tego ciasta przymierzałam się już dłuższy czas. Niestety jeszcze boje się robić takie ciasta wielowarstwowe a najgorzej zawsze jest z biszkoptem, który jest płaski, że nie ma co rozkroić. No ale kto nie próbuje ten nie ma. Zabrałam się za ciasto. Biszkopt może nie wyrósł jak oczekiwałam ale nie było najgorzej a reszta to już poszła. Ciasto jest bardzo pyszne(...)takie pracochłonne, trzeba tylko odczekać swoje przy galaretkach aby stężały. Jak widać ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao
Monia miesza i gotujeWitam Kochani Ostatnio troszkę rzadziej dodaję posty, bo zajęłam się pierniczkami :-) Jednak przygotowałam ostatnio bardzo łatwe i ślicznie wyglądające ciasto, które zaskakuje po przekrojeniu no i jest w świątecznym charakterze :-) Wewnątrz ciasta ukryta jest zielona choineczka :-) Polecam-ciasto jest mięciutkie, idealne do kawki :-) SKŁADNIKI *przepis na keksówkę CIASTO ZIELONE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru -troszkę zielonego barwnika spożywczego lub 2 łyżeczki kakao CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)którzy wolą lżejsze ciasta, niż pełne bakalii tradycyjne makowce . Makowa panienka Ciasto można przygotować w całości i po wystudzeniu przekroić na dwa blaty lub upiec dwa osobne ciasta. Ja wybrałam opcję z podwójnym pieczeniem, żeby mieć pewność, że oba poziomy będą równe. Jakoś przecinanie różnie mi wychodzi... ;) Sami zadecydujcie jak wolicie. Składniki: inspiracja od Anny z addiopomidory Ciasto: 8 białek
Pełny talerzCzyli drożdżowe ćwiczenia relaksacyjne :) Pieczenie placka drożdżowego to idealny, jak dla mnie, środek odstresowywujący w przypadku utrzymującego się stanu permanentnego wkurzenia na Pana Męża . Jak tak sobie pogniotę ciasto przy wyrabianiu, pozbijam je dosadnie pięścią po wyrośnięciu i pomacham wałkiem przy jego formowaniu, to od razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się zmniejsza(...)wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany z wody KRUSZONKA: 100g mąki pszennej
Grunt to przepis!świata czasie, wystarczy kliknąć i ściągnąć KLIK . Domowy makowiec ( 3 strucle) 50 g potrawy, czyli 1 kawałek: Energia – 160 kcal, Białko – 6g, Tłuszcz – 11g, Węglowodany – 22g, IG – 28 Ciasto: 300 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 200g mąki pszennej 50g drożdży 250 ml ciepłej wody/mleka 3 łyżki erytrytolu szczypta soli 2 łyżki oleju opcjonalnie 2 żółtka Masa makowa(...)zalewamy niewielką ilością letniej wody z 1 łyżeczką cukru i pozostawiamy je na 15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę łączymy z olejem i dokładnie mieszamy ugniatając ręką. Dolewamy do ciasta drożdże i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. W razie potrzeby można dolać wody lub dodać mąki. Ciasto ugniatamy aż pojawią się
Przepysznik - BLW i nie tylkokruchym orkiszowym spodzie , ale ma jeszcze inne dodatki, które nadają jej bardzo fajnego smaczku. Przepis wart rozpowszechniania, tym bardziej, że wielbicieli szarlotek chyba nie brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g(...)900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie
Smaczne Zdrowesię na moim blogu konkurs urodzinowy Słodkich Przyjemności. Propozycją wyróżnioną, zajmującą trzecie miejsce była propozycja przygotowania Tradycyjnego, brytyjskiego Apple pie. Niektórzy z Was wiedzą, że jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka, mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek(...)wodzie, a jabłka pokrojone są w grubą kostkę z niewielką ilością cukru. Ale co jak co, ciasto wychodzi wyśmienite! Mam nadzieje, że i Wam przypadnie ono do gustu. Zapraszam na British Apple Pie!"Składniki:150 g masła350 g mąki80 g cukru4 łyżki wody7 jabłek4-5 łyżek cukru1,5 łyżeczki mielonego cynamonu0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżka mąkiłyżka cukru
Słodkie PrzyjemnościRoku czeka na Was ogrom niespodzianek i nowości na blogu! Nie przegapcie tego! Po całym tym świątecznym misz-maszu wypieków, zapragnęłam klasyki. Szarlotka, lub jabłecznik, jak wolicie to ciasto nazywać, to moje ulubione, takie nigdy nie "przejedzone". Można je przyrządzać na wiele sposobów, a nigdy nie zawodzi. Ja i Marcin mamy w Kołobrzegu swoją ulubioną kafejkę, w której nieodmiennie(...)naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny. SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELUSkładniki:CIASTO:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej1 i 1/4 łyżeczki soli6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki2/3 szklanki bardzo zimnej wody3/4 szklanki margarynyWYPEŁNIENIE:3 łyżki mąki 4 duże
