owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :) Typowy smak ciepłego lata.Wszystkim życzę smacznego! :)SKŁADNIKI:CIASTO:1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej3 jajka 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliMUS:850 g wiśni3 łyżki cukru pudru2 galaretki wiśniowe1/4 szklanki wodyPONCZ:1/4 szklanki gorącej wodyłyżeczka cukrułyżka soku z cytrynyBITA ŚMIETANA:650 ml śmietanki kremówki(...)rozprowadzamy poncz na cieście. Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Gdy mus będzie ścięty ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Żelatynę (nie może być zimna, najlepiej żeby była letnia) dodajemy do bitej śmietany i wykładamy na mus wiśniowy. Wkładamy
Serce zamknięte w formie pysznościKlasyczne tartaletki, czyli większe babeczki w poziomkowej wersji z kremem śmietanowo-budyniowym i czekoladą. Niezwykle delikatne i aksamitne w smaku. Tartaletki z Kremem
Słodka StronaDelikatnie biszkopty przełożone słodką bitą śmietaną oraz startą gorzką czekoladą. Efektowny deserek, który zachwyci każdego. Polecam! Składniki: (na 6 wieżyczek) Biszkopciki: 3 jajka w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej Bita śmietana: 300 g śmietanki kremówki 36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru(...)okręgów) Piec w 180 st.C około 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić kilka minut na blaszce, następnie delikatnie oddzielić od papieru i całkowicie w ystudzić. 2. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz śmietan-fix i zmiksować. 3. Na 6 biszkopcików wyłożyć troszkę bitej ś mietany i posypać startą, gorzką czekoladą. Przykryć kolejnymi biszkopcikami
Nastoletnie Wypiekaniemiłym towarzystwie :-) Tarta z jeżynami i kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy Można też przeciąć je na pól i jedną cześć wykorzystać teraz, druga pozostawić na później(...)dodajemy do niego miód i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy przygotowany budyń i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy kremówkę wraz z usztywniaczem na bitą śmietanę. Do śmietany dodajemy porcjami przestudzony budyń i delikatnie łączymy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki, a następnie masą wypełniamy upieczone ciasto francuskie
Przysmaki Karolkiformy (jeśli mamy formę tradycyjną, a nie silikonową, to można brzegi odkroić nożem) i studzimy do góry nogami na kratce. Kiedy ciasto ostygnie, przygotowujemy bitą śmietanę. Mascarpone i zimną kremówkę oraz cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno. Tym razem po odwróceniu pojemnika do góry nogami, zawartość powinna pozostać na miejscu. Ubitą śmietankę(...)pyszna :) Warto spróbować. Dodam jeszcze, że to typowo angielskie ciacho, chociaż w swojej ojczyźnie podawane jest raczej w towarzystwie konfitury i herbaty. Ja preferuję jednak prezentowaną dziś wersję z bitą śmietaną i owocami. Dla mnie to połączenie idealne :) O walorach smakowych tego ciacha może świadczyć fakt,że znika w błyskawicznym tempie :) ***Dostałam trzecią już nominację do Liebster Blog Award
Ratunku obiadwiśni z konfitury). Następnie przykrywamy konfiturę pozostałym ciastem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na bitą śmietanę: ok. 500 ml śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Gotową ubitą śmietaną dekorujemy muffinki. Na środek każdej układamy wisienkę
Domowy Smak Jedzenianp.wiśnie ze słoika...można także owoce zmiksować razem ze śmietaną itd..jak kto woli... 300 ml kremówki + 2 łyżki cukru pudru ewentualnie bita śmietana w sprayu bezy owoce [ u mnie wiśnie ] Śmietanę ubić z cukrem pudrem.W pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bitą śmietanę i owoce
Moje domowe kucharzenieWczoraj tatuś miał imienny i mieli przyjść do nas goście. Więc musiałam z mamą zrobić coś pysznego. Mama uwielbia ułatwiać nam życie i robić zawsze coś
