Szybkie ciasto idealne do weekendowej kawy. Cudownie chrupią w nim borówki. Jest wspaniałe. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy(...)suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie Potrzebujemy także: 2 galaretki truskawkowe 750 g borówek (tyle ja użyłam, jeśli macie mniej możecie wykorzystać mniej) Masa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Śmietanę 30% miksujemy, gdy już jest sztywna
MojaQchnia.plDziś zapraszam Was na pyszny, puszysty omlet nadziany borówkami. Po prostu niebo na talerzu Omlet dodatkowo wzbogaciłam płatkami jęczmiennymi. Pyszne, sycące danie, które doskonale nadaje się zarówno na śniadanie, jak i wcześniejszą kolację. Kto się skusi na taki puszysty omlet z borówkami i płatkami jęczmiennymi ? Jeśli nie macie borówek może również dodać np. jagody Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżki mąki pszennej – u mnie tortowa Młyny Stoisław 2 łyżki płatków jęczmiennych – u mnie Młyny Stoisław 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru garść borówek + do dekoracji łyżeczka oleju kokosowego do smażenia cukier puder do podania Przygotowanie: Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, cukier, wbijamy 2 jajka i całość dokładnie
Słodkie okruszkiMoja inwencja twórcza i dziecięca fantazja, dosłownie, co widać po nazwie ciasta. Z borówkami, pyszną jagodową galaretką, kokosowym spodem i jogurtowo-kokosowym kremem - pycha! :) Na pomysł na to ciasto wpadłam pod wpływem impulsu, w sklepie włożyłam do koszyka borówki i postanowiłam, że musi powstać z nich coś pysznego. Pomyślałam o kolorze fioletowym i do głowy przyszły mi "Gumisie" :D nucąc(...)papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary 150 g borówek lub jagód likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta - ok. 1/3 szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gdy ciasto
Cooking Monstermnie już są, pyszne, słodziutkie borówki. Tym razem postawiłam na deser który świetnie się sprawdzi w ciepłe popołudnia a także na spotkaniach z najbliższymi na świeżym powietrzu. Pana Cotta jest bardzo łatwa do przygotowania, praktycznie robi się sama. Jedynym jej minusem jest czas oczekiwania na jej spożycie. Deser jest delikatny, puszysty i przepyszny a jego całość dopełnią świeże borówki(...)bita śmietana. Polecam bardzo bardzo;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki: 400 g borówek 250 ml mleka 2% 660 ml kremówki 30 % 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 6 łyżeczek żelatyny 120 g cukru bita śmietana do dekoracji świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku i podgrzewać do czasu
Krakowskie smaki AniPancakes to grube, amerykańskie naleśniki w wersji mini. Placuszki te bardzo często goszczą u mnie na śniadanie. Wyjątkowo lubię ich wersję z borówkami, na które jest teraz sezon. Na blogu jest wersja pancakes na jogurcie, tym razem przedstawiam wersję na maślance. Jeśli macie ochotę na późne, weekendowe śniadanie, to pankejki będą idealne. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Jeśli zaś(...)lubicie słodkich śniadań – podajcie je na deser. Z syropem klonowym smakują obłędnie. W wersji premium polecam dodatkowo odrobinę bitej, niesłodzonej śmietany. Pancakes z borówkami: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki cukru z wanilią 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki maślanki 2 łyżki masła (25 g) + do smażenia borówki do podania: syrop
Poezja smakuSzklanki śniadaniowe – Quinoa – Ananas – Kiwi – Masło orzechowe – Borówki – Jogurt Nie wstawajcie lewą nogą i jedzcie zdrowo i kolorowo Śniadanie to początek dnia, przygotujcie więc sobie posiłek w ulubionych barwach i smakach, a jest szansa, że reszta dnia upłynie miło i bez większych trosk. Przedstawiamy kolejny pomysł na wielowarstwowe danie(...)warstw naszego dania. Składniki na dwie szklanki – szklanka około 500ml 2-3 sztuki kiwi 3 plastry ananasa (około 1cm grubości), świeże lub z puszki 6 łyżek borówek amerykańskich 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki czekoladowego masła orzechowego 12 łyżek ugotowanej komosy ryżowej białej Do dekoracji 2 kostki gorzkiej czekolady 2 listki mięty Wykonanie Owoce kiwi obieramy i kroimy
Tajemnice SmakuMango, borówki i …szpinak, do tego aksamitny serek w wiaderku z mascarpone i mamy pyszny i kolorowy deser. Taki sernik na zimno, przekładany szpinakowym ciastem to fajny pomysł na weekedowe ciasto. Tak było u mnie, ciasto upiekłam wieczorem w piątek, przez noc przestygło i w sobotę dokończyłam dzieła. Aby ułatwić sobie zadanie do sernika wykorzystałam twaróg sernikowy z mascarpone(...)mango (zmiksowanego) + 50 g pokrojonego w kostkę do dekoracji 40 g cukru pudru 10 g żelatyny 60 ml wody 20 ml soku z limony lub cytryny 200 g borówek amerykańskich + 50 g do dekoracji Wykonanie PONCZ Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru. CIASTO Świeże liście szpinaku miksujemy z jajami na mus. Dodajemy cukier, olej i sok z limonki
