wz tort - 1000 przepisów (strona:42/67)

Sernik orzechowy 342

gdyż sernik z mascarpone ma delikatniejszą konsystencję i przez to jest mniej odporny na działanie temperatury (podobnie jak serniki z ubijanymi białkami). Całość smakuje orzechowo, a dodatkową "wisienką na torcie" jest chrupka posypka orzechowa na wierzchu sernika. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik orzechowy Składniki: 700g tłustego twarogu 300g mascarpone 250g orzechów laskowych 5 jajek 150g cukru

Smakołyki Bereniki
Jajka faszerowane ( bez majonezu ) 392

gotowanych żółtek, dołożyć tarty chrzan. Całość doprawić szczyptą soli i pieprzem. Przy pomocy blendera farsz zmiksować na gładką masę. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego bądź szprycy do dekorowania tortów i wyłożyć w ugotowane białka, w  zagłębienia po żółtkach. Ewentualnie farsz nakładać małą łyżeczką. Faszerowane jajka posypać siekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Rogaliki wodne 152

ciasto było całe zanurzone.Czekamy do czasu , kiedy kula wypłynie na powierzchnie. Kroimy kule na kawałki.Odrywamy część ciasta i wałkiem rozwałkowałam na kształt koła i kroimy trójkąty tak jak tort :) Można przed wsadzeniem do pieca posmarować białkiem i posypać każdy rogalik cukrem kryształ. Piec w temp.150 do czasu jak rogaliki zrobią się smakowicie złociste :) SMACZNEGO

Różne smaki w kuchni
Pischinger 228

mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej, Dolewamy śmietankę i masło , mieszamy i smarujemy nią torcik , boki również. Odstawić do zastygnięcia .( ok. 5 godzin)  Kroić jak tort w trójkąty ostrym nożem

Różne smaki w kuchni
Recenzja książki "Wypieki Siostry Marii" 199

się z dwóch rozdziałów i dziewięciu  podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki, - Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka nie są skomplikowane, do ich przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. To poradnik niezastąpiony

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort Kinder Bueno 691

rozsmarować, Przykryć kolejnym ciastem, kremem, itd. Udekorować boki i wierzch pozostałym kremem. Dolne boki ciasta obsypać płatkami czekoladowymi. Odłożony krem z dodatkiem kakao przełożyć do szprycy i udekorować wierzch tortu. Dekoracyjnie polać z wierzchu rozpuszczoną czekoladą i ułożyć kawałki batoników. Schłodzić w lodówce. Smacznego! * robiłam z połowy porcji w tortownicy o śr. 15 cm ** potrzebujemy dwóch ciast

Słodkie inspiracje
Faszerowane udka 177

mieszamy ręką , aż nasze składniki dobrze się połączą , a kiedy mamy już dobrze wymieszane mięso zaczynamy faszerować udka .  Do faszerowania udek bardzo dobrze się sprawdza rękaw do ozdoby tortów , napełniam taki rękaw i zaczynam napełniać udko mięsem mielonym do samego pełna , i tak postępuje do wykorzystania udek .  Kiedy mamy przygotowane udka , doprawiamy z wierzchu do smaku wegetą , papryką

Mój Smak
Budyń z kapusty? – przepis z czasów wojny! 250

jedzono podczas wojny, kiedy do dyspozycji były jedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny

Via Gusto
Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto 245

świeżymi listkami rukoli, kawałeczkiem tuńczyka i dodajemy pomidorki i kapary. Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła.   Dzięki krążkowi uzyskacie efekt tortu, ale go nie macie można łyżka ułożyć składniki warstwami, smak i tak pozostanie ten sam. Smacznego

Moniki Smakołyki
Ganache z biszkoptem. 115

francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów czy deserów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukier. Zaś schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem. Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna być

Kuchnia Beaty
Kulki a la ferrero rocher 124

Szybkie i łatwe w zrobieniu kuleczki a la ferrero rocher. U mnie wykorzystuje się je do dekoracji tortu lecz spokojnie mogą służyć jako pralinki, same bez niczego. Smakują prawie identycznie jak prawdziwe ferrero rocher. Robi się je w miarę szybko, lecz czas przez jaki kulki muszą odczekać w lodówce, będzie na pewno najcięższym w Waszym życiu :)  Składniki: * 8 łyżek

Klasyka Gotowania
Domowe toffifee 201

Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Faworki angielskie 276

Faworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru

królestwo garów
Lekka sałatka z makaronem i wędzoną rybą 285

postaram się szybko nadrobić wszystkie zaległości w blogowaniu.  Czy pisałam już kiedyś, że lubię jadalne prezenty? Właśnie taki dostaliśmy od brata. Zgadnijcie, co to było:) Czekolada? Cukierki? Tort?... Nie! to była ryba. Tak, tak, dostaliśmy rybę - piękną, dużą, wędzoną na zimno gorbuszę. Paweł, dziękuję:*!!! Gorbusza jest rybą z rodziny łososiowatych, ma niedużo ości i bardzo smaczne różowe mięso. Smakowała

Obiad gotowy
Gofry pachnące piernikiem 209

szukam czegoś, co mnie z tej szarzyzny wyrwie chociaż na chwilę.  Przyznam też z przykrością, że od Świąt, czyli przez prawie trzy tygodnie, jedyne, co upiekłam, to tort ślubny dla siostry C. I to nie dlatego, że odczułam palącą potrzebę ukręcenia czegoś słodkiego, ale dlatego, że obiecałam. Głupio byłoby się na weselu bez tak ważnego elementu pojawić... W poniedziałek

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania