król imprez. Ciekawa jestem kto z Was zna lub kto jadł to cudo. Składniki: Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu ale-raj Bita śmietana 0,5 l kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl przegotowanej ciepłej wody 0,5 puszki ananasa 0,5 puszki brzoskwiń 50 g rodzynki sułtanki ale-raj 50 g migdały płatki(...)ananasa namoczyć rodzynki. Sok z ananasa wymieszać z spirytusem i naponczować blat kokosowy. Blat kokosowy podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami bitą śmietanę, kokos, ananas, brzoskwinie, rodzynki i płatki migdałów. Deser formujemy w formie "kopczyka". Na zewnątrz posmarować bitą śmietaną, posypać kokosem i dowolnie
Ala piecze i gotujePrzez weekend miałam przyjemność przygotować tort dla 6 letniej Julki. Solenizantka zażyczyła sobie aby były to czekoladowe biszkopty przełożone bitą śmietaną, motyw Kraina Lodu:) O to co mi wyszło;) Składniki: 1 litr śmietanki kremówki 36 % 3- 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić(...)minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuścić w mikrofali bądź w kąpieli wodnej. Kremówkę wraz z cukrem ubić na sztywno. Następnie do żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, dokładnie wymieszać, kolejno dodać drugą łyżkę i znowu mieszać. Gdy mieszanka żelatyny z bitą śmietaną będzie gładka cały czas miksując, stużkiem wlewać mieszankę do bitej śmietany. Składniki biszkopt: 5 jajek
Krakowskie smaki Animasła 2 jajka Składniki na krem (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Jeśli nie mamy tyle czasu, żeby robić krem można zamiast tego ubić śmietanę kremówkę z dowolnym utrwalaczem (np. ŚmietanFixem lub bitą śmietaną w proszku) Mini donuty do dekoracji Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Dodajemy maślankę i mieszamy. Sodę
Ciastkozercypiekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną.0,5 litra śmietany kremówki (36%)1/2 szklanki cukru pudru2 opakowania śmietan fixŚmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fix. Ciasto przełożone bitą śmietaną polewamy gorącym karmelem (puszkę skondensdowanego mleka słodzonego gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin).Smacznego
Salonik smakówodkładamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe miksujemy z 3 łyżkami cukru. Mascarpone ucieramy z 4 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 0,5 l bitej śmietany po troszkę dodajemy do mascarpone delikatnie mieszając, do momentu połączenia się składników. 0,25 l zostawiamy przyda się na koniec do dekoracji. Do szklanek(...)łyżki kremu, na krem układamy po kilka kawałków truskawek i zalewamy musem truskawkowym. Nakładamy kolejne 2 łyżki kremu. Posypujemy odrobinę zmielonymi orzechami i migdałami. Na to dajemy bitą śmietanę i posypujemy orzechami i migdałami. SMACZNEGO
Lili w kuchnijajka 125 g masła lub margaryny 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana 300 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Polewa 125 g margaryny 1/4 szkl cukru pudru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao truskawki dżem truskawkowy z szampanem(...)minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa placki. Posmarować bitą śmietaną, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu posmarować dżemem truskawkowym z szampanem, wylać tężejącą polewę. Tort przed podaniem schłodzić z 3-4 godziny w lodówce i przed podaniem udekorować truskawkami.Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Miałam bardzo sztywną
Ala piecze i gotujełyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 opakowanie bitej śmietany w proszku +czekolada do rozpuszczenia, patyczki do szaszłyków, foliowa koszulka, woreczek strunowy Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, śmietankę oraz mleko(...)jest łatwiej), odcinamy mały rożek woreczka strunowego i wyciskamy czekoladę na szablon. Doklejamy patyczki i wyciskamy na nie dodatkową porcję czekolady. Całość odkładamy do zastygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy razem ze śmietaną w proszku, dodajemy masarpone i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem przekładamy do worka z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na babeczki. Babeczki
Ciastkozercymini muffinki z gorzką czekoladą i kolorową bitą śmietaną' Składniki (na 24 szutk mini muffinki lub 12 sztuk standardowej wielkości): - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 - 3/4 szklanki cukru - 2 jajka - 100g masła - 3/4 szklanki mleka - 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki) - 250ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 250g serka mascarpone - 2-3 łyżki cukru(...)wielkości - piec ok.20-25 minut). Po upieczeniu wyjąć na kratce i wystudzić. Przygotować bitą śmietaną. Do misy miksera wlać śmietanę kremówkę, lekko zmiksować. Dodać cukier i mascarpone. Ubić na sztywno. Śmietanę podzielić na 2 części i do każdej dodać ulubiony kolor barwnika. Delikatnie wymieszać. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i dekorować muffinki. Smacznego
