Pasztet z pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki
UgotowaćPieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką. Pieczeń z mięsa mielonego, zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłko – symbol kuszenia i poznania (Adam i Ewa). Nieodmiennie związane z trudami, trwogami i waśniami (jabłko niezgody). Jabłonie rosły w Europie w epoce kamiennej. Wzmiankowane
mojewypiekiinietylkoOstatnio otrzymałam kilkanaście owoców pigwowca. Na pierwszy rzut oka - twarde i niezbyt jadalne... ale nic bardziej mylnego! Podczas zaparzania owoców po całym mieszkaniu roznosił się piękny
UgotowaćPierwszy raz robiłam dżem z pomidorów. Bardziej z ciekawości niż wiary, że wyjdzie z tego coś smacznego. Dałam zdecydowanie mniej cukru niż przewidywał przepis, ale moim
Stare GaryBardzo pikantny, ale bardzo smaczny tajski sos słodko - ostry z papryczkami chili i czosnkiem. Zaraz po zrobieniu wydał mi się nawet zbyt ostry, ale kiedy wystygł
Stare GaryDo Polski kaszanka (potrawa co najmniej do XVII wieku tam nieznana) trafiła prawdopodobnie z Niemiec przez Śląsk. Oto o jakiej ciekawostce kulinarnej pisał Jan Chryzostom Pasek
mojewypiekiinietylkokolejna propozycja z szynkowaru-zrobiłam boczek-wyszedł genialny,a do tego pięknie się kroi,nie rozpada się,nawet jak kroję bardzo cienko,a do tego tłuszczyk
Swojskie jedzonkoZastanawiałam się , od czego rozpocząć i padło na mój ulubiony dżem dyniowo-pomarańczowy . Dżemy to ulubione przetwory owocowe jedzone zimą przez nas :) Z pewnością ten przepis
Aromatyczne PodróżeZapach lata :) Po świętach czuję się lekko przejedzona i zmęczona ciężkimi potrawami. Wyszperałam z mojej pojemnej zamrażarki truskawki i jeżyny od rodziców z działeczki
Aromatyczne Podróżehummus z dyni Hummus z dyni to smak, którego jeszcze nie znałam, ale że uwielbiam eksperymenty w kuchni , a do tego od jakiegoś już czasu jestem
Aromatyczne PodróżeNalewka pomarańczowo-kawowa Gdy mróz za oknem ... nalewka pomarańczowo-kawowa. Składniki: -2-3 duże pomarańcze -kilkadziesiąt ziaren kawy (u nas było ok 30 na 1 pomarańczę
Aromatyczne PodróżeLikier kokosowy Kokosowy zawrót głowy :-) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Aromatyczne PodróżeHummus Hummus - puszka ciecierzycy (przeważnie 250g) lub ugotowanej , - 1/4 szklanki płynu z odsączonej ciecierzycy lub wywaru z ugotowanej ciecierzycy, - sok z połowy cytryny
Aromatyczne PodróżeParfait z wątróbki drobiowej Parfait z wątróbki drobiowej Przepis wg Jamiego Oliwiera pochodzi z archiwalnego numeru magazyny Kuchnia. Wykonany specjalnie dla mojego narzeczonego
Aromatyczne Podróże