Lili w kuchnipieczenia i wymieszać. Piec w tem. 175 C przez 30-40 minut. Upieczony placek przekroić na 2 części lub upiec 2 osobne placki. Krem z bitej śmietany - składniki: 3/4 l śmietany kremówki 2 galaretki wiśniowe 1/2 litra wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze ubić śmietanę i stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Krem podzielić na 2 części. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkawystudzenia. Bita śmietana: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i sok z cytryny, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych(...)cienką warstwą powideł śliwkowych. Na powidła wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać i przykryć II blatem czekoladowego ciasta. Na wierzch W-Z wylać przestudzoną polewę czekoladową, wyrównać. Ciasto schłodzić 4 godziny w lodówce (najlepiej całą noc). Po schłodzeniu pokroić ciasto w kwadraty i udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną kremówką (150 g). Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniezdjęciu) 400-500 ml śmietanki kremówki woda Do zrobienia galaretek potrzebne będzie 1,5 l wody, jednak polecam dać 1 szklankę mniej (zwłaszcza w okresie letnim). Galaretki robimy według przepisu na opakowaniu. Zostawiamy do przestygnięcia. Gdy są już w temperaturze pokojowej odlewamy jedną szklankę galaretki, która będzie potrzebna do bitej śmietany, natomiast resztę przelewamy do szklanek, w których podamy(...)deser (zostawiamy na górze miejsce na piankę). Wstawiamy wszystkie galaretki do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy galaretki są stężałe, rozmiksowywujemy na drobno galaretkę, którą przeznaczyliśmy na bitą śmietanę. W osobnej misce/garnku ubijamy kremówkę, a następnie dodajemy ją do roztrzepanej galaretki. Wszystko mieszamy dokładnie (jednak tak aby nam się masło nie ubiło). Na stężałe galaretki wykładamy naszą "piankę" i wstawiamy
Jedzeniomaniaciastka z foremki. Jeśli nie zrobimy tego od razu to ciastka przykleją się i nie uda się ich wyciągnąć. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami cytryny na bitą śmietanę. Na chłodne ciasto wyciskamy bitą pianę, a na to układamy po przekrojonej truskawce. Obsypujemy cukrem pudrem. Ciastka podajemy schłodzone. Smacznego
Kolizje Smakówinnego utrwalacza do bitej śmietany (ten składnik jest opcjonalny, szczególnie jeśli korzystacie z gorzkiej czekolady, a babeczki będą podane krótko po przygotowaniu) Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostudzenia. Podobnie jak ganache można zrobić je wieczorem poprzedniego dnia, a następnego już tylko wszystko poskładać :) Czekoladę na ganache kroimy na drobne kawałki i zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką, odstawiamy(...)podjadać/podpijać). Gotową polewę odstawiamy do ostudzenia, kiedy nie jest już gorąca wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Mocno schłodzony ganache ubijamy na czekoladową bitą śmietanę (tak, to działa! :) ), jeśli babeczki będą czekały na gości lub jeśli tak jak ja używacie mlecznej czekolady, która, nie zastyga tak sztywno jak gorzka do ubijanej masy można dodać
Ciastkozercychłopcy więc solenizant dostał tort z dwoma misiami ( pomysł podrzuciła partnerka solenizanta). Biszkopt orzechowy przełożony pyszną frużeliną wiśniową z wyraźnie wyczuwalną nutką cynamonu i dużą ilością lekkiej jak piórko bitej śmietany. Całość skomponowała się idealnie, tort nie był ani za słodki ani za kwaśny. Poniżej jak się prezentował;) Składniki: 6 jajek 6 łyżek orzechów 3 łyżki mąki(...)dodać cukier puder i całość ubić na sztywną masę. W miseczce rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny, delikatnie przestudzić. Do gotowej żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany wymieszać, dodać kolejną porcję śmietany i również wymieszać. Następnie zmieszaną żelatynę z kremówką przelać do całości reszty masy i za pomocą miksera na najszybszych obrotach dokładnie wymieszać. Wykonanie tortu: Układamy pierwszy blat biszkoptu
Krakowskie smaki Anibyło oprzeć się zaproszeniu Joasi na wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę . Tym razem temat wypieku przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa i zapach z najlepszej cukierni. Rurki z bitą śmietaną. Przepis pochodzi z bloga Joasi Różowa Kuchnia , z moimi zmianami i uwagami. Składniki: - 500g mąki tortowej (typ 450) - 227g mocno schłodzonego masła (nie używam margaryny) - 250ml Crème(...)smarowania rurek Bita śmietana: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki (30 – 36%) - 2 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżki mleka w proszku instant odtłuszczonego * Poniżej gif, jak zrobić foremki. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier – mieszamy. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach, do mąki ścieramy zimne masło – rozcieramy palcami. Dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy
mojewypiekiinietylko