CookYourselfjagód jałowca, 6-8 łyżek syropu z owoców czarnego bzu mus: cienko obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sos czekoladowy: 50 g śmietany kremówki, 50 g deserowej czekolady, (syfon do bitej śmietany i 2 naboje) Rabarbar umyć, obrać, odłożyć dwa kawałki resztę pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (tyle, aby przykryć rabarbar
królestwo garówopcjonalnie), najjaśniejszy ze spodów, który widzicie na zdjęciach swój kolor zawdzięcza jedynie herbacie 2 limonki (sok+otarta skórka) Składniki na krem śmietankowy: 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 3-4 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Ja upiekłam swoje dzień wcześniej. Blaty wyrównujemy(...)kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ŚmietanFixem. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z limonki. Jeśli chcemy, żeby krem był bardzo stabilny albo nie chcemy używać utrwalaczy do bitej śmietany możemy wykorzystać serek mascarpone, który też bardzo dobrze utrzyma konsystencję kremu. Spód biszkoptowy nasączamy
CiastkozercyKremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika. Ja ciasto piekłam wieczorem i przez noc dobrze mi wystygło i wtedy przekładałam je masą śmietanową. Gdy wykonałam polewę chwilę czekałam, aż lekko przestygnie i polałam nią ciasto. Wstawiłam do lodówki i gdy polewa była już chłodna udekorowałam ciasto resztą bitej(...)śmietany i truskawkami. Wyszło PYSZNE! Polecam function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/ciasto-czekoladowe-z-bita-smietana-i-mascarpone/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('ef1011d872dc1ff54230c1f06ae32fb1
dom-agi.plajerkoniak. Nie wlewamy od razu całych 100 ml, żeby masa nie była zbyt rzadka. Dolewamy po trochę miksując co jakiś czas (masa nie może być lejąca). Bita śmietana : – 250 ml śmietanki kremówki – 1 łyżka cukru pudru – 1 śmietan-fix Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Odstawiamy do lodówki. Dodatkowo : – około 16 sztuk podłużnych(...)kremu ajerkoniakowego. Posypujemy go cienką warstwą kakao. Biszkopty moczymy w kawie (po 1 sekundzie na stronę) i układamy je na warstwie kakao. Na biszkopty wykładamy resztę masy ajerkoniakowej, dalej bita śmietana i na końcu kakao. Ja popełniłam jeden błąd, którym sobie trochę utrudniłam więc was przestrzegam: nałożyłam masę potem biszkopty i na biszkopty dałam kakao. Przez co bardzo ciężko było
Relaxtimełyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana: 250 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (ja użyłam typu Crema) DODATKOWO użyłam: kilkanaście truskawek mikro wiórki czekoladowe mleczne mini rurki duo Wykonanie(...)jednym owocu truskawki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Muffinki studzimy na kratce i zabieramy się do ubijania bitej śmietany.Cukru pudru i kawy dodajemy do smaku. Na końcu zdobimy każdą babeczkę układając na wierzchu kawałek truskawki. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekuchence mikrofalowej, lekko przestudzić i wlać powoli do pozostałej bitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach mksera. 3. Do pucharków nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny. 4. Pozostałą śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Każdy deser przybrać bitą śmietaną i posypać czekoladą. Przed podaniem lekko schłodzić
In my kitchenOleńka skończyła 5 lat. Z okazji jej urodzin upiekłam tort na bazie tradycyjnego biszkoptu, przekładany bitą śmietaną i malinami. Na wierzchu tym razem pojawił się opłatek z końmi. Biszkopt (o średnicy 22 cm)- przepis tutaj Bita śmietana: ok. 500 ml śmietany kremówki 30-36 % 4 czubate łyżki cukru pudru niebieski barwnik spożywczy w proszku (ostrożnie z barwikami, wystarczy(...)zagotowujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Studzimy. do ozdoby: złote kuleczki, czekoladowe gwiazdki, złote cukrowe kruszynki Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Każdy nasączamy kilkoma łyżkami ponczu. Przekładamy bitą śmietaną. Na pierwszy blat wysmarowany bitą śmietaną wykładamy maliny. Boki biszkoptu również smarujemy śmietaną. Na wierzch kładziemy opłatek (kilka godzin przed podaniem, aby nabrał wilgoci od śmietany
tojestpyszne.blogspot.com