Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchni1 główka młodej kapusty 3 młode marchewki pół pęczka koperku 5 sztuk kiełbasek pysznych lub cienkiej śląskiej drobiowej 2 łyżki masła sól, pieprz, wegeta, papryka ostra
Humanistka w kuchniRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 2, 5 szklanki jagód 1 serek mascarpone 250 g 4 łyżki cukru pudru
Humanistka w kuchniRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Humanistka w kuchniPrzepis autorstwa Nigellii Lawson. 50 dag mrożonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu z drobiu lub warzyw 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Cebulę kroimy w
Humanistka w kuchniTo jeden z ostatnich przepisów ze starych czasów, kiedy nie planowałam jeszcze bloga...mała świąteczna retrospekcja 6 całych jajek 1 szklanka cukru kostka margaryny 1
Humanistka w kuchni1 jajko 7 łyżeczek mąki kukurydzianej szczypta soli Jajko wbijamy do kubeczka, dodajemy mąkę, sól i mieszamy aż masa będzie jednolita.Wlewamy na gotujący się płyn. Można
Humanistka w kuchniSą takie potrawy z dzieciństwa, które wspominamy ze szczególnym sentymentem. W moim przypadku są to banalne jajka faszerowane. Zawsze goszczą na moim Wielkanocnym stole. I naprawdę
Humanistka w kuchniWegetarianka i święta. To da się pogodzić!Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej
W kuchni Karmel-itkiobie będziemy się rozwijać i korzystać nawzajem ze swoich doświadczeń.Jeszcze raz chciałabym podziękować Wam - za to, że jesteście. I, oczywiście, zapraszam serdecznie na urodzinowe ciacho.Miał być tort, ale... Nie dałam rady, nie miałam kiedy, niestety. Zamiast tego przygotowałam tartę, która skradła nasze serca - banalna w przygotowaniu, bardzo bogata w smaku, niesamowicie efektowna. Zdjęcie jest, jakie jest(...)całkowicie się rozpuści.Masę przelać na ostudzony spód, wyrównać. Ostudzić.Wierzch obsypać delikatnie złotym proszkiem.Przechowywać w lodówce, wyjąć 30 minut przed podaniem.Smacznego!Obiecuję, że na kolejne urodziny przygotuję tort, taki z prawdziwego zdarzenia. W końcu mam rok, żeby się przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc
W kuchni Karmel-itkijuż ta godzina?!Ale przynajmniej wczorajszy dzień udany.W nocy jeszcze ciasteczka piekłam, inaczej sobą bym nie była przecież, a dzisiaj pierwszy raz w życiu bezę będę piekła, a nawet tort z niej zrobię. Tort pavlova. Boję się trochę, nie powiem.Aa, masła nigdy za dużo. Bo tak ładnie wyglądało, na tej półce, a jeszcze ładniej u mnie w szafce
More food, love and dreamsDzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się
W kuchni Karmel-itkiNie znoszę nudy. Nie umiem usiedzieć w jednym miejscu, nogi rwą się do marszu, ręce ciągną do pracy, umysł najlepiej odpoczywa przy innego rodzaju wysiłku. Najlepiej
W kuchni Karmel-itkiUśmiechają się, kiedy podaję deser. Jeszcze bardziej, gdy go konsumują. Raduje mnie ich zadowolenie, gdy cukier działa na nich tak pozytywnie. Wiem, nie powinnam. Ale nie
W kuchni Karmel-itki