: 1 opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki(...)szklanki drobnego cukru Krem: 500 g bardzo gęstego twarogu sernikowego 200 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej) 2/3 szklanki mleka w proszku oraz ok. 250 g borówek Kleik wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując, dodawać po jednym jajku i porcjami cukier. Na końcu dodawać stopniowo kleik z kakao i proszkiem
Czerwień i błękitzdrowe i potrzebne dla naszego organizmu składniki. A jakie sycące są takie omlety. Jeju zakochałam się w nich!! Składniki na jedną porcję: dwa jaja jeden banan garść borówek dodatkowo: 5 łyżek jogurtu naturalnego + jedna łyżka syropu klonowego/miodu Jaja i banana miksujemy blenderem na gładką masę. Patelnię rozgrzewamy dość dobrze, wlewamy masę i smażymy przez kilka minut na średniej(...)temperaturze. Staramy się nie przewracać omleta chyba, że jest taka konieczność. Borówki myjemy. Jogurt naturalny mieszamy z syropem klonowym. Usmażonego omleta przekładamy na talerz, smarujemy słodkim już jogurtem naturalnym i układamy kilka borówek. Zawijamy. Smacznego
Mango Papajasmaku przypomina mi trochę naleśniki. Jest to znane francuskie ciasto. Kto myślał tak jak ja to zachęcam do zrobienia,bo warto. Składniki: 450 g czereśni 50 g borówek amerykańskich 2 łyżki wiśniówki 150 g mąki pszennej 3 jajka 100 ml kremówki 100 ml mleka 100 g cukru sól szczypta 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki skórki otartej(...)limonki masło do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Czereśnie umyć i wypestkować. Borówki umyć. Przełożyć na miseczkę dodać wiśniówkę, 2 łyżki cukru, przemieszać i odstawić. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier,cukier waniliowy,skórkę z limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania
Ala piecze i gotujeLekki deser o pięknym fiołkowym kolorze . Czas : 10 minut 1 serek homogenizowany light naturalny 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 20 dag borówki amerykańskiej cukier do smaku Zmiksować w malakserze na ,, puch ,, serek , jogurt , połowę borówki i cukier do smaku . Wymieszać z resztą borówek. Nałożyć do pucharków i wstawić do lodówki by się schłodził . Jeśli chcemy mieć koktajl zamiast deseru proponuję
Buniabaje w kuchniczerwcowy dzień, usiąść w ogrodzie z kubkiem kawy z mlekiem a do przegryzienia mieć kawałek pysznej kruchej tarty z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami pokrytej kawałkami galaretki. Coś pysznego w upalny dzień :)Polecam wypróbować :)Wymiary foremki : średnica 28 cmCzas pieczenia : ok. 30 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki: 120 g masła 30 g margaryny(...)szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania:Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy
Słodkości i nie tylkoZostał mi kawałeczek ciasta francuskiego, postanowiłam więc zrobić z niego coś na szybko do kawy ;-) Składniki Ciasto francuskie Jajko żółtko Borówki garść Bita śmietana Gotowe ciasto francuskie rozwinąć,pokroić na kwadraty, złożyć na pół (aby powstał trójkącik), natrzeć rozmąconym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10-15 minut aż do uzyskania złoto-brązowego […] The post(...)Trójkąty francuskie z borówkami i śmietaną appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeliczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać.Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu.Krem:300 ml śmietany kremówki,2 tabliczki białej czekolady.Dodatkowo:konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych,świeże borówki.Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, nie będzie ryzyka, ze coś się przypali :) Roztopioną czekoladę przestudzić.Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać płynną czekoladę i wymieszać(...)delikatnie. Ciasto przesmarować niezbyt grubo konfiturami. Na to wyłożyć śmietanę z czekoladą. Wierzch wysypać borówkami. Odstawić do lodówki na godzinkę :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaodstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku drożdżówek zrobić wgłębienie, wypełnić je budyniem i borówkami.Przygotować kruszonkę. Wymieszać składniki, tak aby powstały grudki.Drożdżówki posypać kruszonką i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki mąki3/4 szklanki cukru2 jajka1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki70g masła1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3 łyżeczki dobrej jakości kakao1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskichPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao). W drugiej wszystkie mokre (jajka, roztopione masło, jogurt). Łączymy składniki(...)obydwu misek, mieszamy łyżką (nie mikserem). Ciasto powinno być grudkowate. Do masy dodajemy szklankę borówek (reszta przyda nam się na sam koniec) i delikatnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach do babeczek, na wierzchu każdej babeczki układamy pozostałe owoce. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z podanych składników otrzymamy 12 muffinek
Smakowity Blog KulinarnyAgatka Składniki na 8 małych porcji:150 ml śmietany 30%350 ml mleka40 g cukru1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki borówki amerykańskiejłyżeczka kwiatów lawendyPrzygotowanie:Zagotowujemy śmietanę z mlekiem i cukrem. Dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Do gorącej(...)śmietany dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy lawendę i borówki. Płyn przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smakowity Blog Kulinarnymiski z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.Ravioli podajemy polane sosem z białej czekolady, posypane uprażonymi płatkami migdałów i udekorowane malinami, borówkami i listkami mięty
Smakowity Blog KulinarnyKakaowe placki pół-owsiane z borówkami, gorzką czekoladą; ricottą i miodem (inspiracja)Gdy tylko zobaczyłam te placki wiedziałam, że będę musiała wypróbować podobnych smaków. Do tego borówki zerwane z prosto z krzaczka i jestem w niebie
More food, love and dreamsŚrodek lata a to oznacza, że nadszedł czas na borówki. Są wszędzie....ale cena tego roku zwala z nóg przynajmniej w naszym rejonie.A my mamy jeszcze tyle pomysłów na wykorzystanie ich. Cóż mimo to jak tu się nie skusić:) Ciasto jest szybkie i banalnie proste...takie lubię;)))Składniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki(...)oleju, 1łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka borówek, Wykonanie; Jajka ubijać mikserem z cukrem około 10 min, potem pomału wlewać oliwę i znowu ucierać piec minut. Mąkę zmieszać z proszkiem i dodawać do masy mieszając już łyżką ,nie mikserem. ,wylać do blaszki 20x20 cm. Położyć na wierz owoce nie za dużo około 1 szklanki. Piec 180 stopni około 40 minut
Anioły w kuchnisłodkie i w tempie błyskawicznym znikają z talerza.Potrzebujemy (na kilkanaście naleśników):- 3 jajka- 125 g mąki pszennej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 150 ml mleka- 2 łyżeczki cukru trzcinowego- borówki- masło do smażenia- syrop klonowy do polaniaNa początku rozbijamy jajka. Odzielamy żółtka od białek. Białka przekładamy do odtłuszczonej miski.Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko, wsypujemy(...)mieszamy z masą żółtkową.Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła.Przy pomocy małej chochli nakładamy kilkucentymetrowe okręgi z ciasta naleśnikowego na patelnię. Na każdy, jeszcze surowy okrąg kładziemy po kilka borówek.Smażymy około 5 minut na średnim ogniu do momentu aż naleśniczek lekko się zezłoci.Przekładamy na druga stronę i równieź smażymy na złoty kolor.Gotowe naleśniczki polewamy syropem klonowym. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnigryki).Ja z racji swojej miłości do kaszy gryczanej, postanowiłam zrobić własną wariację tego dania, dodając oprócz kaszy gryczanej, dwa produkty lubiane i lokalne w Małopolsce - bryndzę i borówkę brusznicę. Roladki postanowiłam podać z puree ziemniaczano-selererowym, kremowym i ciekawym w smaku oraz z aromatyczną konfiturą z borówek, na czerwonym winie.Całość tworzy bardzo ciekawe danie, gdzie z każdym kęsem
Pora coś zjeść