Biszkopt z dużą ilością prawdziwego kakao, kusząco słodkim kremem kajmakowym i prażonymi płatkami migdałów. Biszkopt jest miękki i puszysty. W okrągłej blaszce ciasto może z powodzeniem udawać tort ;) Polecam. Potrzebujemy : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao 350 g masy kajmakowej/krówki 100 g masła
WYSPA SZCZĘSLIWAznam od dawna. Współpracujemy przy publikacji magazynu "Życie ze smakiem".Kiedyś była też grupa "Babeczki" i magazyn "Chochla". Iwona smakuje życie cudownie gotując i piekąc. Jej ciasta, a zwłaszcza torty , wzbudzają mój zachwyt. W pieczeniu chleba i bułek jest dla mnie mistrzynią. Gaja to autorka bloga Plantacja pozytywnych myśli , bloga "do myślenia", jak to ja określam. Chyba każdy jej tekst
Codzienna kuchnia niecodziennaokrągłe i gdyby nie moi bliscy, to w ogóle bym o nich zapomniała :) Jest takie przysłowie, które mówi że szewc bez butów chodzi i ja tych butów, tzn tortu na swoje urodziny zazwyczaj nie mam. Chyba, że sobie sama go upiekę, a skoro życzenia były, to i torcik też musiał być :) Powstał na moim ulubionym cieście czekoladowym, które oczywiście musiało
https:KKuchniaMniamtuż przed podaniem, serniczki dekoruję pozostałym lemon curd, świeżymi malinami oraz świeżą miętą. Smacznego, Klaudia. *Lemon curd to krem, angielskie masło cytrynowe. Jest świetny jako nadzienie do babeczek, przełożenie tortów, do naleśników i przeróżnych deserów. Można go przechowywać w lodówce
Mango PapajaUkładać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przede mną dzisiaj prawdziwe wyzwanie: mój pierwszy domowy tort ze zdjęciem. Będzie się działo
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka proszku do pieczenia na czubek noża sody 40 g wiórków z czekolady 120 g miękkiego masła Krem : 100 ml mleka 100 ml likieru waniliowego 1 krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera Do dekoracji : żółte wiórki waflowe Sempre kuleczki toffi Sempre Wykonanie : Do jednej miski dodać wszystkie składniki suche : mąkę, proszek, sodę,kakao, wiórki czekoladowe
Sama słodycz i szczypta chiliMacie ochotę na pyszny tort serowy? To własnie ten przepis rozkochał moją całą rodzinę. Bardzo prosty przepis, do tego ciasto nadaje się na eleganckie przyjęcie z rodziną czy znajomymi. Składniki: ciasto 120 g masła 200 g mąki 70 g cukru 1 żółtko starta skórka z 1 cytryny szczypta soli masa serowa 250 ml mleka 200 g cukru
Niezły MłynekTarta z wiśniami, bitą śmietaną i czekoladą, wzorowana na popularnym torcie Szwarcwaldzkim. W smaku pyszna, należy mieć jednak ostry nóż, żeby dobrze przekroić każdy kawałek. Wiśnie są lekko kwaśne z ilością cukru, którą podałam. Jeżeli więc lubicie bardziej na słodko, to ilość cukru należy zwiększyć. Forma tortowa o średnicy 26 cm. SKŁADNIKI Na kruchy spód 250 g mąki pszennej
Passions hobbies lifeCiasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie! Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki migdałów w płatkach HELIO 1 szklanka cukru 5 ml olejku migdałowego 2 łyżki likieru
VioletoweKucharzeniecukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy masę orzechową i miksujemy do połączenia składników. Układamy blat bezowy na paterze, delikatnie rozsmarowujemy krem i przyciskamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy. Tort dekorujemy cukrem pudrem i czekoladowymi jajeczkami
Gotowanie i blogowanieodstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ubijamy, powoli dodając przestudzoną masę jajeczną oraz kawę i spirytus. Upieczone i przestudzone biszkopty przekrawamy na pół, nasączmy ponczem i przekładamy masą. Wierzch tortu dekorujemy połówkami orzechów włoskich
Zainspirowana w kuchniSzukałam przepisu na ciasto marchewkowe, ale innego niż nam ze swoich muffinek. Chciałam by było bardzo wilgotne i trochę udawało tort. Tak trafiłam na przepis w Magazynie Kuchennym , który sprawdził się genialnie. Składniki: 4 jajka 250g cukru trzcinowego 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 2,5 szklanki drobno startej marchewki 200g rozdrobionych bakalii (orzechy włoskie
Gotowanie i blogowaniebyło, że samymi ciastkami sobie człowiek osładza życie dziś mam dla Was przepis na pyszny deser o smaku białej czekolady. W pierwotnym zamyśle miał to być krem do tortu, ale odrobinę z lenistwa, odrobinę z chęci zrobienia czegoś innego niż zawsze, finalnie postanowiłam zrobić deser. Idealny na romantyczną kolację we dwoje. Lekki nie za słodki krem w towarzystwie owoców
Cynamonowe szczęścieTyle wytrwać, bo to już trzeci rok! :) Nawet nie zauważyłam jak szybko to minęło. Niestety tortu nie było, ale za to świętowałam urodziny bloga przy czekoladowym cappuccino, skubnęłam trochę sernika na zimno i ciasta marchewkowego. Blog przeszedł trzy zmiany i szykują się kolejne. Będą remonty, przebudowy, modernizacje i optymalizacje. Miejmy tylko nadzieję, że zmiany wzniosą blog na wyższy poziom
Pink Envelopeproszku Roztrzepana herbata Matcha z wodą Zestaw do przygotowania: miska, bambusowa trzepaczka, sitko ze szpatułką Matcha doskonale komponuje się z różnymi słodyczami np. gorzką czekoladą, babeczkami, ciastami, tortami, lodami. Jako ciekawostkę dodam, że japońskie słodycze nie są bardzo słodkie i ich wielkość i ilość w opakowaniu jest taka by zjeść je na jeden raz. Matcha może również służyć jako
Kuchcik gotuje