Kotlety mielone przygotowuję dość często i podaję najchętniej z ziemniakami z koperkiem oraz mizerią. Sposobów przygotowania kotletów jest bardzo wiele, jednak według mnie ten poniższy jest
Kuchnia BazyliiSkładniki 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej wołowiny sól, pieprz szczypta oregano, majeranku, lubczyku pół lampki białego półwytrawnego wina fasola i kukurydza z puszki
Gaździnka warzyRopa vieja (czyt. ropa wiecha) to danie kuchni kubańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „stare szmaty” :) Niech nazwa Was nie zniechęca, ponieważ poniższe danie jest niesamowite
UgotowaćGulasz z wołowiny po burgundzku to moje ostatnie odkrycie. Długo się do niego zabierałam, wołowina po burgundzku wydawała mi się po filmie „Julie i Julia
Pociąg Do KuchniW Żuławskim Ośrodku Kultury i Sportu w Cedrach Wielkich realizowane są działania w ramach projektu: „Organizacja tradycyjnych warsztatów kulinarnych - stworzenie lokalnej bazy żuławskich produktów tradycyjnych jako
Przepisy AleksandryKolejna, niekłopotliwa do wykonania, wołowa pieczeń. Jak w wielu moich przepisach zrobiona w wolnowarze. Aby mięso lepiej trzymało formę przed włożeniem do wolnowaru obwiązuję je sznurkiem
Stare GarySłyszeliście o akcji Restaurant Week ? To cyklicznie odbywająca się w kilku największych miastach w Polsce akcja – festiwal restauracyjny, podczas którego najlepsze, wybrane restauracje w Polsce
Ostra na SłodkoSkładniki: 50 dkg wołowiny 20 dkg boczku wędzonego 0,5 litra piwa 2 cebule 2 marchewki zioła prowansalskie 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 2-3
czarrna od kuchniWołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami to klasyczne danie serwowane w wielu chińskich i tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki
Poezja smakuTo własnie jest popisowe danie mojego męża. Sam je dopracował do smaku idealnego i serwuje co jakiś czas w naszej kuchni. Składniki : 0,5 kg
Niezły MłynekNastała jesień, a z nią ochota na bardziej pożywne, rozgrzewające dania. Ostatnio zrobił nam się apetyt na gulasz wołowy, którego nie przygotowywałam już dość
Smaczne ZdroweTen „stek” to protoplasta dzisiejszych hamburgerów. Danie powstało w końcówce XIX wieku, koło roku 1888. Było jednym z przepisów lekarza wojskowego J.H. Salisbury’ego i jego
Karo in the KitchenPięknie wyglądający, kolorowy makaron zainspirował mnie do połączenia go z pachnącym koperkiem, zanurzonym w puszystej śmietanie. Do tego dodałam wyrazisty smak wołowiny i powstało przepyszne
Kulinarne przemysleniaBurrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale
Codziennik Kuchenny