W zasadzie lody kojarzą się z latem, słońcem, upałem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby można też było delektować się tym przysmakiem w sezonie zimowym
mojewypiekiinietylkoKlopsiki w zalewie octowej to przekąska na słono idealna na imprezę. Klopsiki są lekko kwaśne, a zarazem wyraziste w smaku. Pamiętajcie o tym, aby mięso na
UgotowaćChleb jest jednym z najstarszych, a zarazem najczęściej spożywanym pokarmem na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków
mojewypiekiinietylkoUdka z kurczaka można przygotować w formie konserwy i to z galaretką. Pasteryzowane, delikatne mięsko wyszło bardzo smaczne i lekko doprawiane, jak dla mnie idealne. Potrójne
Kulinarne Fantazje MarioliZe względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami
mojewypiekiinietylkoPrzepisów na ten schab jest wiele. Ja zrobiłam swoją wersję choć z czasem suszenia sugerowałam się właśnie przepisami z sieci. Zamiast soli kamiennej czy zwykłej użyłam
Ewa w kuchniSchab można przygotować na wiele sposobów i z wieloma farszami, dzisiaj przygotowałam go z marynatą francuską, a nadziałam cebulą i pieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o
Kulinarne Fantazje Marioli"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest jedynie z naturalnych składników. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i
Moja Książka KucharskaGranola (słowo ang. pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana
mojewypiekiinietylkoDziś zapraszam Was na pyszny cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami . W jesienne czy zimowe dni w mojej kuchni królują cynamonowe smaki. Dlatego też nie
Słodkie okruszkiOstatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam
PatiGotujeW polskiej tradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie
mojewypiekiinietylkoWędzonka pasteryzowana w słoiku to bardzo stary sposób przechowywania mięsa. Pasteryzowałam je metodą tyndalizacji, to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny
Kulinarne Fantazje MarioliChlebek drożdżowy , smaczny, najlepszy. Przepisów na domowe pieczywo na blogu jest bardzo dużo, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dzisiaj polecam Wam mini chlebek drożdzowy. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKulki labneh w oliwie z ziołami i przyprawami . Co to ten labneh ? To odsączony z serwatki jogurt. Bardzo cżesto robię ser jogurtowy z dodatkiem zió ł
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię