rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka
moj przepis naclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Super na kolację w gronie najbliższych, smacznego. Przepis na thermomix ciasto – niżej Ciasto – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać ciepłą wodę,oliwę, dodać cukier, sól i drożdże. Wszystko dokładnie ugnieść, ciasto musi być sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto(...)miski lekko posmarowanej oliwą. Przykryć i zostawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyjąć z miski i ponownie ugnieść. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 4 części. uformować małe pizze o średnicy 10 cm. Zostawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte
Kuchnia Pokoleńświąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy(...)założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki
maniapieczeniaFocaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie przygotowuje się bez dodatków tylko z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam(...)chwilę pustą deskę miałam. Czyli smakowało, a było jej nie mało :P PS: na zdjęciu nie ma wszystkich kawałków, bo podczas krojenia focaccia została od razu zjadana . Składniki: ciasto na duża blachę od piekarnika ok. 38-35 cm: 20 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka cukru białego, 300 ml ciepłej wody, 300 g mąki pszennej, 150 g mąki razowej, 2 łyżeczki
Moniki Smakołykiorzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto ma fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba(...)godzin wcześniej odświeżony, dodaj wodę i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze ok.21 °C. Ciasto chlebowe (2 duże foremki 23x13x6 cm): 310 g zaczynu 320 g mąki pszennej chlebowej 450 g mąki pszennej razowej 450 g wody o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić
Mała CukierenkaPrzed kolejną dawką przetworów (tym razem jagodowych :)) zapraszam na ciasto z tymi właśnie owocami :) 1...2...3...uśmiech! I fioletowe zęby... Ah, jagody! Własnoręcznie zbierane w lesie. Za co przypłaciłam masą ugryzień komarów! Ale wiecie co? Warto było! Już drugi rok własnoręcznie zbierałam jagody i jednak, mimo, że jagody to jagody, to zebranie własnymi rękami smakują o niebo lepiej, niż(...)kupione od pani na bazarku :) Ten przepis to jeden z czterech jagodowych, które pojawią się wkrótce na blogu. Ciasto jest płaskie, dlatego nazwałam je plackiem, bo bliżej mu do niego, niż do tradycyjnego ciasta :) Niemniej jednak jest pyszne. Ciasto jest słodkie, a wierzch tworzą lekko kwaskowate (posypane odrobiną cukru) jagody. Które oczywiście farbują nam zęby :) Wypiek był raczej spontaniczny - zostało
chili & sugarcałkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do foremki o wymiarach 25 cm x35 cm. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Na wyrośnięte(...)ciasto wykładamy truskawki pokrojone na połówki, posypujemy kruszonką i pieczemy 30 min. w 180 st. C. następnie 20 min w temp. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g masła 50 g cukru wykonanie: Masło łączymy z cukrem. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby powstały grudki ciasta
Domowy Smak JedzeniaNiezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 300 ml letniej, przegotowanej wody; 1 czubata łyżeczka soli; 2 łyżki miodu(...)łyżki masła; 1 szklanka ziaren słonecznika. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią razową, mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję
Gospodyni Miejskakochani po weekendzie :) Naszła nas dzisiaj ochota na ciasto francuskie i proszę :) Lecimy do marketu, a tu promocja na ciasto, jakby wiedzieli, że planujemy coś fajnego. Zauważyliśmy również, że pokazał się koper włoski (fenkuł). Oczywiście od razu zakupiliśmy, bo uwielbiamy jego niecodzienny anyżkowy smak. Może Was dziwić, że mówimy WOW na fenkuł, ale to jest problem mniejszych miejscowości w naszym(...)żadnych problemów z dostępnością towarów :) Zawsze znajdzie się jakiś sprzedawca, który ma co chcesz. Wracajmy jednak do przepisu i naszej PL rzeczywistości :) Zrobiliśmy fajnego zawijasa z francuskiego ciasta w promocji hehehe Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika
vegetaniepołączeniu z dobrą kawą i miłym towarzystwem otaczających osób jest wyjątkowy. Ja jestem zwolennikiem jabłek, dzieci również je uwielbiają w każdej postaci. Lubię piec, lubię jak dom pachnie domowym ciastem, wiem wtedy, że jestem u siebie, a w kawałku takiego ciasta mogę przekazać uczucia swoim bliskim. Nasza najmłodsza pociecha uwielbia towarzyszyć mi w kuchni i pewnie jak troszkę podrośnie będzie(...)aktywnie uczestniczyć w pomaganiu przy przyrządzaniu jedzenia. Ostatnio ciągle brakuje mi na wszystko czasu, a ten jabłecznik robi się błyskawicznie. Zagniatamy ciasto, obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i po chwili wyciągamy z piekarnika pyszne aromatyczne ciasto, idealne na szare dni. Składniki: ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej; - 4 łyżeczki proszku do pieczenia; - 100 g cukru; - 3 łyżeczki cukru wanilinowego
dom-agi.plmieszamy w misce kilka minut. Muszą się dobrze połączyć, a masa powinna być dość gęsta, ale na tyle rzadka, by się wszystko dobrze mieszało. Jeśli mamy problem z wymieszaniem ciasta, dolewamy trochę więcej wody (konsystencja może być dość luźna - o ile nie będzie to konsystencja ciasta naleśnikowego:-) Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypujemy łyżkę lub dwie mąki. Ciasto(...)przelewamy do wybranej foremki - może być okrągła, prostokątna, obojętnie - tak, by ciasto zajmowało trochę więcej niż połowę objętości naczynia. Wygładzamy wierzch ciasta mokrą łyżką, spryskujemy jeszcze po wierzchu wodą, żeby było wilgotne i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja wkładam chleby najczęściej do piekarnika i zapalam lampeczkę (tylko w lato trzymam je na zewnątrz). Czekamy kilka godzin aż ciasto wyrośnie
w mojej kuchniSkładniki : Ciasto : 50 dkg mąki 1 całe jajko 1 żółtko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki octu około 0,20 l zimnej w ody Ciasto maślane : 50 dkg margaryny ( dobrze schłodzonej prosto z lodówki ) Ciasto maślane. 1/2 szklanki mąki Sposób wykonania : Z margaryny i pół szklanki mąki zrobić ciasto maślane, uformować(...)niego kwadrat. Z 50 dkg mąki,jajka,octu i wody zrobić ciasto. Powinno mieć ono konsystencję trochę wolniejszą niż ciasto na pierogi. Obydwa ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć oba ciasta rozwałkować na prostokąt i złożyć na trzy, znów rozwałkować na prostokąt i złożyć na cztery, następnie znów złożyć na trzy i jeszcze raz na cztery. Gotowe ciasto
Przepisy i porady kulinarnepomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud! Przez ten trud zawsze śmiejemy się, że to są faworki „fit” bo ilość kalorii spalona przy tłuczeniu ciasta na przysłowiowe kwaśne jabłko pozwala nam je potem jeść bez wyrzutów sumienia ;-) Polecam! Składniki na 3 duże półmiski faworków: 600 g mąki pszennej 300 g gęstej śmietany 18% 8 dużych(...)łyżki wódki olej do smażenia (np. rzepakowy) cukier puder do posypania (najlepiej z dodatkiem cukru waniliowego) Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać żółtka, alkohol i śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie idealnie gładkie, bez żadnych grudek. Wyjąć ciasto z miski na stolnicę. Przy użyciu wałka energicznie zbić ciasto – uderzać wałkiem aż ciasto rozpłaszczy się, składać ciasto i ponownie je bić wałkiem
maniapieczenia