Gotowanie to kochanieDziś mój dom wypełnił prawdziwie świąteczny zapach... zapach piernika staropolskiego... Cudowny korzenny aromat sprawił, ze ja i moi domownicy poczuliśmy Święta... Coś wspaniałego... Przygotowałam ciasto na prawdziwy staropolski piernik dojrzewający, co w moim domu stało się już tradycją. Razem z Dziećmi celebrujemy każdą chwilę i chłoniemy te nieziemskie zapachy jakie wydobywają się podczas podgrzewania miodu. Jest(...)sieci przepis, a pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Kochani, to już ostatnie dni, aby zagnieść ciasto na piernik. Co roku przygotowuję je na około 5-6 tygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce
Słodko-Słony Świat Ilonymoja propozycja na sobotni deser lub podwieczorek - ciasto drożdżowe w trochę innym niż zwykle wydaniu. Nie jestem mistrzynią cukiernictwa, z ciastami radzę sobie średnio. Prawdopodobnie dlatego, że przy przygotowaniu ciast trzeba trzymać się ściśle receptur, z aptekarską niemal dokładnością odmierzać ilość składników. A ja lubię dodać coś od siebie, na oko itd. Jest to mój debiut jeśli chodzi(...)ciasto drożdżowe i w mojej skromnej ocenie udany. Niech to będzie zachętą dla tych, którzy podobnie jak ja średnio czują się w wypiekach. Powodzenia. Trzymam kciuki za wasze kulinarne eksperymenty! Składniki:100g miękkiego masła200ml mleka500g mąki + jeszcze trochę70g cukru + 5łyżek50g świeżych drożdży1 jajkokonfitura truskawkowa lub dowolny dżem50g płatków migdałowych Przygotowujemy ciasto drożdżowe. 50g masła rozpuszczamy na wolnym
Smakowity Blog Kulinarnysię kiedyś o uszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację. Przygotowanie zajmuje(...)nieco więcej czasu, bo po zagnieceniu ciasta trzeba je jeszcze rozwałkować i powykrawać kółka (lub dowolne inne kształty). Efekt jednak jest warty każdej poświęconej minuty (których nie ma znowu aż tak dużo) - cudownie soczyste, lekko kwaskowate owoce, a na wierzchu chrupkie krążki pachnącego ciasta. Do tego gałka lodów waniliowych lub jeżynowego sorbetu, i można odpłynąć z rozkoszy...Przepis znalazłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzachownica inaczej Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto o nazwie szachownica .Na pewno słyszeliście już o takiej nazwie i znacie sernik szachownicę :) Ja dzisiaj postanowiłam troszkę zmienić i zrobić szachownicę ale z biszkoptu kakaowego i pysznej masy śmietanowej . Jeśli zaciekawiło Was moje ciasto to jeszcze raz zapraszam :) Składniki na biszkopt :1 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru3(...)łyżeczek żelatyny 100 ml przegotowanej wodyWykonanie ;Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym .Dodać mąkę z proszkiem i kakao .Wymieszać .Blaszkę wyłożyć papierem tylko spód .Przelać ciasto .Piec w temp 180 st . około 30 minut do suchego patyczka .Wykonanie masy ;Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym .Do żelatyny dodać kilka łyżek
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne ciasto znalezione tutaj troszkę zmodyfikowane. Smak wiśni doskonale przełamuje słodycz bezy. Ciasto wychodzi wysokie i z powodzeniem możne zastąpić tort.Ciasto: 6 żółtek 30 dkg mąki 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka, cukier waniliowy, proszek(...)termoobieg) przez ok. 20 minut.Beza: 6 białek, 30 dkg cukru 1 opakowanie płatków migdałowych (100g)Białka ubić z cukrem i wyłożyć na jedną blachę z rozsmarowanym ciastem, a następnie beze posypać płatkami migdałowymi.Masa:800 ml kremówki (30%)3 łyżki cukru pudruUbić i podzielić na dwie części. Do każdej dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w wodzie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaciasto wygląda bardzo efektownie a nie jest trudne do wykonania , jest fajną alternatywą dla tradycyjnego miodownika :)Ciasto:4 szkl mąki1 margaryna2 jajka3/4 szkl cukru3 łyżki miodu1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki mleka do rozpuszczenia sody1 czubata łyżka kakao Mąkę, cukier i miękką margarynę razem rozetrzeć. Sodę namoczyć w mleku. Do roztartych składników dodać proszek do pieczenia(...)namoczoną sodę, miód i jajka.Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, do jednej z części dodać kakao i ponownie zagnieść.Obie części podzielić na pół, tak aby powstały 4 równe części.Rozwałkować i piec każdy z placków ok 15 minut w 170 stopniach.Masa:3,5 szkl mleka1/2 szkl cukru1/2 margaryny2 budynie śmietankowe Twój Deser1 kopiasta
