Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieporem i pestkamiChleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladowąBabka majonezowaSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiSernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Kulinarne przygody GatityWczoraj piekłam tort urodzinowy, który składał się z 4 warstw. Po wykonaniu go pozostał mi zarówno biszkopt jak i kremy. Nie chciałam aby się zmarnowały, więc zrobiłam takie ciacha. Pyszne! Świetnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO, gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru
Blondynka Gotujezostać usunięte z pszenicy w procesie przemiału. Typy mąk i zastosowanieMąka typ - 400( tortowa), idealna do wypieku ciast tortowych.Mąka typ - 450 , przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich.Mąka Wrocławska typ - 500, mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów.Mąka Poznańska typ - 500, mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek.Mąka Krupczatka
NaKońcuJęzykakapustka zachwyciła ukochanego. Kotlecik idealnie komponował się z podanymi dodatkami. Był dobrze usmażony i bardzo soczysty.Opiekane ziemniaczki niestety wypadły podobnie jak u mnie na talerzu. Na deser postanowiłam zamówić tort bezowy (jestem ich ogromną fanką) przekładany owocami i polany sosem toffi, niestety kelner poinformował mnie, że obecnie karta jest w "przebudowie" i może mi zaoferować albo talerz lodów podanych
Emcia PichciBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości. Na wspólne jej pieczenie umówiłyśmy się m.in. z grupą wielkopolskich blogerek z okazji Dnia Dziecka, hasłem dnia było: pieczemy bezę Pavłovej, a publikujemy swoje przepisy w dniu 1.06:) W akcji wspólnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniezbędne są dobrej jakości podłużne biszkopty, które nie rozpadną nam się po zamoczeniu w kawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu. Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam : Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Bezowy torcik migdałowy Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych i smacznych deserów. Na blogu jest cała masa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyćJ 3. Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4. Co jest dla Ciebie najcenniejsze? Moja rodzina, przyjaciele i radość w życiu. 5. Impreza w klubie czy domówka ze znajomymi? Domówka ze znajomymiJ
Mania Gotowaniaprzepisu na ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą. Idealne dla fanów bezy. Polecam również przepis na krem, jest naprawdę prosty i możecie wykorzystać go roównież do innych babeczek oraz tortów. Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym Składniki: 4 białka 40 g drobnego cukru 130 g białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mania GotowaniaGateau Alexandra- Klasyczna Tarte Tatin- Victoria Sponge (Biszkopt królowej Wiktorii)Rodzinka od kuchni- Czarna Pavlova- Sałatka WaldorfRozkoszne smaki- Polędwica a'la Wellington- Polędwiczki wieprzowe św. BarbaryPrzy kubku kawy- Bawarka- Tort Sachera (Sachertorte)W pewnej kuchni na Wyspach...- Sałatka WaldorfZ kartoflanego pola- Amerykany- Babka a'la lody księcia Puecklera- Bagietki na poolish- Bulczane knedle (Semmelkodel)- Chleb króla Ludwika- Gulasz pomidorowo-paprykowy
Przepisy AleksandryMożna je upiec również na dwóch małych, ale tak jest szybciej :) Ciasto ma bardzo specyficzny kolor, zapach i aromat i jest po prostu pyszne. Polecam je do wszystkich przekładańców, tortów oraz wszelkich ciast wycinanych i obkładanych lukrem plastycznym. Doskonale się do tego nadaje. Teraz przygotowujemy poncz. Zaparzamy mocną herbatę, wyciskamy sok z połowy cytryny, łączymy i dość mocno słodzimy. Dodajemy
Ratunku obiadBOISKO - tort dla piłkarza - na 18-nastkę ;) Z piłką było sporo roboty, jest może niezbyt dokładnie zrobiona, ale ... kolejna będzie lepsza.Ze specjalną dedykacją dla Pani Agnieszki S. - niech będzie inspiracją do kolejnych wypieków
kolorowotorcikowodelicja !Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;) Składniki:300 g mąki pszennej30g drożdży2 łyżki cukru1 jajko1 szkl. mlekadodatkowo:jabłkobanancukier puderolej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Mleko lekko podgrzać
kolorowotorcikowoSymfonia smaków 5. Kuchnia pachnąca wanilią 6. Tartinki 365 7. Najlepsza kuchnia w mieście 8. Kuchnia - pasja Marysi 9. Moje kulinarne wyprawy 10. Skwierczące pomysły z szalonej patelni11. Torty Nidzica Milena Samsel
Sajkofanka smakunasze czerwone wiadereczko zapelnia sie po brzegi. Po powrocie do domu Viki zaniesie je do swojej kuchni i przez caly kolejny rok bedzie nas raczyc herbatka z kasztanow albo tortem kasztanowym. Bedziemy sie nimi "zajadac" cala zime, wiosne i lato az do kolejnych zbiorow :)Czekoladowa panna cotta i gruszki w winiepanna cotta - skladniki200ml smietanki100ml mleka40g cukru75g gorzkiej czekolady30ml esensji waniliowej2
Przysmaki Karolki