wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:42/434)

Ciasto z czerwoną fasolą 332

Cake with red beansSkładniki.10 dag fasoli czerwonej konserwowej2 łyżki mleka5 dag cukru3 jajka3 dag mąki ziemniaczanej7 dag mąki pszennej1 łyżka cytryny kandyzowanejWykonanie.Do rondelka wrzucić odcedzoną

Kulinarny karnet Christophera
Odrywane bułeczki cynamonowe 400

Odrywane bułeczki cynamonowe...Rumiane zawijaski z ciasta drożdżowego.Wypełnione słodką pastą cynamonową.Niebo w gębie! Składniki: Ciasto:180 ml mleka (u mnie 0,5%);50 g margaryny;500 g mąki pszennej;Opakowanie suchych drożdży (7 g);70 g białego cukru;1/2 łyżeczki soli;50 ml wody;1 jajo.Pasta cynamonowa:100 g margaryny;250 g białego cukru;2 łyżki cynamonu.Spos(...)ciepłym mleku. Odstawić do przestygnięcia.Do dużej miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i wymieszać.Dodać wodę, wystudzone mleko z margaryną i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.W międzyczasie

Gospodyni Miejska
Snikers 421

Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne miodowe ciasto z orzechami , kremem budyniowym i masą kajmakową . Snikers kojarzy mi się ze świętami :) zapewne wszyscy bardzo dobrze znacie to ciasto i często gościło na Waszych stołach :) ja  jednak zachęcam  do odświeżania starych sprawdzonych przepisów :)             Składniki na ciasto miodowe(...)cukru trzcinowegoMasa budyniowa:1 litr mleka3 budynie waniliowe  1 łyżka mąki 1 cukier waniliowy Skworcu3 łyżki cukru  3 łyżki margaryny do ugotowanego budyniu Wykonanie ciasta :Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 15 minut.Masa budyniowa:Na litrze mleka ugotować budyń z podanych składników.Gdy budyń przestygnie utrzeć mikserem

Sama słodycz i szczypta chili
Murzynek najlepszy 458

Murzynek najlepszy właśnie pod taką nazwą znalazłam przepis nutelli na Wż. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Kakaowa polewa , która wsiąka w ciasto nadaje mu dodatkowej wilgoci a aromat rumowy fajnego posmaku.Masa:1 szkl. cukru 0,5 szkl. mleka 1 kostka margaryny (250 g)3 łyżki ciemnego kakao zapach rumowy - kilka kropliCiasto:2 szkl. mąki3 żółtka1 proszek(...)rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/3 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/3 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalieZ  białek ubić sztywną

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka, czyli mus jabłkowy opakowany cieniutkim ciastem:) 193

Przyszedł czas na szarlotkę, jeszcze  w tym roku nie robiłam, a przynajmniej nie robiłam żadnej nowej jej wersji. Moje najlepsze szarlotki to ta z bezą (ta

Zdrowa Kuchnia Sowy
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 212

jabłkami, nie da się obok nich przejść obojętnie. Wszyscy doskonale wiemy, że najlepsze jabłka to te nasze, polskie... więc korzystajmy! Korzystajmy ile się da - jedzmy jako przekąskę, róbmy przetwory, ciasta, używajmy ich jako dodatek do dań. Nasza niedziela jest bardzo słodka i odrobinkę pijana, ponieważ przygotowałyśmy na dziś szarlotkę z dodatkiem miodu pitnego i konfiturą z róży. Jeśli nie macie(...)ochoty na dodawanie do ciasta procentów ze względu na dzieci, lub po prostu niechęć do alkoholu można pominąć. Konfitura z róży nadaje szarlotce wyjątkowy smak, nie polecamy więc aby z niej rezygnować, można jednak zastąpić jakąś inną, na przykład jeżynową lub wiśniową. Zatem czas zakasać rękawy i do roboty... Składniki na nadzienie z jabłek ok. 6- 7 dość dużych jabłek

Symfonia Smaków
Pleśniak z dżemem porzeczkowym 446

ciasto jest naprawdę pysznym ciastemPleśniak z dżemem porzeczkowym SKŁADNIKI:CIASTOmąka- 2 szklcukier - 3 łyżkimargaryna -250 gżółtka jaj - 5 sztproszek do pieczenia -2 łyżeczkiPRZEŁOŻENIEmleko- 3 szklbudyń waniliowy - 2 torebkicukier -2,5 łyżkicukier puder do posypania ciastadżem porzeczkowy - 1 słoikPRZYGOTOWANIE:CIASTO Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć na 1 godz. do zamrażalki. Jedną część ciasta(...)mleka zagotować z 2,5 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotującego się mleka, energicznie mieszając do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudy. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy, na dżem wylać gorący budyń, Zetrzeć na budyń 2 część ciasta, włożyć ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać

Kuchnia Danusi
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 198

babeczki to taki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł, a ciasto nie rozmiękło.  P.s. Razem ze mną bocconotti przygotowały Mirableka i Shinju. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Dziewczyn. Kruche babeczki z dżemem Bocconotti calabresi(...)ciasto z tego przepisu na 8 babeczek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z figami i kremem migdałowym 135

nich w tym sezonie i padło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła(...)żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych migdałów (pół szklanki) 1 łyżka amaretto (można zastąpić kroplą olejku migdałowego) Ze wszystkich podanych składników zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Najlepiej zrobić to w malakserze, ale można też ręcznie. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć w całość można dodać 1-2 łyżki wody. Z ciasta formujemy kulę i wstawiamy

Poezja smaku
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 158

rabarbar, niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości, która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską, które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam(...)smakiem, fajnie przełamując maślany aromat (są bardzo maślane) i słodycz białej czekolady.  Tak więc zapraszam, koniecznie musicie je upiec! P.s. Finansjerki przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia ciast z rabarbarem razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek,  Gin, Justinka, Martynosia, Mops, Panna Malwinna i  Sianko. Biała czekolada - idealna do deserów

Chilli Czosnek i Oliwa
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 247

zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy dodajemy zmieloną lub nie. Teraz zaczyna się najlepszy czas na owoce cytrusowe, więc bardzo polecam taką skórkę nie tylko(...)pomarańczy ale i cytryn. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej i zwykłej pszennej do ciast drożdżowych o zawartości białka 12%. Ciasto właściwe było dość ścisłe więc po 30 minutach nie było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość długo i dopiero jak ciasto podwoiło objętość, odgazowałam, uformowałam w bochenek i pozostawiłam ponownie do już ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego

Leśny Zakątek
Kantyczka 222

Ciasto świąteczne, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa jak mama je piekła i już sama nazwa kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Cały rok czekam na to ciasto, ponieważ w innym okresie nie smakuje tak smacznie jak na święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu(...)jest aż takie słodkie, a marmolada na biszkoptach daje fajny posmaczek. Składniki Ciasto: 50 dkg margaryny Palma 2 szklanki cukru pudru 10 jajek 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki maku suchego Dodatkowo: duża paczka biszkoptów marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów 1. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym

Kuchnia u Bietki
Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniami z syropu (Crostata alla crema con ricotta, mascarpone e amarene sciroppate) 161

syropem z wiśni, z kawałkami wiśni dla złamania słodyczy tarty, to moja propozycja na niedzielny deser do kawy. Smacznego :) SKŁADNIKI  Ciasto 250 gr mąki pszennej 50 gr cukru 100 gr masła    2 jaja szczypta soli      Krem 300 gr mascarpone 300 gr ricotty(...)zucchero 100 g di burro 2 uova sale Crema 300 g di mascarpone 300 g di ricotta 200 g di amarene sciroppate 200 ml di sciroppo di amarene PRZYGOTOWANIE Ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Dodajemy 2 jajka i szczyptę soli. Wyrobione ciasto kruche owijamy folią spożywczą

La grande e la piccola cuoca
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 142

have the salmon and cherry tomatoes too. The fish isn’t ‚gotta to be’ in the tart – it’ll taste as good in vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków(...)trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej marynatą, dokładnie go w niej obtocz i odstaw do lodówki na możliwie jak najdłuższy czas. Teraz ciasto – ja do początkowego gniecenia ciasta używam robota kuchennego, dopiero pod koniec pracy robię to ręcznie. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce robota, albo jeśli nie masz robota

Martyna Cooks
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 147

postawić na klasykę. Takie małe ciasteczka, wycinane kieliszkiem, idealnie nadadzą się na sklejane maślanym kremem markizy. W smaku przypominają znane szwedzkie ciasteczka pepparkakor, są jednak bardziej czekoladowe. Kruche ciasto najlepiej robić z zimnych składników – zarówno jajko jak i masło powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ja robię to ciasto w malakserze – najpierw przesiewam a następnie mieszam w malakserze wszystkie suche(...)dodaję zimne masło, pokrojone na centymetrową kostkę, miksuję całość dokładnie razem aż masło zacznie przypominać posiekany ryż. Na koniec wbijam jajko i znowu kilkoma obrotami ostrza malaksera łączę całość. Ciasto wyjmuję na lekko podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam.   Bez malaksera ciasto też nie jest trudne. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce, najlepiej kilkukrotnie je przesiewając – mąki orzechowe

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania