świeżymi listkami rukoli, kawałeczkiem tuńczyka i dodajemy pomidorki i kapary. Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła. Dzięki krążkowi uzyskacie efekt tortu, ale go nie macie można łyżka ułożyć składniki warstwami, smak i tak pozostanie ten sam. Smacznego
Moniki Smakołykifrancuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów czy deserów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukier. Zaś schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem. Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna być
Kuchnia BeatySzybkie i łatwe w zrobieniu kuleczki a la ferrero rocher. U mnie wykorzystuje się je do dekoracji tortu lecz spokojnie mogą służyć jako pralinki, same bez niczego. Smakują prawie identycznie jak prawdziwe ferrero rocher. Robi się je w miarę szybko, lecz czas przez jaki kulki muszą odczekać w lodówce, będzie na pewno najcięższym w Waszym życiu :) Składniki: * 8 łyżek
Klasyka GotowaniaDomowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada
lady-och-mistrzyni.blogspot.comFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru
królestwo garówpostaram się szybko nadrobić wszystkie zaległości w blogowaniu. Czy pisałam już kiedyś, że lubię jadalne prezenty? Właśnie taki dostaliśmy od brata. Zgadnijcie, co to było:) Czekolada? Cukierki? Tort?... Nie! to była ryba. Tak, tak, dostaliśmy rybę - piękną, dużą, wędzoną na zimno gorbuszę. Paweł, dziękuję:*!!! Gorbusza jest rybą z rodziny łososiowatych, ma niedużo ości i bardzo smaczne różowe mięso. Smakowała
Obiad gotowyszukam czegoś, co mnie z tej szarzyzny wyrwie chociaż na chwilę. Przyznam też z przykrością, że od Świąt, czyli przez prawie trzy tygodnie, jedyne, co upiekłam, to tort ślubny dla siostry C. I to nie dlatego, że odczułam palącą potrzebę ukręcenia czegoś słodkiego, ale dlatego, że obiecałam. Głupio byłoby się na weselu bez tak ważnego elementu pojawić... W poniedziałek
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka
zadanie-gotowaniecałość oblana gęstą polewą czekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem, a efekt znakomity! Bardzo polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g mąki (60 g mąki pszennej i 40 g mączki ziemniaczanej ) 60 g cukru/ksylitolu 1,5 łyżki przyprawy piernikowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wygooglowałam więc jeża z internetu, ale był to obraz nędzy i rozpaczy. Sławek zrobiłby ładniejszego. Pomysł narodził się więc sam, a właściwie inspiracją były torty mojej mamy z rodzinką jeży na wierzchu, takich z ciasta z migdałowymi kolcami. Kiedyś też je zrobię, bo są jedyne w swoim rodzaju. Mięsne
To co kochamminut. • Następnie posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści. Ja użyłam okrągłej formy do zapiekania i kroiłam pieczeń jak tort
To co kochammistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego oraz domki do dekoracji tortu piernikowego. Zresztą oceńcie sami jej małe dzieła sztuki. Przepis na pierniki znajdziecie pod hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania • różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier • 1 białko
To co kochamsmaczne, a dodatkowo zdrowe. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ciasto marchewkowe Składniki : · 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) · 2 jajka · 200g cukru pudru · 150 ml oleju rzepakowego
Aromatyczne Podróżekanapki, na krakersy, do przekładania ciast, tortów, jako smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia. Zdrowsza alternatywa sklepowych słodkich maseł dla dzieci. Do tego prosta w przygotowaniu. Wystarczy chwila i domowe masło gotowe!:) Jeśli jesteś właśnie na zakupach i masz ochotę na orzechowe domowe co nie co to kup orzechy arachidowe - wedle uznania, na ile masz ochotę. Mały słoiczek
Zasmakuj Kuchnicytryny Wykonanie: Orzechy zmieliłam w blenderze. Do miski wsypałam wszystkie składniki i wymieszałam. I to wszystko. To jest najłatwiejsza w wykonaniu masa do deserów. Przyda się do ciastek, bułeczek, tortów... Polecam, bo jest smaczna i zawsze się udaje. Uda się każdemu. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi