upiec coś zdrowego, prawdopodobnie makowiec, choć ciągle szukam inspiracji na coś nowego ;) Składniki (około 4 porcji): 500g mielonego mięsa drobiowego puszka pomidorów koncentrat pomidorowy (150g) 1 dość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek średnia cebula Sposób przygotowania: Cukinię obieramy(...)dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy plastry cukinii, na to mięso, ponownie plastry cukinii, mięso i znów cukinię wierzch zapiekanki posypujemy odcedzonym serkiem wiejskim pieczemy w temp. 170 stopni prze około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćświeżych drożdży 150ml letniego mleka 2 łyżki oliwy szczypta soli Na farsz: 2 ugotowane udka z kurczaka -np. z rosołu 300g drobnych pieczarek 1 duża cebula 1 opakowanie gęstego serka wiejskiego kulka mozzarelli 1/3 szklanki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku łyżka masła żółtko jaja lub odrobina mleka do posmarowania Zaczynamy od ciasta – do dużej miski rozkruszamy(...)wyrośnięcia na godzinę, w ciepłe miejsce. W międzyczasie możemy przygotować farsz – mięso z kurczaka oddzielamy od kości i drobno siekamy, przekładamy do miski. Dodajemy do niego serek wiejski, parmezan oraz drobno pokrojoną mozarellę. Pieczarki obieramy lub oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy na nie pieczarki
Smaczna Stronaziemniaki – 750g cebula – 2 sztuki (około 200g) czosnek – 3 ząbki pieczarki – 200g suszone grzyby leśne – 40g jajka – 3 sztuki szczypiorek – 1 pęczek serek wiejski – 150g olej do pieczenia – 4 łyżki (40g) parmezan – 30g oliwa truflowa – ½ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200°C bez termoobiegu. Grzyby leśne zalej(...)naczynia z ziemniakami wymieszaj z resztą oleju (2 łyżkami), dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na następne 20 minut. Jajka ubij na gładką masę, dodaj do niej serek wiejski, posiekany drobno szczypiorek i oliwę truflową. Masą jajeczną zalej ziemniaki i całość posyp startym parmezanem. Wstaw naczynie do piekarnika na 10 minut. Podawaj na ciepło samo lub z dodatkiem
wiecejwarzyw.pldodawać, ale wyszło mi za mało szpinaku, dlatego zostałam zmuszona do posmarowania nim połowy naleśników, ale wyszło im to na dobre ;)) na wierzch: jajko szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić(...)połowę serkiem przyprawionym solą, pieprzem oraz opcjonalnie granulowanym czosnkiem,a następnie zwijamy w rulonik (i tak z kolejnymi 2 naleśnikami) tak przygotowane naleśniki wkładamy do żaroodpornego naczynia jajo, serek wiejski ze szczyptą soli miksujemy (jeśli ktoś ma w posiadaniu blender to można wszystko zblendować, ja niestety jeszcze się na moich poznańskich włościach takiego wynalazku nie dorobiłam;p) polewamy nim naleśniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćęglowodany/tłuszcze). Nie powinno się unikać żadnego z nich. Jakie białko późną porą? Twaróg jest dobrą opcją na kolacje ponieważ zawiera białko o niskim indeksie glikemicznym. Serek wiejski lub twaróg zawieraj kazeinę, która jest jednym z najwolniej wchłaniających się białek. Dlatego proces uwalniania zawartych w nim wartości odżywczych odbywa się podczas snu i może trwać nawet(...)twaróg, mąkę, odżywkę białkową (u mnie czekolada-piernik), proszek do pieczenia, miód, cynamon. Wszystko dokładnie zblenduj. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni, pod przykryciem. Z czym podawać? Ja dałam 50g serka wiejskiego i 30g dżemu porzeczkowego. Z moimi dodatkami 1 porcja: 250 kcal (B:25g W:22g T:6g) Równie dobrze smakują bez dodatków, z masłem orzechowym też pyszne
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasniezjadliwe, dosłownie. Na szczęście w jednym sklepie udało mi się znaleźć wafle ryżowe (i to z brązowego ryżu!) oraz moją ulubioną Wasę :) Takie codzienne produkty, które kupuję to serek wiejski, który jest tutaj bardzo smaczny, jogurt grecki, marchewki typu baby carrot (są tutaj bardzo tanie, nie to co nasze marwitki), owoce - głównie jabłka, borówki, jeżyny, truskawki, nektarynki i warzywa, których(...)Poniżej wrzucam kilka zdjęć :) Dzisiaj pozwoliłam sobie na pizze, była przepyszna, lepsza niż niektóre włoskie. 2 dni temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam w pracy. Na koniec kilka zdjęć ze sklepowych półek
Zgrabne GotowanieMiałam w lodówce dwa serki wiejskie a jakoś nie miałam ochoty jeść ich solo - wymyśliłam sobie, że zrobie z nich muffinki. Ciężko mi było znaleźć odpowiedni przepis, więc postanowiłam przerobić "pod siebie" ten, który był najbardziej zbliżony do mojej wizji :) Oczywiście chciałam muffinki z samej mąki pełnoziarnistej, ale bałam się, że wyjdą zbyt ciężkie. Postanowiłam zaryzykować i do pełnoziarnistej(...)brązowym cukrem czy miodem skoro są zdrowsze to automatycznie muszą być mniej smaczne - nic bardziej mylnego! Polecam wypróbować i przekonać się o tym samemu :) SKŁADNIKI: (ok 16 muffinek) 2 serki wiejskie po 150 g (razem ze śmietanką) 4 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu 5 łyżek brązowego
Kto ugości moich gości?duże jajko 3 łyżki lodowatej wody Na farsz: opakowanie świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku mała cebula około 15 pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 250g chudego twarogu 2 jajka opakowanie serka wiejskiego – z płynną śmietanką 6 łyżek mleka sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Zaczynamy od zrobienia ciasta – do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli(...)soli i pieprzu. Do miski wykruszamy twaróg – zostawiamy mały kawałek do posypania tarty z wierzchu. Do twarogu dodajemy jajka, mleko i dokładnie mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy serek wiejski z całą śmietanką, sól i pieprz do smaku i już delikatnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 180°. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek – polecam rozwałkować
Smaczna Stronazawierać owe nieszczęsne rzodkiewki. Pozostawała jeszcze kwestia majonezu. Mogłam poczekać do 7 i niby iść do pobliskiego sklepiku osiedlowego, ale mi nie wypada Pogrzebałam w lodówce głębiej i wyłowiłam serek wiejski i musztardę. Musi nam wystarczyć. Pasta jajeczna nie jest trudna do zrobienia, ale łatwo ją spartolić, jeśli dobrze jej nie doprawimy. Jeśli chcecie aby rzodkiewki były dobrze wyczuwalne(...)chcecie tracić na smaku Drukuj Pasta jajeczna z rzodkiewkami bez majonezu Składniki 5 jajek ugotowanych na twardo 5 sporych rzodkiewek szczypiorek, natka sól, pieprz Sos 1/2 małego serka wiejskiego 1 łyżka musztardy 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przygotowania Jajka obieramy i ścieramy na tarce. Rzodkiewki myjemy i siekamy lub ścieramy na tarce. Szczypiorek i natkę siekamy. Doprawiamy solą
Mieszam w Garnkucebula, kombinacja doskonała. Składniki (na 4 porcje): 9 lub więcej płatów makaronu do lazanii połówka średniej dyni piżmowej 200g szynki szwarcwaldzkiej 1 duża cebula kulka mozzarelli 1 kubek serka wiejskiego 1 jajko sól i pieprz do smaku łyżka masła Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250ml mleka sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)się zrumieni – około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy z ognia. Nastawiamy piekarnik na 180°. Do miseczki wybijamy jajko, rozkłócamy widelcem. Dodajemy do niego serek wiejski, połowę skrojonej w malutkie kostki mozzarelli, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połówkę dyni kroimy w cienkie plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 3-4 łyżki
Smaczna Stronakokardki też będą dobre 1 średni brokuł 400g pieczarek 1 czerwona papryka 1 duża cebula oliwa do skropienia sól i pieprz do doprawienia Na sos serowy: 1 opakowanie serka wiejskiego 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1/2 szklanki tartego parmezanu łyżka siekanych ziół – użyłam miks szczypiorku, pietruszki i bazylii sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 2 szklanki passaty pomidorowej kulka(...)łyżki wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i rozsmarowujemy, a potem całą resztę dodajemy do makaronu. Mieszamy makaron z passatą, odstawiamy. Przygotowujemy nadzienie serowe – do miski przekładamy serek wiejski, śmietanę, start na drobno parmezan, zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. W tym czasie warzywa już powinny się upiec. Składamy danie – na dno odrobina passaty
Smaczna Stronarazowego, 2 plastry polędwicy wędzonej, 1/2 pomidora, 1 ogórek kiszony, zielona herbata - 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki płatków musli - szaszłyki warzywne z łososiem - 2 wafle ryżowe, 3 łyżki serka wiejskiego , 8 plasterków zielonego ogórka Dzień 2 - owsianka: szklanka mleka 0%, 3 łyżki płatków górskich - banan, kawa z mlekiem - pulpeciki rybne z brukselką (przepis na blogu) - jabłko, jogurt naturalny(...)blogu) - 150 ml kiślu żurawinowego (robimy ze słodzikiem nie z cukrem) - 1/2 banana, 150 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków fitness Dzień 8 - 2 wafle ryżowe, 80 g serka wiejskiego, pomidor, herbata zielona - kawa z mlekiem, 1/2 banana - placuszki owsiane z mango - jabłko - 1 kromka chleba razowego, plasterek wędzonego łososia, koperek, ogórek zielony, herbata zielona Pamiętajcie, o 2 litrach płynów
SMYKWKUCHNIfarsz: 2 średnie cukinie 1 średni brokuł pół łyżeczki suszonego tymianku 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Na zalewę: 2 granulowane serki wiejskie 2 duże jaja 2 łyżki śmietany 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Do podania: pestki dyni świeże listki tymianku Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól(...)fasolę lub innego rodzaju obciążenie. Wstawiamy do piekarnika do wstępnego podpieczenia na 15 minut. Po tym czasie, wyciągamy do częściowego ostygnięcia, ściągając obciążenie i papier. Do miski przekładamy serki wiejskie, jajka, śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa. Na warzywa wylewamy równomiernie serowe
Smaczna Stronamiałam czasu. A jak już jadłam to chleb tostowy z masłem orzechowym i dżemem, rogalika albo drożdżówkę. W pracy nie umiałam kompletnie zorganizować się ze śniadaniami. Brałam owoce, jogurty, serki wiejskie, pomidory, kabanosy, coś co zostało mi z obiadu z dnia poprzedniego, jakąś sałatkę, ciastka, które upiekłam itp. Oczywiście nie wszystko na raz, ale często wyglądało(...)KOLACJA (19.00 - 19.30) Kolacja to taka zapchaj dziura. Za późno na wszystko co słodkie (owoce jem tylko rano, a najpóźniej do godziny 16.00), szukam więc w lodówce np. kabanosa, serka wiejskiego, pomidora ze szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej, alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu
bistro mama