wołowina - 6514 przepisów (strona:312/435)

Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone 267

Kotlety mielone przygotowuję dość często i podaję najchętniej z ziemniakami z koperkiem oraz mizerią. Sposobów przygotowania kotletów jest bardzo wiele, jednak według mnie ten poniższy jest

Kuchnia Bazylii
Chili con carne z odrobiną białego wina 170

Składniki 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej wołowiny sól, pieprz szczypta oregano, majeranku, lubczyku pół lampki białego półwytrawnego wina fasola i kukurydza z puszki

Gaździnka warzy
Ropa vieja, czyli wołowina duszona z warzywami 397

Ropa vieja (czyt. ropa wiecha) to danie kuchni kubańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „stare szmaty” :) Niech nazwa Was nie zniechęca, ponieważ poniższe danie jest niesamowite

Ugotować
Gulasz z wołowiny po burgundzku – boeuf bourguignon 169

Gulasz z wołowiny po burgundzku to moje ostatnie odkrycie. Długo się do niego zabierałam, wołowina po burgundzku wydawała mi się po filmie „Julie i Julia

Pociąg Do Kuchni
ZUPA KRÓLEWIECKA (KLOPSOWA); kuchnia żuławska 437

W Żuławskim Ośrodku Kultury i Sportu w Cedrach Wielkich realizowane są działania w ramach projektu: „Organizacja tradycyjnych warsztatów kulinarnych - stworzenie lokalnej bazy żuławskich produktów tradycyjnych jako

Przepisy Aleksandry
Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru 195

Kolejna, niekłopotliwa do wykonania, wołowa pieczeń. Jak w wielu moich przepisach zrobiona w wolnowarze. Aby mięso lepiej trzymało formę przed włożeniem do wolnowaru obwiązuję je sznurkiem

Stare Gary
HURRY CURRY W RESTAURANT WEEK – #instamix 206

Słyszeliście o akcji Restaurant Week ? To cyklicznie odbywająca się w kilku największych miastach w Polsce akcja – festiwal restauracyjny, podczas którego najlepsze, wybrane restauracje w Polsce

Ostra na Słodko
Wołowina w piwie 232

Składniki: 50 dkg wołowiny 20 dkg boczku wędzonego 0,5 litra piwa 2 cebule 2 marchewki zioła prowansalskie 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 2-3

czarrna od kuchni
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 222

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami to klasyczne danie serwowane w wielu chińskich i tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki

Poezja smaku
Wołowina po Tajsku 200

To własnie jest popisowe danie mojego męża. Sam je dopracował do smaku idealnego i serwuje co jakiś czas w naszej kuchni.  Składniki : 0,5 kg

Niezły Młynek
GULASZ WOŁOWY, 179

   Nastała jesień, a z nią ochota na bardziej pożywne, rozgrzewające dania. Ostatnio zrobił nam się apetyt na gulasz wołowy, którego nie przygotowywałam już dość

Smaczne Zdrowe
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 257

Ten „stek” to protoplasta dzisiejszych hamburgerów. Danie powstało w końcówce XIX wieku, koło roku 1888. Było jednym z przepisów lekarza wojskowego J.H. Salisbury’ego i jego

Karo in the Kitchen
Potrawka z makaronu w aromatycznym sosie z mięsem wołowym 162

Pięknie wyglądający, kolorowy makaron zainspirował mnie do połączenia go z pachnącym koperkiem, zanurzonym w puszystej śmietanie. Do tego dodałam wyrazisty smak wołowiny i powstało przepyszne

Kulinarne przemyslenia
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 203

Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale

Codziennik Kuchenny