włączony piekarnik w te ciepłe dni przyprawia mnie w dosłownym tego słowa znaczeniu o zawrót głowy. Jednak powstrzymać się nie mogę i tym oto sposobem powstały muffiny z borówkami. Klasyczne ,mięciutkie, wilgotne w środku, z dużą ilością borówek. Dla Nas pyszne. Szybkie, proste a smaczne. Klasyka muffinkowa. Polecam i Wam. Składniki na 12 sztuk: 200 g mrożonych borówek(...)waniliowy i rózgą kuchenną rozcieramy. Dodajemy jajka, mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Mokrą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy do połączenia się składników. Wsypujemy borówki i ponownie lekko mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (ja użyłam silikonowych foremek) i pieczemy około 25 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Studzimy a następnie posypujemy cukrem pudrem
Made By Mom And SonPonieważ bardzo długo w mojej lodówce zalegały borówki postanowiłam wykorzystać je do tej tarty. A, że nie chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-PSkładniki:1 litr borówek amerykańskich2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi)kostka stopionego masła2 łyżki cukrupuszka schłodzonego mleka skondensowanego4 żółtkasok(...)wyjmujemy do ostygnięcia. Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać sok z 1 cytryny oraz cukier waniliowy. Bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Następnie połowę borówek wymieszać z masą. Gotową masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i ułożyć pozostałą połowę borówek na wierzch tarty. Piec 15 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie
Bon Appetit Małgorzatyzaczynam robić pierogi to robię ich więcej. Część gotuje od razu, a część pozostawiam nie ugotowaną i porcjuję je na mniejsze części, które wkładam do zamrażarki. Pierogi z borówkami to jednak moje ukochane danie, chodzi oczywiście o cudowny smak, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Od lat niezmiennie pierogi z borówkami obejmują pierwsze miejsce :)SKŁADNIKI:CIASTO:600 g mąki(...)gorącą wodę (nie wrzącą), sól oraz masło. Następnie wyrobić ciasto. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto zostawić w misce na kilka minut pod przykryciem. W tym czasie można przygotować farsz, borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną połączyć i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na trzy części - (łatwiejsze rozwałkowanie). Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć z ciasta kółka, (ja wykorzystałam do tego szklankę). Każde kółeczko
Serce zamknięte w formie pysznościgotować, smażyć i jak się okazało wcale nie mam do tego dwóch lewych rąk. W związku z powyższym pierwszym przepisem, którym chciałam się z Wami podzielić są muffinki z borówkami. Do tego przepisu możemy użyć świeżych jak i mrożonych owoców i niekoniecznie muszą to być borówki. Uważam, że powinniśmy wykorzystywać owoce, na które aktualnie jest sezon. Wszystkim serdecznie polecam(...)przepis, ponieważ muffnki wychodzą maślane i niezwykle delikatne. Składniki: 200 g borówek 1 1/2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 100 g masła 1 szklanka cukru W dużej misce ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Ciągle miksując dodajemy jajka. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy
Animelka Blogmnie nadal borówki. Tym razem kruche ciasto z czekoladowa pianką z dużą ilością borówek. Połączenie czekoladowej pianki z borówkami sprawdziło się w smaku i zniknęło bardzo szybko. Składniki: 1 kostka margaryny 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek Pianka 5 białek(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szt budynie czekoladowe 1/2 szk oleju rzepakowego 400 g borówki amerykańskiej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto podzielić na 5 części, (3 części i 2 części) każde ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez 1 godzinę w zamrażarce. Blaszkę z brzegami o wymiarach
Ala piecze i gotujeUrocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie.Czas przygotowania: 40 minutPorcje: 8Składniki:Masa serowa:· 500 g zmielonego twarogu,· 1/4 szklanki cukru,· 2 jaja,· Laska wanilii lub esencja waniliowa(...)szklanki borówek do dekoracji,· 1 łyżka mąki pszennej do posypania borówek,Karmelizowane figi i orzechy:· 3 świeże figi,· 8 orzechów laskowych,· 3 łyżki miodu wrzosowego,· 1-2 łyżki koniaku,Spód:· 100 g herbatników owsianych
SzczyptaSmaQpełny. Nie jeden ze z nas lubi też słodką odmianę makaronu. Tym razem zrobiłam makaron farfalle czyli słodkie małe kokardki :) dałam im smak waniliowy. A już gotowy połączyłam z borówkami, twarogiem i orzeźwiającymi listkami mięty, oczywiście nie odbyło się to bez dodania sosu waniliowego dla wzmocnienia smaku.SKŁADNIKI: przepis autorskimakaron 400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać(...)laski wanili 150 ml mleka50 ml śmietanki 30%1,5 łyżki cukru1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko ok 50 gram twarogu do posypania borówki 1 op kilka listków mięty świeżej SPOSÓB WYKONANIA: wykorzystałam z tego ok 120 g na jedną porcję (resztę trzymamy w lodówce na później lub suszymy gotowe gotowe
Basia w kuchninasz wymysł z mężem:) Co prawda borówek trochę za mało było w domu , ale i tak placek super i polecamy. Czekolada bosko się komponuje z posmakiem cytryny i borówek:) Jest jadalny... polecamy:)))Składniki; 350 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, szczypta soli, 350 g cukry, 220 g masła, 4 jajka, 250 ml jogutru naturalego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)otarta skórka z cytryny i sok, borówki, Wykonanie;Łączymy suche składniki. Masło ucieramy z cukrem na gładko. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Następnie dodajemy stopniowo mąkę na przemian z jogurtem. Miksujemy. Czekoladę siekamy na kawałki. Dodajemy do masy.Dodajemy sok i skórkę ze sparzonej cytryny. Na spód tortownicy kładziemy borówki.U nas było ich zdecydowanie za mało i trochę się
Anioły w kuchniKrzaczki borówki amerykańskiej uginają się od owoców ! Trzeba coś z nimi zrobić... lody ukręcone, więc teraz pora na jakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać ! Tarta z borówkami amerykańskimi Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła(...)szczypta soli Składniki na masę budyniową: 3 jajka 420 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli oraz 300 g borówek amerykańskich Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy
Kulinarne przygody Gatitymnie w dalszym ciągu krzaczki borówek uginają się od owoców. Upiekłam więc kolejne ciasto, tym razem wykorzystując przepis na kruche ciasto rabarbarowe. A ponieważ zostały mi białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki. Kruchy spód, lekka pianka i borówki Składniki na ciasto: 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę bezową: 8 białek szczypta soli 500 g borówek amerykańskich 1,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z zimnej margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto
Kulinarne przygody Gatityjuż końcówka moich borówek... niestety... Wykorzystując tak zwany ostatni dzwonek, starsza córka upiekła z nimi muffiny. Muffiny jak zwykle robi się błyskawicznie, wychodzą rewelacyjne, wilgotne w środku. Pycha ! Ciekawym składnikiem tych dzisiejszych są mielone płatki owsiane. Nie dodawałam ich do tej pory do moich wypieków, ale po doświadczeniach smakowych z tymi muffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony(...)Everyday cooking, troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów. Muffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki na 15 sztuk: 75 g maki pszennej 75 g zmielonych na proszek płatków owsianych 50 g całych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 125 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 12 łyżek oleju słonecznikowego
Kulinarne przygody Gatityłatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one. Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado, który nadał(...)apetycznego złocistego koloru. Tarta z borówką amerykańską Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki maki pszennej
Kulinarne przygody GatityDzisiaj mamy dla Was propozycje na przepyszny sernik na zimno z borówkami. Ciasto ma bardzo fajny oryginalny kształt, który przyciąga wzrok, a do tego wyśmienicie smakuje. W naszej lodówce wyglądał tak apetycznie, że nie mogłyśmy doczekać się całkowitego zastygnięcia czekolady i zaczęłyśmy kroić go wcześniej… mniam! Czas przygotowania: 20 minut + czas na ochłodzenie Ilość porcji: 8 dużych Składniki: 400g serka(...)homogenizowanego waniliowego 400ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada Opakowanie borówek Kilka biszkoptów Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż śmietana będzie sztywna. Dodajemy
Kolizje SmakówNaleśniki z serem w nowej odsłonie z borówkami amerykańskimi. Idealne zarówno na obiad, jak i słodki deser. Wyśmienite, delikatne, wprost idealne dla dorosłych i dzieci. Ilość porcji: 8 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 2 szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ kg twarogu półtłustego I opakowanie cukru wanilinowego ( 2 łyżki) Mały jogurt naturalny ( ok. 250g) Opakowanie(...)borówek Ok. 50 g masła Ok. 25 g margaryny Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobine wody gazowanej, jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki. Przygotowujemy farsz: w misce umieszczamy twaróg, cukier wanilinowy, jogurt naturalny oraz umyte borówki (kilka zostawiając
Kolizje Smakówprzepis na dietetyczny deser. Dietetyczny jednak w – tym przypadku – wcale nie oznacza gorszy, mniej smaczny. Deser jest bardzo lekki – nie zawiera dodatkowego cukru (oprócz miodu i borówek), mąki, śmietany. Jest też bardzo zdrowy – crunchy zrobione są z płatków owsianych. Do tego bogata w antyoksydanty borówka amerykańska. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 garście płatków owsianych(...)suszonych moreli (posiekane) 2 duże garście płatków migdałów 2 łyżki miodu 1 łyżka syropu klonowego 150 gram borówki amerykańskiej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego WYKONANIE W misce mieszamy płatki, morele i migdały z miodem i syropem klonowym. Powstałą masę rozkładamy na blasze na papierze do pieczenia tak by powstała cienka warstwa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około
OstryKęspierwszy nasze borówki wydały dość spory plon:) Od razu zobaczyłam w myślach tartaletki:)) Po kilku minutach w lodówce chłodziło się kruche ciasto a ja już przygotowywałam krem. I w taki oto błyskawiczny sposób powstały pyszne kruche tarteletki z lekkim kremem i górą borówek:) Ciasto: 130g masła lub margaryny, 60g cukru, 250g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki(...)temp. 180st. Ostudzić.Nadzienie: 200g twarożka sernikowo - kanapkowego Wieluń, skórka z 1/2 cytryny, 250ml śmietanki 30%, 100g cukru pudru, 1 czubata łyżeczka żelatyny, 400g borówki amerykańskiej. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, skórkę z cytryny oraz zimną żelatynę. Zmiksować na gładką masę. Masą wypełnić upieczone tartaletki
Z miłości do słodkości