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacelu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka ciepłego mleka30 g świeżych drożdży3 żółtka1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 i 1/2 szklanki mąki3 łyżki cukruszczypta soli3 łyżki masła200 g masła (będzie potrzebne przy wałkowaniu)Nadzienie:350 g białego maku150 g orzechów włoskich70 g suszonych(...)pomarańczowej100 herbatników3 jajkaLukier:sok z 1/2 cytrynycukier puder (tu już każdy decyduje sam jaką chce mieć konsystencję) Dodatkowo:1 jajko2 łyżki mlekagarść drobno posiekanych orzechów i migdałów Wykonanie:Ciasto: Z ½ szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem
Pasja Smakunadzieję, że nie dopadła Was świąteczna nerwówka i jesteście równie podekscytowani jak ja!:) Wpadłam tu tylko na chwilkę, aby podzielić się z Wami przepisem na efektowne, cynamonowe zawijaski z ciasta francuskiego, które można przygotować w zaledwie 15 minut. Gdy je upiekłam, wypełniły mój dom wspaniałym aromatem cynamonu, który nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Okazały się tak wciągające(...)musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;) Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je "słoniowymi uszami", "francuskimi sercami" oraz "okularami". Spotkałam się również z wersją, w której zawijaski ukształtowane
Chilli Czosnek i OliwaSerowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie. Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem(...)Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru. A przepisów na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy na blogu jest sporo. Te serowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzyli jak przełamać nieśmiałość do ciasta drożdżowego Od przepisu Ewy na drożdżowe grzebienie z marmoladą, z bloga z cukrem pudrem, zaczęłam w ogóle mój romans z ciastem drożdżowym. Długo nie dotykałam się do tego typu ciast, mając w pamięci narzekania Rodzicielki, że drożdżowe znowu jej nie wyszło... bo za suche... bo nierówno upieczone... bo się rozwala... bo twarde(...)piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku do drożdżowego i z sukcesem (ośmielam się stwierdzić) produkuję drożdżowe wypieki (a chociażby ślimaczki z jabłkami prażonymi czy ciasto drożdżowe z truskawkami). Składniki na 8 dużych sztuk: 320 gramów mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do ciast drożdżowych 50g cukru 1 łyżka cukru z wanilią
Grunt to przepis!sezonie truskawkowym nie może też zabraknąć drożdżowego placka, właśnie z tymi czerowonymi cudeńkami.Chociaż u Karmel-itki już wiele ciast drożdżowych się pojawiło, tym razem przepis jest nieco inny. No, i oczywiściez innymi owocami.Placek drożdżowy kojarzy się z dzieciństwem, o czym Karmel-itka zawsze wspomina przy drożdżowym przepisie.Ten zapach, który unosił się z piekarnika starej angielki w kuchni Babci, ciepłe(...)puszyste ciasto, wspaniałe chwilena wsi. To wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu, w samym o nim wspomnieniu. Zwykle Karmel-itka robi placek drożdżowy z TEGO przepisu. Jest łatwe, samo się robi, wystarczy tylko wstawić godo lodówki, a potem wyrobić i reszta czyni się sama.Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego
W kuchni Karmel-itkinadzienie szarlotki, ale powinny sprawdzić się również i w takim wypieku. Składniki na ok. 14-15 sztuk dużych drożdżówek: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g cukru 1 duży cukier wanilinowy (32g) 125g margaryny roślinnej - stopionej i schłodzonej 1 jajo - całe 1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania(...)wykipienia ;)Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ja napowietrzyć, dodać sól, jajo+żółtko, rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką
Grunt to przepis!prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne z dużą ilością maku i bakalii. Po drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach(...)trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny. Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje 12 porcji Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
Wypieki i RumieńceTradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się szybko i udadzą się każdemu - umiejętność lepienia pierogów niewymagana :) W środku kryją lekki i kolorowy warzywny farsz - na przekór zimie i monotonni świątecznych potraw. I koniecznie zajrzyj na koniec wpisu, gdzie czeka na Ciebie(...)minikonkurs, dzięki któremu możesz sprawić sobie świąteczny upominek :) Prawda jest taka, że uwielbiam pierogi, ale niekoniecznie ich lepienie ;) Ciasto francuskie przychodzi mi z pomocą zawsze, gdy chcę szybko przygotować jakąś przekąskę na imprezę. Do zrobienia pierożków czy też pasztecików nadaje się znakomicie, dając świetny efekt przy minimum wysiłku. Do pierożków z ciasta francuskiego możesz zrobić oczywiście jakiś tradycyjny farsz