Tajemnice SmakuBorówka amerykańska to doskonały dodatek do ciast, deserów i koktajli. Zapraszam na pyszne batoniki borówkowo- czekoladowe. Składniki: CIASTO: Blaszka 25×30 cm 230 g mąki 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia WIERZCH 10 dag masła 3 łyżki śmietany 30% 3 białe czekolady(...)borówki amerykańskiej Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zrumienienia około
Podróż w kulinariaAromatyczne muffinki z borówkami, to świetny pomysł na słodkości do kawy lub herbaty. Są przepyszne, z dużą ilością owoców. Dodatkowo całość polana lukrem, który sprawia, że muffinki rozpływają się w ustach . Rewelacyjnie sprawdzą się także jako przekąska do zabrania ze sobą do pracy lub na wyjazd . Uwielbiają je także dzieci! Muffinki z borówkami 130 g mąki pszennej ((1 szklanka(...)masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml mleka ((1/4 szklanki)) 60 g erytrytolu lub cukru ((1/2 szklanki)) 100 g borówek Masło rozpuść w rondelku, a następnie przelej do miski. Dodaj do niego mleko oraz jajko. Całość wymieszaj. Następnie dodaj cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką i dodaj część borówek do ciasta. Tak przygotowane
Przepisy na widelcuitam serdecznie, dzisiaj zaproponuję przepis na pyszny dżem z borówki czerwonej-brusznicy. Dżem jest bardzo smaczny lekko kwaśny i idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ale jest równie smaczny jako dodatek do pieczywa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania dżemu będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie około 800 ml dżemu 600 g borówki czerwonej 400 g kwaśnych jabłek(...)wody 150 g cukru wyparzone słoiki i wieczka dodatkowo można dodać cynamon, anyż lub goździki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Dżem z borówki czerwonej Przygotowanie: Borówki dokładnie płuczę i osączam na durszlaku. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie (na początku
Uwaga Babcia Gotujeniedzielę "chodziło" za nami coś słodkiego. Ponieważ weny na długotrwałe stanie przy garach nie było, postanowiłam zrobić muffinki z kremem. W lodówce znalazłam opakowanie borówek, więc dodałam je zarówno do muffinek, jak i do kremu. Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 250 ml mleka, 90 ml oleju, 1 jajo(...)około 1/2 opakowania borówek (ok. 125 g) Do ozdoby śmietana kremówka 36% (200 ml), 1 łyżeczka żelatyny, druga połowa opakowania borówek, 1-2 łyżki cukru. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączyć wszystko razem, niedbale zamieszać (mają pozostać grudki). Do foremek nałożyć trochę ciasta, dodać po kilka borówek na każdą muffinkę, przykryć jeszcze
Moja kraina smakówprostota też ma w sobie piękno. Mam już pomysł na tegoroczny świąteczny sernik i niedługo Wam go przedstawię. A tym czasem polecam serniki, które piekłam wcześniej. Świąteczny sernik z borówką Do sernika z borówką użyłam czerwoną borówkę. W Szwecji czerwona borówka jest bardzo popularna i zwana lingon. Na pewno jedliście kiedyś klopsiki z dżemem borówkowym w IKEA. Borówka jest dosyć(...)cierpka ale świetnie harmonizuje ze słodkim waniliowym sernikiem. Z borówki zrobiłam mus i galaretkę…Mówiłam, że lubię serniki z galaretką! Świąteczny sernik z żurawiną Świąteczny sernik z żurawiną to trzy kolorowy sernik. Jest to sernik pieczony na spodzie brownie zakończony żurawinowym musem. Dodatkowo udekorowałam sernik owocami żurawiny obtoczonymi w cukrze. Świąteczny sernik z czekoladą Ten sernik jest niesamowity. Bardzo
codojedzeniaSernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek). Już nie raz pisałam Wam jak moja rodzina bardzo lubi serniki. Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym przepisem na to popularne ciasto. Tym razem polecam Wam waniliowy sernik z borówkami na czekoladowym spodzie przygotowanym z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam ciasteczek maszynowych Brześć ). Sernik jest naprawdę prosty i szybki(...)sera z wiaderka na sernik (gęstego, nie wodnistego) 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3 jajka 100 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 1/2 szklanki cukru mała szczypta soli garść borówek cukier puder do oprószenia sernika Na spód: 1 opakowanie ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć (250 g) około 130-150 g rozpuszczonego masła lub margaryny Przygotowanie: Spód blaszki wykładamy
Słodkie okruszkiPanna cotta to słodkość wywodząca się z północnej Italii. Ja prezentuję ją w wersji owocowej z mega intensywnym i orzeźwiającym smakiem borówki amerykańskiej i odrobiną bitej śmietany. Składniki: 300g borówki amerykańskiej 3 łyżki soku z cytryny 350ml śmietany 30% 100ml mleka 60g cukru 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki mleka Dodatkowo: 140ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 50g borówki amerykańskiej(...)Wykonanie: 1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 2. Do rondelka przełożyć umyte borówki amerykańskie, sok z cytryny, cukier i całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito aby pozbyć się skórek. 3. Do drugiego rondelka wlać mleko, śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zgasić palnik, dodać napęczniałą żelatynę i przetarte przez
Szalona Kuchnia Eweliny