szczęśliwy, że w moment przygotowania tego ciasta zabrakło składników, bo efekt końcowy wyszedł bardzo smaczny! Składniki: Biszkopt kokosowy: 3 jaja 3 łyżki cukru 75 g wiórków kokosowych Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki (30-36 %) 75 g kwaśnej śmietany (10-18 %) Łyżka cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Inne: Truskawki (tyle, aby przykryć wierzch ciasta ok. 250-300 g) 2 galaretki(...)Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-12 min. Po upieczeniu usuwamy papier do pieczenia i studzimy. Dopóki biszkopt się studzi robimy krem z bitej śmietany. Żelatynę zalewamy sześcioma łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż żelatyna spęcznieje. W misie ubijamy śmietankę prawie na sztywno, dodajemy cukier, kwaśną śmietanę, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli
Kuchnia Łukaszabazylii wykonanie: 200 g truskawek miksujemy razem z cukrem pudrem na sos. Czekoladę i 4 łyżki kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia Resztę kremówki ubijamy mikserem na bitą śmietanę.. Gdy czekolada będzie już chłodna dokładamy do niej partiami ubitą śmietanę i za każdym razem dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Na dno szklaneczek lub kieliszków wlewamy
Przysmaki Karolkimąki orkiszowej (lub pszennej) 30 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita śmietana: 250 ml kremówki 50 g cukru pudru ziarenka z ½ laski wanilii Dodatkowo: orzechy pekan do przybrania cynamon do posypania Nadzienie: 2-3 bataty (ok. 1 kg) 2 całe jajka ¾ szklanki cukru trzcinowego
Food Squarepieczenia. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odtsawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 placki. składniki na krem z bitej śmietany: 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy
Domowy Smak Jedzeniaprażymy na suchej patelni, czekoladę kroimy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, a następnie wlewamy adwokat i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, krem adwokatowy
Gotowanie i blogowanieumyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić na patelni, pod koniec dodając cukier.Następnie dodać suchą galaretkę i wymieszać.Ostudzić i przełożyć placki biszkoptowe.Odstawić do zastygnięcia. Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier
Moje domowe kucharzenieziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki masła Bita śmietana 230ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie Dwie szklanki
w mojej kuchniszczęście bardzo tanie. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Składniki na krem z mascarpone i bitej śmietany: 900 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone kilka łyżek cukru pudru ekstrakt waniliowy Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (ilość do smaku) i ekstrakt. Dajemy serek mascarpone
Marder&Marder ManufactureSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 cytryna (sok) Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fix 1 cytryna ( skórka) 2 kiwi Sposób przygotowania: 1. Do jednego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać cukier.Wymiesza
A Ty Smakuj Mniemoje kolejne urodziny. Postanowiłam upiec tort. Zrobiłam biszkopt (przepis tutaj ). Składniki na malinową bitą śmietanę. 2 duże kremówki (30%) 4 łyżki cukru pudru 1/2 szkl. soku malinowego 1 śmietan-fix Dodatkowo mały słoik dżemu malinowego (ewentualnie truskawkowego) poncz (1/2 szkl. wody gotujemy z sokiem z połowy cytryny i 3 łyżeczkami cukru) Kwiatek wykonany z lukru plastycznego barwionego
tojestpyszne.blogspot.compomocą blendera. Dodać Serek mascarpone, śmietanę, i cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Z wystudzonego, zrolowanego biszkopta zdjąć delikatnie ściereczkę i całość napełnić kremem. Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru owoce do przybrania. Sposób wykonania: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, rozprowadzić na całej powierzchni rolady, udekorować owocami. Roladę wstawić do lodówki
Na słodko lub wytrawniebudyniową: ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 125 masła lub margaryny 4 jajka Składniki na bitą śmietanę: 600 ml śmietany kremówki 36 % 1 czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej Sposób wykonania: Dno blachy o wymiarach 25 x 35 wyłożyć ciasno herbatnikami. Kajmak przełożyć do garnuszka
Na słodko lub wytrawniePrzed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie niech nie czytają dalej ;)Torty bezowe kojarzą mi się z moim dzieciństwem, kiedy przyjeżdżałam do babci i wspólnie piekłyśmy bezy. W zasadzie nie wyobrażałam sobie, żeby u babci nie były(...)odparować. Najlepiej zostawić je tak na noc.Upiec bezy nie jest łatwo, ale nie warto się poddawać :) po kilku razach można dojść do wprawy.Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżeczka soku z cytryny,2 opakowania śmietan-fix.Śmietanę ubić na sztywno, dodając w początkowej fazie śmietan-fix, a pod koniec ubijania, sok z cytryny
Codzienna kuchnia niecodziennalepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę miksujemy na bitą pianę. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz pokrojoną czekoladę. Chwilkę ubijamy. Wyciągamy ciasteczkowy spód. Nakładamy odrobinę kremu, a na to układamy banany. Skrapiamy je odrobiną soku
Kolizje SmakówJeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : * kg jabłek * galaretka cytrynowa * łyżka masła Masa jogurtowa : * litr jogurtu owocowego - u mnie truskawkowy z owocami * galaretka truskawkowa * łyżka żelatyny Bita śmietana : * pół litra kremówki * 2 łyżeczki żelatyny
Magiczne Życie Marty