wyroby domowe - 1835 przepisów (strona:56/123)

Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 213

Święta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z

Słodkie okruszki
Chałwa biało czarna 194

Chałwa to przysmak przez wielu znany i ceniony. Trudno się temu dziwić – słowo „chałwa” w języku greckim i arabskim oznacza po prostu „cukierek”. Jednak mało kto

mojewypiekiinietylko
obsuszana wędlina z łopatki wieprzowej 166

            obsuszona wieprzowa łopatka Co rok  w moim domu, równo   z początkiem grudnia miejsce wędzonek zajmują wyroby obsuszane

Miód i pieprz
SCHAB SUSZONY 1995

Schab suszony to pyszna wędlina którą przygotować może każdy w domu. Suszyć można również karczek lub boczek. Przygotowanie takiego wyrobu trwa około 2 tygodnie. Schab jest

Kulinarne Fantazje Marioli
UDKA WĘDZONE W WĘDZARNI 263

Udka kurczaka wędzone w wędzarni są tak pyszne jak kupne a może nawet smaczniejsze. Po wielu próbach i błędach, doszłam do przepisu który mogę polecić na

Kulinarne Fantazje Marioli
SZYNKA NADZIEWANA JAK ROLADA 282

Szynkę można nadziać wieloma farszami, jednak dzisiaj przygotowałam ją z farszem na rolady. Wyszła rewelacyjna, smaczna, miękka i lekko soczysta. Pokroiłam ją w plastry, podałam jako

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasta tahini 172

Tahini , tahina (arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang ( 芝麻醤 ), jap. nerigoma ( ねりごま ), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego

mojewypiekiinietylko
Kluski śląskie na różowo 164

Kluski śląskie na różowo to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych dodatków do mięsa. Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na tradycyjne kluski śląskie . Dzisiaj zachęcam do

Ugotować
KARCZEK PIECZONY W WINIE 238

Karczek pieczony w ciemnym, wytrawnym winie jest wyjątkowo smaczny, kruchy i delikatny. Wino zmiękcza mięso podczas pieczenia przez co pieczeń staje się wyjątkowo krucha. Przepis na

Kulinarne Fantazje Marioli
Schab gotowany soczysty 261

Schab gotowany i to w 10 minut? Raczej nie do uwierzenia, że da się to zjeść. Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę

W kuchennym oknie Ewy
PASZTET Z KURCZAKA Z GRZYBAMI 164

Pasztet z kurczaka jest bardzo smaczny przez to często go przygotowuję, w dodatku aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Dzisiaj wersja z grzybami leśnymi, polecam.    

Kulinarne Fantazje Marioli
Pestka z awokado 132

Awokado jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców. Co ciekawe, walory zdrowotne ma nie tylko sam miąższ, ale i pestka, która najczęściej kończy swój żywot w

mojewypiekiinietylko
WĘDZENIE RYB W WĘDZARNI 207

Ryby do wędzenia, zarówno morskie jak i jeziorowe powinny być tłuste. Ja wędziłam pstrągi, karpie, dorsze, makrele i jesiotry. Ryby można wędzić na zimno jak i

Kulinarne Fantazje Marioli
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 125

francuski wiejski pasztet Nie bez przyczyny Francuzi uchodzą w dziedzinie wyrobów pasztetów za niezrównanych mistrzów. I tak prostota 

Miód i pieprz
Pasztet z pieczonych wątróbek 263

Pasztet z pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki

Ugotować

Proponowane wyszukiwania