Chilli Czosnek i OliwaOsobiście nie jestem zwolenniczką krewetek, ale w takim zestawieniu, to po prostu rewelacja ;-) Właśnie do zrobienia takiej pizzy użyłabym blendera Braun MQ9 . Zapraszam po przepis! Z poniższego przepisu na ciasto wychodzą 3 pizze na średnim cieście o średnicy 32 cm. Zaś podana ilość farszu starcza na 2 pizze (trzecią robiłam z innymi dodatkami). Można ilość ciasta zmniejszyć o połowę(...)wyjdą nam wtedy dwie pizze na nieco cieńszym cieście. SKŁADNIKI Na ciasto do pizzy: 500 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 4,5 łyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli
Passions hobbies lifePiernik czy czekoladowe ciasto? Jedno i drugie! Połączenie tych dwóch wypieków i zestawienie ich z morelowym dżemem oczaruje każdego gościa. Bezproblemowe, smaczniejsze z każdym kolejnym dniem. Moja rada- ciasto najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm) Ciasto: 100 g gorzkiej czekolady 4 duże(...)oleju 2 łyżki dżemu morelowego Polewa czekoladowa: 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru pudru 130 g masła 4 łyżki kakao Dodatkowo: słoiczek dżemu morelowego kolorowa posypka do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Takie składniki jak jajka, olej czy kefir należy wyjąć z lodówki na dwie godziny przed użyciem. Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki
Nastoletnie Wypiekanierogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka
moj przepis naclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Super na kolację w gronie najbliższych, smacznego. Przepis na thermomix ciasto – niżej Ciasto – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać ciepłą wodę,oliwę, dodać cukier, sól i drożdże. Wszystko dokładnie ugnieść, ciasto musi być sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto(...)miski lekko posmarowanej oliwą. Przykryć i zostawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyjąć z miski i ponownie ugnieść. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 4 części. uformować małe pizze o średnicy 10 cm. Zostawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte
Kuchnia Pokoleńświąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy(...)założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki
maniapieczeniaFocaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie przygotowuje się bez dodatków tylko z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam(...)chwilę pustą deskę miałam. Czyli smakowało, a było jej nie mało :P PS: na zdjęciu nie ma wszystkich kawałków, bo podczas krojenia focaccia została od razu zjadana . Składniki: ciasto na duża blachę od piekarnika ok. 38-35 cm: 20 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka cukru białego, 300 ml ciepłej wody, 300 g mąki pszennej, 150 g mąki razowej, 2 łyżeczki
Moniki Smakołykiorzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto ma fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba(...)godzin wcześniej odświeżony, dodaj wodę i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze ok.21 °C. Ciasto chlebowe (2 duże foremki 23x13x6 cm): 310 g zaczynu 320 g mąki pszennej chlebowej 450 g mąki pszennej razowej 450 g wody o temp. pokojowej 18 g świeżych drożdży
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell(...)chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić
Mała CukierenkaPrzed kolejną dawką przetworów (tym razem jagodowych :)) zapraszam na ciasto z tymi właśnie owocami :) 1...2...3...uśmiech! I fioletowe zęby... Ah, jagody! Własnoręcznie zbierane w lesie. Za co przypłaciłam masą ugryzień komarów! Ale wiecie co? Warto było! Już drugi rok własnoręcznie zbierałam jagody i jednak, mimo, że jagody to jagody, to zebranie własnymi rękami smakują o niebo lepiej, niż(...)kupione od pani na bazarku :) Ten przepis to jeden z czterech jagodowych, które pojawią się wkrótce na blogu. Ciasto jest płaskie, dlatego nazwałam je plackiem, bo bliżej mu do niego, niż do tradycyjnego ciasta :) Niemniej jednak jest pyszne. Ciasto jest słodkie, a wierzch tworzą lekko kwaskowate (posypane odrobiną cukru) jagody. Które oczywiście farbują nam zęby :) Wypiek był raczej spontaniczny - zostało
chili & sugarcałkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do foremki o wymiarach 25 cm x35 cm. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Na wyrośnięte(...)ciasto wykładamy truskawki pokrojone na połówki, posypujemy kruszonką i pieczemy 30 min. w 180 st. C. następnie 20 min w temp. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g masła 50 g cukru wykonanie: Masło łączymy z cukrem. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby powstały grudki ciasta
Domowy Smak JedzeniaNiezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 300 ml letniej, przegotowanej wody; 1 czubata łyżeczka soli; 2 łyżki miodu(...)łyżki masła; 1 szklanka ziaren słonecznika. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią razową, mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję
Gospodyni Miejskakochani po weekendzie :) Naszła nas dzisiaj ochota na ciasto francuskie i proszę :) Lecimy do marketu, a tu promocja na ciasto, jakby wiedzieli, że planujemy coś fajnego. Zauważyliśmy również, że pokazał się koper włoski (fenkuł). Oczywiście od razu zakupiliśmy, bo uwielbiamy jego niecodzienny anyżkowy smak. Może Was dziwić, że mówimy WOW na fenkuł, ale to jest problem mniejszych miejscowości w naszym(...)żadnych problemów z dostępnością towarów :) Zawsze znajdzie się jakiś sprzedawca, który ma co chcesz. Wracajmy jednak do przepisu i naszej PL rzeczywistości :) Zrobiliśmy fajnego zawijasa z francuskiego ciasta w promocji hehehe Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika
vegetaniepołączeniu z dobrą kawą i miłym towarzystwem otaczających osób jest wyjątkowy. Ja jestem zwolennikiem jabłek, dzieci również je uwielbiają w każdej postaci. Lubię piec, lubię jak dom pachnie domowym ciastem, wiem wtedy, że jestem u siebie, a w kawałku takiego ciasta mogę przekazać uczucia swoim bliskim. Nasza najmłodsza pociecha uwielbia towarzyszyć mi w kuchni i pewnie jak troszkę podrośnie będzie(...)aktywnie uczestniczyć w pomaganiu przy przyrządzaniu jedzenia. Ostatnio ciągle brakuje mi na wszystko czasu, a ten jabłecznik robi się błyskawicznie. Zagniatamy ciasto, obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki i po chwili wyciągamy z piekarnika pyszne aromatyczne ciasto, idealne na szare dni. Składniki: ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej; - 4 łyżeczki proszku do pieczenia; - 100 g cukru; - 3 łyżeczki cukru wanilinowego
dom-agi.plmieszamy w misce kilka minut. Muszą się dobrze połączyć, a masa powinna być dość gęsta, ale na tyle rzadka, by się wszystko dobrze mieszało. Jeśli mamy problem z wymieszaniem ciasta, dolewamy trochę więcej wody (konsystencja może być dość luźna - o ile nie będzie to konsystencja ciasta naleśnikowego:-) Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypujemy łyżkę lub dwie mąki. Ciasto(...)przelewamy do wybranej foremki - może być okrągła, prostokątna, obojętnie - tak, by ciasto zajmowało trochę więcej niż połowę objętości naczynia. Wygładzamy wierzch ciasta mokrą łyżką, spryskujemy jeszcze po wierzchu wodą, żeby było wilgotne i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja wkładam chleby najczęściej do piekarnika i zapalam lampeczkę (tylko w lato trzymam je na zewnątrz). Czekamy kilka godzin aż ciasto wyrośnie
w mojej kuchniSkładniki : Ciasto : 50 dkg mąki 1 całe jajko 1 żółtko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki octu około 0,20 l zimnej w ody Ciasto maślane : 50 dkg margaryny ( dobrze schłodzonej prosto z lodówki ) Ciasto maślane. 1/2 szklanki mąki Sposób wykonania : Z margaryny i pół szklanki mąki zrobić ciasto maślane, uformować(...)niego kwadrat. Z 50 dkg mąki,jajka,octu i wody zrobić ciasto. Powinno mieć ono konsystencję trochę wolniejszą niż ciasto na pierogi. Obydwa ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć oba ciasta rozwałkować na prostokąt i złożyć na trzy, znów rozwałkować na prostokąt i złożyć na cztery, następnie znów złożyć na trzy i jeszcze raz na cztery. Gotowe ciasto
Przepisy i porady kulinarnepomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud! Przez ten trud zawsze śmiejemy się, że to są faworki „fit” bo ilość kalorii spalona przy tłuczeniu ciasta na przysłowiowe kwaśne jabłko pozwala nam je potem jeść bez wyrzutów sumienia ;-) Polecam! Składniki na 3 duże półmiski faworków: 600 g mąki pszennej 300 g gęstej śmietany 18% 8 dużych(...)łyżki wódki olej do smażenia (np. rzepakowy) cukier puder do posypania (najlepiej z dodatkiem cukru waniliowego) Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać żółtka, alkohol i śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie idealnie gładkie, bez żadnych grudek. Wyjąć ciasto z miski na stolnicę. Przy użyciu wałka energicznie zbić ciasto – uderzać wałkiem aż ciasto rozpłaszczy się, składać ciasto i ponownie je bić wałkiem
maniapieczeniacukrem. Dodajemy ocet i rum. Miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy masło i śmietanę i znowu miksujemy. Dodajemy po trochu mąkę cały czas miksując by otrzymać gładkie i jednorodne ciasto. Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy na nim ciasto dłońmi ok. 5 minut. Wyrabianie polega tu na składaniu i rozpłaszczaniu ciasta. W ten sposób wtłaczamy w ciasto powietrze i w trakcie(...)smażenia powstaną duże bąble. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na blacie na 10 minut. Na małym gazie w dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Lepiej rozgrzewać go długo niż szybko na dużej mocy. Powinien być bardzo gorący (smalec - 180 stopni C), ale nie może dymić. Przed smażeniem faworków trzeba sprawdzić temperaturę rozgrzania przez wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym tłuszczu
Dzieje kuchennej Wiewiórypierniczki, to jeszcze nasze własne, tradycyjne i regionalne. I takie fikuśne...Tradycja pieczenia fefernusków kociewskich kojarzy się wszystkim kociewiakom z domem rodzinnym i ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasto piernikowe, z którego robi się fefernuski, już dwa tygodnie przed świętami stało dawniej na strychu i dojrzewało. W latach 60. i 70. rodowita kociewianka Waldburga Jaruszewska (gospodyni księdza proboszcza w Lignowach Szlacheckich(...)Recepturę udostępniła swoim znajomym i do dziś wiele rodzin szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają
Grahamka, weka i kajzerkarobotem, na najmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut).Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (albo mieszaj mikserem), aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Zajmie to około 5 - 6 minut.Jesli wyrabiasz ciasto ręcznie, rozciągnij je do postaci sporego kwadratu. Rozsyp na całej jego powierzchni ryż, a następnie złóż ciasto i krótko, ale delikatnie, wrób ryż w ciasto. Jeśli do pracy został zaprzęgnięty robot(...)robota wsyp ryż i na najniższej prędkości krótko mieszaj. Zarówno ręczne wrabianie ryżu, jak i przy użyciu robota, powinno trwać wyłącznie dopóty, dopóki ryż nie rozmieści się równomiernie w cieście. Po dodaniu ryżu ciasto może stać się odrobinę bardziej lepkie, a to za sprawą zaabsorbowanej przez ryż wody.Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw pod przykryciem
Grahamka, weka i kajzerkaBinenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną(...)soku z cytryny1,5 łyżki mąki ziemniaczanej50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową:75 g masła30 ml mleka 70 g cukru2 łyżki miodu130 g płatków migdałowychWykonanie:składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!książki Emmanuela Hadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu(...)mąkę, sól i kakao.3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać wymieszaną mąkę i rodzynki z orzechami i wymieszać łyżką do połączenia składników.4. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić na 10 minut.5. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto: chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność
UgotujmyTo.plworeczka i dajemy mu odpocząć ok 30 min.-po tym czasie odcinamy kawałek, resztę nadal trzymamy w woreczku, aby nie wyschło, Wykonanie maszynką do makaronu - kawałek ciasta zaczynamy wałkować na pozycji "0" przepuszczamy przez maszynkę, początkowo może nam się ciasto kruszyć, ale przy następnym wałkowaniu ciasto staję się bardziej sprężyste i już się nie kruszy, nie rwie- przewałkowane(...)ciasto składamy w pół, gdy jest mocno kleiste podsypujemy semoliną tak przygotowane ponownie wałkujemy- czynność tą powtarzamy ok 5 razy na pozycji "0"- po czym przełączamy na pozycje "1" przepuszczamy, składamy i ponownie przewałkujemy, gdy ciasto jest już elastyczne nie ma już potrzeby składania na pół, przełączamy na pozycję "2" i ponownie rozwałkujemy 2 razy czynność tą powtarzamy do grubości
Basia w kuchniupiekłam dwa ciemne blaty, zapisuję go na swoim blogu, gdyż masa budyniowa jest bardzo smaczna i można wykorzystać do wielu ciast.Mój synuś Antoś z tortem :) Składniki:2 x Ciasto czekoladowe ciemne:300g gorzkiej czekolady200g cukru (zmniejszyłam do 150g)4 łyżeczki cukru waniliowego6 jajek200g margaryny200g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej6 płaskich łyżeczek proszku do pieczeniaLekka masa budyniowa:1 budyń waniliowy500ml mleka3(...)wiórki kokosoweCiastoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Cukry, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksujemy mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodajemy roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę.Ciasto dzielimy na dwie części wykładamy do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
