Moją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, który po nagrzaniu dobrze trzyma ciepło, dzięki temu spód pizzy jest chrupiący. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 550 ok. 250 ml ciepłej wody (ale nie gorącej) 3 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 3 łyżki suszonej bazylii ząbek czosnku(...)zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości cebula garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi) 150 g pieczarek opakowanie mozzarelli 125 g żółtego sera wędzonego Wykonanie: Ciasto: W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże "ruszą" dodajemy
IMPRESJA SMAKUkuchni, zaglądałam do lodówki, przeglądałam szafki i jest - upiekę tartę. Przygotowałam sobie kartkę i długopis, bo wiedziałam, że będzie to moja improwizacja. I się nie pomyliłam. Do ciasta dodałam, czekoladę i sok z mandarynki. A pomysł na wierzch tarty przyszedł w trakcie jej pieczenia. Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona. Zaraz po upieczeniu ukroiłam sobie kawałek(...)okazało się, że ciasto było niesamowicie kruche, a masa rozpływała się w ustach. Zimna również smakowała wyśmienicie. Smakowała! bo wczoraj ją zrobiłam, a dzisiaj już jej nie ma. Składniki: ciasto na formę (ok. 26 cm) 250 g mąki, 120 g masła, 2 kopiaste łyżki cukry pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 20 g startej gorzkiej czekolady
Moniki SmakołykiPierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości(...)Bardzo polecam… (przepis z gazety „Claudia”, ciut zmodyfikowany). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou oraz Royal Old England . Składniki na około 50 sztuk:Ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)250g masła lub margarynyszczypta soli1 szklanka kwaśnej śmietany (12% lub 18%)Krem:900ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego
Mała CukierenkaJeszcze tylko do 3 stycznia przyjmujemy zgłoszenia na konkurs na świąteczne ciacho! Szykujesz się na sylwestra? Pstryknij fotę swoim wypiekom i wyślij ją nam z przepisem
CoolinarniePLLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem
Dzieje kuchennej WiewióryDawno, dawno temu za górami, za lasami... tak mogłabym zacząć opowieść o mojej przygodzie z tym wypiekiem. Dostałyśmy z mamą słoik zaczynu, karmiłyśmy, pielęgnowałyśmy a potem
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis znalazłam w kalejdoskopie kulinarnym. I gdyby nie on całkiem nie czułabym nadchodzących Świąt. Wczoraj uświadomiwszy sobie, że to już TYLKO dwa tygodnie... przeraziłam się!!! nie
Dzieje kuchennej Wiewiórysłonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni.Smaczny, domowy wypiek! Składniki:Zaczyn:5 łyżek zakwasu żytniego;250 ml letniej, przegotowanej wody;250 g mąki żytniej razowej (typ 2000);Ciasto chlebowe:400 g mąki pszennej (u mnie typ 650);150 ml letniej, przegotowanej wody;3 płaskie łyżeczki soli;1 - 2 łyżeczki cukru muscavado (ja w ogóle nie dałam cukru(...)łyżka ziaren słonecznika/siemienia lnianego/pestek dyni/sezamu do oprószenia po wierzchu.Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić
Gospodyni MiejskaStrucla z marmoladą...Puszyste, pachnące i pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe.Słodka, różana marmolada wewnątrz.A na wierzchu waniliowa kruszonka.Idealna do kawy!Zapraszam!Składniki:Ciasto:750 g mąki pszennej;2 jaja;300 ml mleka;90 g białego cukru;8 g cukru wanilinowego;100 g miękkiej margaryny;Łyżeczka soli;3 łyżeczki suchych drożdży (tj. 12 g);300 g marmolady (u mnie(...)smaku różanym);Mleko do posmarowania ciasta po wierzchu.Kruszonka:100 g margaryny;20 łyżek mąki pszennej;8 łyżek białego cukru;16 g cukru wanilinowego.Sposób wykonania:Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, dodać drożdże, wymieszać i zrobić po środku dołek.W osobnej miseczce jaja roztrzepać widelcem z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Powstałą mieszankę wlać do przygotowanego dołka w misce
Gospodyni Miejskaorkiszowej.I ten zapach pieczonego chleba unoszący się po domu...Poezja smaku i zapachu!Składniki:Zaczyn:100 g aktywnego zakwasu żytniego;200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;100 g letniej wody;Ciasto chlebowe:Cały zaczyn;150 g mąki żytniej (typ 720);350 g mąki pszennej (u mnie typ 650);230 g letniej wody;1,5 łyżeczki soli.Sposób przygotowania:W misce(...)mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin (u mnie cała noc).Po upływie tego czasu
Gospodyni Miejskadrugiej zaś mleko, Tang Zhong i jajko (zostaw sobie odrobinę jajka, jeśli chcesz nim poglazurowac bułki). Dodaj suche składniki do mokrych, następnie mieszaj do uzyskania jednolitego, aczkolwiek lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz mógł je rozciągnąć bez rozrywania uzyskując cienką(...)membranę. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką, miskę włóż do torby plastikowej lub przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać 40-60 minut aż do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę
Grahamka, weka i kajzerkałyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Mąkę i cukier należy przesiać, dodać pokrojone, ale dość chłodne masło i resztę składników. Szybko zagnieść nim masło zrobi się zbyt miękkie. Uformowanej kulki ciasta nie trzeba chłodzić. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (od spodu oraz boki).Wyłóż spód ciastem*. Możesz to zrobić na dwa sposoby:1. Ciasto jest dość elastyczne, więc łatwo(...)wyłożyć je ręcznie i "uklepać".2. Ciasto można równiutko rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, wtedy spód będzie idealnie równy.Według mnie wersja pierwsza jest lepsza, bo szybciej obchodzisz się z ciastem, które nie było dodatkowo chłodzone. W wersji z folią ciasto po zagnieceniu polecam przed wałkowaniem jednak chwilę schłodzić.W następnym kroku nakłuć ciasto widelcem, aby w czasie pieczenia
Eat ShrimpsRogale Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu. Ten smakołyk w kształcie podkowy zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadziany masą składającą się z głównie białego maku, marcepanu i bakalii. Prawidłowa waga jednego rogala to ok 200-250g. W dniu Św. Marcina, który przypada 11 listopada poznaniacy zjadają podobno ... UWAGA! kilkaset ton tych(...)mnie świętością nie do podrobienia. Tzn. były :))) Do dnia dzisiejszego. Nie ukrywam, że się napracowałam. Samo przyrządzenie masy makowej zajęło mi .... nooo sporo czasu, a potem jeszcze ciasto. Jednak efekt smakowy przerósł moje oczekiwania, bo rogale przerosły smakiem wszystkie, które dotychczas jadłam. Już dziś zapisuję się na przyszłoroczne pieczenie z Margarytką, a w ciągu roku postaram się
Walijskie Pichceniepizzę. Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna(...)smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :)P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej na jego temat przeczytacie przy przepisie na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. Pizza z brukselką i szynką (na drożdżowym zaczynie) przepis własny ciasto na drożdżowym zaczynie na podstawie przepisu
Chilli Czosnek i Oliwasolonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki na nadzienie: 2 szklanki jabłek pokrojonych(...)sól morska do posypania karmelu w nadzieniu 1 jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj rękami, aż mieszanina nabierze konsystencji mokrego piasku (lub zwyczajnie użyj miksera
karmelowy