np.wiśnie ze słoika...można także owoce zmiksować razem ze śmietaną itd..jak kto woli... 300 ml kremówki + 2 łyżki cukru pudru ewentualnie bita śmietana w sprayu bezy owoce [ u mnie wiśnie ] Śmietanę ubić z cukrem pudrem.W pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bitą śmietanę i owoce
Moje domowe kucharzenieWczoraj tatuś miał imienny i mieli przyjść do nas goście. Więc musiałam z mamą zrobić coś pysznego. Mama uwielbia ułatwiać nam życie i robić zawsze coś
Lili w kuchnipieczenia i wymieszać. Piec w tem. 175 C przez 30-40 minut. Upieczony placek przekroić na 2 części lub upiec 2 osobne placki. Krem z bitej śmietany - składniki: 3/4 l śmietany kremówki 2 galaretki wiśniowe 1/2 litra wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze ubić śmietanę i stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Krem podzielić na 2 części. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkazdjęciu) 400-500 ml śmietanki kremówki woda Do zrobienia galaretek potrzebne będzie 1,5 l wody, jednak polecam dać 1 szklankę mniej (zwłaszcza w okresie letnim). Galaretki robimy według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do przestygnięcia. Gdy są już w temperaturze pokojowej odlewamy jedną szklankę galaretki, która będzie potrzebna do bitej śmietany, natomiast resztę przelewamy do szklanek, w których podamy(...)deser (zostawiamy na górze miejsce na piankę). Wstawiamy wszystkie galaretki do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy galaretki są stężałe, rozmiksowywujemy na drobno galaretkę, którą przeznaczyliśmy na bitą śmietanę. W osobnej misce/garnku ubijamy kremówkę, a następnie dodajemy ją do roztrzepanej galaretki. Wszystko mieszamy dokładnie (jednak tak aby nam się masło nie ubiło). Na stężałe galaretki wykładamy naszą "piankę" i wstawiamy
Jedzeniomaniaciastka z foremki. Jeśli nie zrobimy tego od razu to ciastka przykleją się i nie uda się ich wyciągnąć. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami cytryny na bitą śmietanę. Na chłodne ciasto wyciskamy bitą pianę, a na to układamy po przekrojonej truskawce. Obsypujemy cukrem pudrem. Ciastka podajemy schłodzone. Smacznego
Kolizje Smakówinnego utrwalacza do bitej śmietany (ten składnik jest opcjonalny, szczególnie jeśli korzystacie z gorzkiej czekolady, a babeczki będą podane krótko po przygotowaniu) Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostudzenia. Podobnie jak ganache można zrobić je wieczorem poprzedniego dnia, a następnego już tylko wszystko poskładać :) Czekoladę na ganache kroimy na drobne kawałki i zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką, odstawiamy(...)podjadać/podpijać). Gotową polewę odstawiamy do ostudzenia, kiedy nie jest już gorąca wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Mocno schłodzony ganache ubijamy na czekoladową bitą śmietanę (tak, to działa! :) ), jeśli babeczki będą czekały na gości lub jeśli tak jak ja używacie mlecznej czekolady, która, nie zastyga tak sztywno jak gorzka do ubijanej masy można dodać
Ciastkozercychłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny. Poniżej jak się prezentował;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki(...)dodać cukier puder i całość ubić na sztywną masę. W miseczce rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny, delikatnie przestudzić. Do gotowej żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany wymieszać, dodać kolejną porcję śmietany i również wymieszać. Następnie zmieszaną żelatynę z kremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać. Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu
Krakowskie smaki Anibyło oprzeć się zaproszeniu Joasi na wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę . Tym razem temat wypieku przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa i zapach z najlepszej cukierni. Rurki z bitą śmietaną. Przepis pochodzi z bloga Joasi Różowa Kuchnia , z moimi zmianami i uwagami. Składniki: - 500g mąki tortowej (typ 450) - 227g mocno schłodzonego masła (nie używam margaryny) - 250ml Crème(...)smarowania rurek Bita śmietana: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki (30 – 36%) - 2 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżki mleka w proszku instant odtłuszczonego * Poniżej gif, jak zrobić foremki. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier – mieszamy. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach, do mąki ścieramy zimne masło – rozcieramy palcami. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy
mojewypiekiinietylkookoło 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem czekoladowy: 800 g śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 3 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany (warto dodać je jeśli na dworze jest bardzo gorąco lub/i jeśli tort musi dość długo czekać na gości) +kawa rozpuszczalna na poncz (można(...)przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca
CiastkozercyKażdy z nas ma pewnie swoje awaryjne wypieki, takie których jest pewny. Dla mnie to pieczenie bezy. Szybkie, proste, bezproblemowe. Zawsze nadmiar białek mrożę i w
Plate of Joypiwa nadaje smak słynnych lodów Malaga i daje orzeźwienie. Gwarantuję Wam, że lodami na piwie zaskoczycie nimi wszystkich – także piwoszy ;) Składniki: – 3 szklanki bitej śmietany (ok. 0,5 l kremówki 36%) – 1 szklanka piwa Fortuna Czarne – 1/3 szklanki brązowego cukru – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – garść orzechów i rodzynek Wykonanie: Ubitą śmietanę wymieszać
Pociąg Do Kuchniidealnie! ;) Dziś mam dla Was zatem kolejną propozycję na słodki upominek na Dzień Matki: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek(...)mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500-600 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany +truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao
Ciastkozercymiksując dodajemy cukier, ser i żelatynę. Gotową masę wlewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki na 2h. Do przyozdobienia wystarczy mała śmietana 36%- kremówkę ubijamy na sztywno dodając do smaku cukier puder aby bita śmietana nie była za słodka. Smacznego
Niezły Młynekgodzinę. NIE DODAJEMY CUKRU DO Mousse au Chocolat, jak zrobicie to sami stwierdzicie, że nie ma takiej potrzeby ;) Kiedy mus stężeje można się zabrać za bitą śmietanę. DODATKOWO: ok. 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 1 łyżeczka cukru pudru kilka truskawek 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Śmietankę ubijam na sztywno,pod koniec ubijania dodaję cukier puder. Uważajcie(...)przebić kremówki, ale to pewnie też wiecie :) Truskawki umyłam, osuszyłam w ręczniku papierowym i każdą przekroiłam na połowę. Czekoladę starłam na tarce do warzyw. Kiedy to wszystko już przygotowałam wyciągnęłam ciasto z lodówki. Wierzch posmarowałam cienko ubitą śmietaną, po bokach wycisnęłam kilka rozetek z bitej śmietany. Resztę powierzchni posypałam startą czekoladą mleczną, a na końcu poukładałam połówki truskawek. Wstawiłam
Blondynka GotujeSezon truskawkowy w pełni, więc korzystam z tych czerwonych i słodkich owoców, ile się da :-). Upichciłam wspaniałą roladę Rafaello z truskawkami. Krem to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz amaretto. Pomyślałam, że do tego kremu mogą pasować truskawki i nie pomyliłam się. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się(...)ostygnięcia (można kilka razy roladę rozwinąć, aby nie przywarła do ręcznika, albo wysypać ręcznik cukrem pudrem). Białą czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śnieżkę. Do rozpuszczonej białej czekolady dodawać partiami bitą śmietanę oraz amaretto i powoli wymieszać. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki (część zostawić
Zakątek rozkoszy kulinarnych