NA MOIM TALERZUWytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką...Puszyste ciasto drożdżowe.Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.Bardzo delikatny w smaku.Składniki:Ciasto:20 g świeżych drożdży;2/3 szklanki letniej wody;1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1/2 łyżeczki soli;Łyżka oleju;Szczypta cukru.Masa twarogowa:250 g białego, chudego twarogu;1/2 szklanki mleka;3 jaja;Pęczek(...)około 20 minut.Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem
Gospodyni Miejskamnie typ 650);19 g soli;100 g pestek dyni.Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)ciepłe miejsce na 10 - 12 godzin (u mnie cała noc).Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego (oprócz soli i pestek dyni) tj. mąkę, wodę, puree z dyni, dobrze wymieszać i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i pestki dyni i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka
Gospodyni MiejskaSkładniki na nadzienie:100 g masła o temp.pokojowej50 g cukru pudru Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed użyciem umieść w lodówce, aby stwardniało.Składniki na ciasto:całe ciasto parzone 300 g mąki pszennej chlebowej100 g mąki pszennej 65080g cukru 9 g soli4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1 jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie(...)bułek:W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko, aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej
Grahamka, weka i kajzerkaoprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny roztrzepanego jajka, aby później poglansować wyrośnięte ciasto.Połącz składniku obu misek, dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników i do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej strukturze.Wyłóż ciasto na blat delikatnie oprószony mąką, dodaj masło i wyrabiaj dalej do całkowitego wchłonięcia się masła.Dodaj żurawiny i delikatnie wyrabiaj dopóty, dopóki żurawiny(...)rozłożą się równomiernie w całym cieście.Delikatnie uformuj z ciasta kulę, umieść ją w natłuszczonej misce i odstaw do wyrastania pod przykryciem do czasu podwojenia objętości, co zajmuje około 40-60 minut, najlepiej w temperaturze 28°C przy wilgotności 75%. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, lub stolnicę, dla ułatwienia nieznacznie zroluj, a następnie podziel na 6 równych
Grahamka, weka i kajzerkaprzygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i wodę z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem.Dodaj do ciasta rozrobione(...)cukrem drożdże i wyrabiaj kilka minut, do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, po czym dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez około 5 minut.Dodaj do ciasta oliwę lub roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło, i wyrabiaj około 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Dodaj czarnuszkę i wyrabiaj aż do równomiernego rozłożenia się ziaren czarnuszki w cieście.Uformuj
Grahamka, weka i kajzerkaDzień dobry,Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas, popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a następnie smaży lub piecze, uzyskując grube, sycące pierogi zawierające soczyste nadzienie. Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą, np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa(...)pyszna. Cynamon pozwolił wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż się wydaje
Chilli Czosnek i OliwaCiąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania dania użyłem:100 gram sera koziego,100 gram sera żółtego(...)jajek,150 ml maślanki,1 łyżeczki sody oczyszczonej,3 łyżek masła, soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu,kilku listków bazylii do dekoracji.Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego) starłem na tarce o dużych oczkach, podobnie
Wyprawy kulinarnesię nie robi dla różnego rodzaju słodkości ;)Prace należy rozłożyć na dwa dni. Tej informacji nie doczytałam i zamiast podzielić się nimi wczoraj robię to dzisiaj ;) Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto a drugiego dnia nadzienie , po czym zabieramy się zwijanie i pieczenie :) Korzystałam z przepisu , który znalazłam na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki . Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka(...)szczyptą soli i mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn , pozostałe mleko i masę jajeczną. Wszystko ugniatamy i dolewamy ostudzone masło i ugniatamy do czasu aż masło się całkowicie wchłoni. Wyrobione ciasto w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy na blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach
Słodkości i nie tylkoJestem wielką fanką nietypowych ciast, a ciasta z dodatkiem warzyw lub jakiś fajnych, ciekawych owoców to dla mnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem marchewki, dyni, a nawet buraka. Teraz nadszedł czas na szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając(...)ciasto zrobicie furorę na każdym spotkaniu. Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: 450g mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem) 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanka cukru 1 i 1/3 oleju 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 330ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Nasiana granatu Zanim rozpoczniemy piec ciasto należy rozmrozić
Kolizje SmakówDzień dobry, Razem z Emilią i Panną Malwinną znowu zapraszamy Was w kulinarną podróż do Turcji.Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça. Moje są z ciasta drożdżowego z nadzieniem ze szpinaku, fety i ziół. W Turcji często jada się je na śniadanie lub podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej(...)palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki. Uwagi techniczne:W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek na drożdżach jest o wiele prostsze i ja również postawiłam na ciasto drożdżowe. Możecie do niego wykorzystać zwykłą mąkę lub mieszankę różnych
Chilli Czosnek i Oliwawiedzą, że nie muszę się uczyć lepienia idealnych pierogów, sklejając je w różne fantazyjne wzory. Raczej inni mogą się uczyć tego ode mnie. Natomiast jestem chłonna wiedzy dotyczącej przygotowywania ciasta na pierogi, czy też różnych farszy, do tego lubię spotykać się z ludźmi na wszelkiej maści warsztatach. Do dzisiejszego przepisu na pierogi z truskawkami, wykorzystałam ciasto, które przygotowałam z Piotrem(...)Pierogowych warsztatach wg SMAKFONIA, czyli PRACOWNII ZDROWEJ ŻYWNOŚCI SMAKFONIA. Ciasto składało się: z 1 kg mąki, 220 ml oleju, szczypty soli i 500 ml gorącej wody. Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Podczas wałkowania ciasta nie potrzeba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlistopada przygotowałam w tym roku Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami jako szybką odpowiedź na Wielkopolskie rogale marcińskie. Rogalików przygotowałam z połowy porcji, resztę ciasta i farszu wstawiłam do lodówki, gdzie przestały całą noc. Przyszedł na obiad mój tata, więc na deser do herbaty przygotowałam mix ciasteczek. Serowe kruche ciasteczka zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła się(...)rozwałkowania ciasta. Jedną część posmarowałam białym makiem z bakaliami, zwinęłam, pokroiłam w 1 cm kawałki i ułożyłam ciasteczka makowe na blaszce. Z drugiej rozwałkowanej części ciasta wykrawałam serduszka foremką w kształcie serca. Je również ułożyłam na blaszce. Przypomnę, że ciasto kruche przygotowałam z dodatkiem twarogu waniliowego. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChoć wielbicielką ciast makowych nie jestem, to przynajmniej dwa razy do roku makowiec na naszym stole się pojawia, bowiem moja Rodzinka go uwielbia. Od kilku lat piekłam makowiec na kruchym cieście , który wszystkim bardzo smakuje. Strucla odeszła jakoś tak w zapomnienie. W tym roku powraca po kilku latach nieobecności. I nie wiem czy to spowodowała jej długa nieobecność(...)przepis troszkę zmodyfikowany, bo pieczona jest na mące orkiszowej, bo smak ma po prostu powalający. Przepyszne delikatne ciasto drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego, która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo, to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-))Myślę iż zagości
Smaczne Zdrowewiedzą, że warto się poświęcić. Są bardzo smaczne ale też i bardzo kaloryczne. Ale kto tam raz w roku kalorie liczy w takim dniu. Zachęcam Was do upieczenia. Składniki: Ciasto 1 szk letniego mleka 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szk mąki pszennej 3 łyżki cukru sól szczypta 3 łyżki masła(...)waniliowym na kogel – mogel. 3 łyżki masła roztopić Mąkę przesiać do naczynia z robota, dodać szczyptę soli, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i utarte żółtka z cukrem. Wyrobić robotem aż ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, zimne masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto
Ala piecze i gotujeSernik kawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę.Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek(...)tworzy wokół środka sernika dekoracyjne obramowanie. Ważne jest, by po upieczeniu sernik schłodzić w lodówce pod przykryciem, dzięki temu ciasto kruche zmięknie i nie nastręczy problemów z krojeniem.Sernik kawowy powstał na specjalną okazję, jaką są pierwsze urodziny bloga Smakołyki Bereniki. Wczoraj minął rok od postania pierwszego wpisu. Przy tej okazji chcę Wam serdecznie podziękować za odwiedziny i pozostawiane komentarze
Smakołyki Bereniki