nalewka z żurawiny przepis Wuja 195nalewka z żurawiny Oczywiście żurawina występuje w naszych lasach, lecz z reguły rośnie w miejscach, podmokłych i
Miód i pieprz
razowy chleb z borówką czerwoną 259chleb z borówką czerwoną W tytule, celowo użyłem mniej znanej
Miód i pieprz
Musztarda miodowa a'la francuska 159Musztarda, czyli sos, którego głównym składnikiem są ziarna gorczycy (białej czarnej lub sarepskiej). Powstała jakieś 2000 lat temu w Rzymie (chociaż Rosjanie twierdzą, że pierwszą recepturę
Marder&Marder Manufacture
Kluski śląskie 210Kluski śląskie to rodzaj klusek z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Potocznie zwane białymi lub guminowymi kluskami. Poniższe kluski będą idealnie smakować z sosem pieczeniowym lub
Ugotować
Chleb pszenny z sezamem 176Miękki, puszysty chleb pszenny z sezamem. Wbrew pozorom poniższe pieczywo jest łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy wyrobić ciasto, poczekać aż urośnie i upiec chleb. Parę
Ugotować
sezamowa chałwa z bakaliami 186chałwa Jej smak, przesycony sezamowym aromatem, sprawia że na
Miód i pieprz
Serniki - warto wypróbować 234Zapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE
W kuchennym oknie Ewy
Krówki lodowe 300Mianem „ojca” krówek określany jest Feliks Pomorski, a ich historia sięga początków ubiegłego wieku. Przetrwały wojenną zawieruchę, a receptura istnieje do dziś. Już od
mojewypiekiinietylko
chleb orkiszowy 242chleb orkiszowy O zaletach mąki orkiszowej, eksperci w dziedzinie żywienia, napisali
Miód i pieprz
Ketchup domowy - wiem, co jem 165Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo
W kuchennym oknie Ewy
jesiotr z domowej wędzarni 370jesiotr wędzony Wprost przepadam za wędzonymi rybami. A m ało jest ryb, które mogły by równać się w smaku
Miód i pieprz
Hummus 253Hummus odkryłam w tamtym roku i bardzo polubiłam ten smak. Przygotowanie zajmuje chwilkę, a jest to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek. Jednego dnia przygotowuję wersję
NA MOIM TALERZU