chwili ochotę ta lista szybko by się nie skończyła! Dla miłośników słodkości też się coś znajdzie - bardzo intrygujące rabarbarowe tiramisu z chałwą, chlebek bananowo-cukiniowy czy chociażby bardzo czekoladowy tort z cukinią! Co możemy Wam powiedzieć w podsumowaniu? Z pewnością będzie to książka, po którą będziemy bardzo często sięgać! I bez różnicy jaka to pora roku zawsze znajdziemy w niej
Plate of Joyplacek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami. Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort Jest to porcja na dużą blachę
Pychotkaaawyjątkowego. I takie są właśnie te urocze, bladoróżowe mini-torciki. Delikatne, miękkie blaty biszkoptu przekładane kremem śmietanowym z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Doskonale sprawdzą się jako małe wersje dużego, tradycyjnego tortu urodzinowego, ale nie tylko… Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z gazety „Sól i pieprz” (wydanie czerwiec-lipiec 2015 r.) Składniki (na 6 sztuk): Biszkopt: 6 dużych jajek 150 g cukru
MyCookBook.pldokładnie mieszamy. Połowę kremu odkładamy do lodówki. Drugą połową przekładamy kolorowe blaty. Krem z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną część farbujemy barwnikiem na niebiesko i pokrywamy równo cały tort. Drugą częścią kremu robimy na wierzchu kleksy imitujące białe chmurki. Z żelków tworzymy tęcze, proponuję to zrobić przed samym podaniem. Ja żelki ułożyłam dwie godziny wcześniej, żelki zmiękły i powyginały
Gotowanie moimi oczaminiego wykopki ziemniaków. Wypiekano go na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym
Ciastka - domowe słodkościSpaghetti sycylijskie urzekło mnie swoim genialnym wyglądem i pysznymi składnikami. Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów na słodko Spaghetti sycylijskie Składniki: 2 bakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate
sierotka maRysia w kuchniideałem. Jest po prostu przepyszne... nie da się skończyć jedzenia na jednym kawałeczku. Nie za słodkie, winne, delikatne i do tego jeszcze pięknie wygląda. Można je zrobić w formie tortu cytrynowego lub w szybkiej wersji zamiast na biszkopcie składniki ułożyć na herbatnikach lub małych kupnych biszkopcikach. Masy idealnie się dopełniają i muszę przyznać, że masa budyniowa ugotowana na wodzie
sierotka maRysia w kuchninutella powidła z czarnej porzeczki (własnej roboty) lub powidła śliwkowe również własnej produkcji Wafle na przemian smarowałam nutell ą i powidłami, aż powstał tort waflowy. Pokroiłam go na kawałki i chrupiące wafelki gotowe! Zestawienie nutelli z czarną porzeczką lub powidłami śliwkowymi - bezcenne:-) Szybki deser na niespodziewane wizyty gości....a i bez nich wafelki się
potrawyregionalnemiarę potrzeb dodajemy ostatnie 50 ml mleka (do ulubionej konsystencji). W smaku bardzo dobry, doskonały do naleśników (u mnie ryżowych). W przyszłości na pewno pokuszę się o jakiś tort z takim kremem :) Smacznego! Wzorowałam się na przepisie Rachel Khoo z programu Mała ParyskaKuchnia . *Może być roślinne lub zgodnie z oryginałem może być śmietanka 30%. **Można zastąpić cukrem
Bazując na smakuprezenty, bo nie one się liczyły, to naprawdę trafione, nawet te drobne.. bo naprawdę, udało się im :) no i nie zapomnimy o kochanym D i jego wspaniałym torcie, bo kto powiedział, że nie mogę mieć dwóch? bo zawsze chciałam mieć ten tęczowy.. i miałam, tak robił go w całości sam .. "taki głupi, taki zakochany" zdjęć dużo
More food, love and dreamsPrzepis ten spostrzegłam na jednym z moich ulubionych blogów. Wersja wuzetki jako tortu, tak mi się spodobała, że postanowiłam ją upiec i to już drugi raz ! Ciasto jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach dopełnione śmietankowym nadzieniem z wisienką z nalewki. Zapraszam każdego do zrobienia i zasmakowania w torciku wuzetce. Składniki 6 jajek 3 czubate łyżki ciemnego kakao 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !truskawek, 0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego, 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie frużelina do tortów, ciast, itp. potrzebuje mieć gęstszą konsystencję i wtedy należy użyć dodatkowego zagęstnika: do zagęszczenia 1 łyżka agar-agar lub żelatyna około 20-25g (patrz na opakowaniu) Domowa frużelina
IzaGotujełyżkę cukru. Kiedy ciasto już wyraźnie podrośnie, podzielcie je na 3 części. Jedną część uformujcie w kulkę i rozwałkujcie ją, tak żeby móc zapełnić nią dno okrągłej formy do tortów ze zdejmowaną obręczą. Pozostałe ciasto wałkujemy cienko, na grubość pół centymetra, w elegancki prostokąt. Wykładamy owoce wymieszane z budyniem i cukrem, rozkładając je równą warstwą, a ciasto zwijamy jak roladę
Karo in the Kitchen