wyroby domowe - 1835 przepisów (strona:49/123)

Lody bananowo orzechowe z polewą czekoladową 124

W zasadzie lody kojarzą się z latem, słońcem, upałem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby można też było delektować się tym przysmakiem w sezonie zimowym

mojewypiekiinietylko
Klopsiki w zalewie octowej 418

Klopsiki w zalewie octowej to przekąska na słono idealna na imprezę. Klopsiki są lekko kwaśne, a zarazem wyraziste w smaku. Pamiętajcie o tym, aby mięso na

Ugotować
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 208

Chleb jest jednym z najstarszych, a zarazem najczęściej spożywanym pokarmem na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków

mojewypiekiinietylko
KONSERWOWE UDKA W GALARECIE + FILMIK 183

Udka z kurczaka można przygotować w formie konserwy i to z galaretką. Pasteryzowane, delikatne mięsko wyszło bardzo smaczne i lekko doprawiane, jak dla mnie idealne. Potrójne

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 164

Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

mojewypiekiinietylko
Świąteczny schab suszony 129

Przepisów na ten schab jest wiele. Ja zrobiłam swoją wersję choć z czasem suszenia sugerowałam się właśnie przepisami z sieci. Zamiast soli kamiennej czy zwykłej użyłam

Ewa w kuchni
ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK 195

Schab można przygotować na wiele sposobów i z wieloma farszami, dzisiaj przygotowałam go z marynatą francuską, a nadziałam cebulą i pieczarkami. Mięsko wyszło smaczne, kruche, o

Kulinarne Fantazje Marioli
"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA 748

"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest jedynie z naturalnych składników. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i

Moja Książka Kucharska
Batoniki z granoli 189

Granola (słowo ang. pochodzące z włoskiego zdrobnienie od grano: zboże, pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana

mojewypiekiinietylko
Cynamonowy deser z chia + przepis na prażone jabłka z cynamonem 132

  Dziś zapraszam Was na pyszny cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami . W jesienne czy zimowe dni w mojej kuchni królują cynamonowe smaki. Dlatego też nie

Słodkie okruszki
Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową 181

Ostatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam

PatiGotuje
Rzodkiewki kiszone 162

W polskiej tradycji kulinarnej produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie

mojewypiekiinietylko
PYSZNA WĘDZONKA W SŁOIKU + FILMIK 212

Wędzonka pasteryzowana w słoiku to bardzo stary sposób przechowywania mięsa.  Pasteryzowałam je metodą tyndalizacji, to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli
Chlebek drożdżowy 128

Chlebek drożdżowy , smaczny, najlepszy. Przepisów na domowe pieczywo na blogu jest bardzo dużo, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dzisiaj polecam Wam mini chlebek drożdzowy. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulki labneh w oliwie 133

Kulki labneh w oliwie z ziołami i przyprawami . Co to ten labneh ? To odsączony z serwatki jogurt. Bardzo cżesto robię ser jogurtowy z dodatkiem zió ł

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię