przepisu wychodzą 3 klasyczne blachy ciasta lub dwie, jeśli wolicie ciasta drożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300ml+3 łyżki mleka 50g+1 łyżeczka cukru brązowego(...)cukier, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można
FitKotMuffiny upiekłam na wyjazd wakacyjny. W domu, ciepłe polecam jako dodatek do białego lub czerwonego barszczu. Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml oleju100 ml
Czerwień i błękitprodukty. Wnętrze w przyjemnym prowansalskim klimacie Włoskie produkty na półkach ze skrzyń owocowych A teraz przejdźmy do samej pizzy, w końcu to nasz gwóźdź programu. I love Pizza to pierwsze miejsce, w którym jadłam pizzę bez niczego, to znaczy bez dodatku ketchupu, sosu czosnkowego lub jakiegokolwiek innego sosu. Tam pizza nie wymaga jakichkolwiek dodatków, smakuje tak po prostu(...)możemy sobie ją dowolnie skomponować tzn. każdą połówkę zamówić z czymś innym. To co widzicie u mnie na zdjęciach to pizza: I love pizza (z rukolą) i pizza alpejska (z salami i białym sosem). Pizza jest na cienkim cieście, przygotowywana jest na naszych oczach i co najważniejsze wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, przez co jej smak jest jeszcze lepszy
RelaxtimeCiekawy przepis z kuchni włoskiej. Można podawać na różne sposoby - jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy. Cisto jest chrupiące i smaczne. Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :) SKŁADNIKI: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki 1 łyżeczka soli(...)miski i mieszamy z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie elastyczne. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć
dlaSmaQMargherita di Savoia) odwiedzała Neapol. Na jej cześć przygotowano pizzę w kolorze włoskiej flagi (zielony kolor symbolizowała bazylia, biały mozzarella, a czerwony pomidory). Ten rodzaj pizzy znany był w Neapolu już wcześniej, ale dobry chwyt reklamowy, jakim zaiste jest nazwanie dania na cześć królowej, spowodował spopularyzowanie pizzy we Włoszech, a potem i na całym świecie. Jeżeli przygotowałaś(...)theharlow.net) Pizza Margherita jest moją ulubioną. Uwielbiam ją za prostotę i genialny smak (pod warunkiem, że została zrobiona z naprawdę dobrych składników). Tradycyjna Margherita przygotowywana jest z bazylią, ale czasami lubię zjeść ją z rukolą. Wszystkie elementy do wykonania Margherity publikowałam już wcześniej na blogu, więc teraz tylko podzielę się z Wami linkami: 1. Przepis na ciasto (moje ulubione
Przepisy AleksandryTo, że w szparagach jestem zakochana bez pamięci wiecie, trąbię o tym wszem i wobec, a w sezonie trudno mi się powstrzymać, aby w ciągu
Mango Papajawiększą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika(...)NERKOWCA OLIWA Z OLIWEK NAPÓJ JAGLANY Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego pochodzenia, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska. NAPÓJ SOJOWY Napój sojowy jest kolejnym świetnym zastępnikiem mleka krowiego. Naturalnie bezglutenowy, bez cholesterolu, laktozy, substancji słodzących. Składniki to jedynie
Zdrowie na języku :Pwłoską nutkę. Żeby przyciągnąć kilka regionów słynących ze swoich flagowych produktów- czekolada- Turyn, migdał- Sycylia konkretnie Avola prowincja Syrakuzy oraz truskawka z Cassibile prowincja Syrakuzy. Do moich crepes użyłam 4 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 jajka szczypta soli 2 szklanki mleka + 2 szklanki wody- z samym mlekiem naleśniki będą zbyt twarde. Miksujemy wszystko razem. Ciasto(...)cukru Owocowa Rozkosz Polej gorącą czekoladą, rozsmaruj ją. Przykryj drugim naleśnikiem. Zrób maziaje z czekolady i posyp po wierzchu prażonymi na patelni, płatkami migdała. Pokrój nożem do pizzy. Moje święto dwóch regionów ,odległych od siebie około 1510 km ,zamknięte w jednym, aromatycznym i pełnym wspomnień...naleśniku ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPiada to rodzaj płaskiego włoskiego pieczywa z pszennej mąki z dodatkiem oliwy z oliwek. Jest nieco grubsza, niż tortilla. Można ją kupić w dobrych marketach na półkach z "kuchnią świata", albo od czasu do czasu w Biedronce. Można ją także zrobić własnoręcznie, ale wymaga to wprawy. Ostatnio podjęłam kilka prób, ale nie do końca byłam zadowolona z efektu, więc(...)sprawdzony przepis ode mnie trzeba jeszcze chwilę poczekać;) Tymczasem można śmiało korzystać z tych dostępnych w sklepach. Jakiś czas temu proponowałam Wam pizzę na spodzie z piady , dziś prezentuję moją ulubioną ostatnio kanapkę z piady na ciepło - z wędzonym łososiem i rukolą. Próbowaliście kiedyś wędzonego łososia na ciepło? Jest znacznie bardziej intensywny w smaku i słony niż taki jedzony
Kulinarne InspiracjeTo było rewelacyjne, idealne ciasto z super nadzieniem. Polecam wszystkim. Thermomix ciasto – do naczynie miksującego wlać letnią wodę, dodać sól, cukier, oliwę, 2 łyżki mąki
Kuchnia PokoleńPlacek z ciecierzycy, rodowity Włoch, w zależności od regionu może się nazywać socca, farinata lub cecina i różnić się grubością (0,3-1 cm), jednak zawsze
SzczyptaSmaQKolejna propozycja pizzy idealnej. Tym razem połączenie, które nie raz kradnie moje serce. Gruszki, feta i szynka parmeńska to składniki, które idealnie pasują do Prosecco a
Mango PapajaSzczęśliwego Nowego Roku! Dzisiaj mija 7 lat odkąd rozpoczęłam najpiękniejszą przygodę mojego życia - kulinarne blogowanie! Piękna liczba, prawda? Pierwszy dzień 2017 to czas podsumowań roku ubiegłego
Moja smaczna kuchniaNadeszła sobota, a od kilku dni miałam jednocześnie ochotę na podpłomyki i pizzę. Powstały proste i rewelacyjne podpłomyki, a właściwie pizza na podpłomykach z pesto z
Moja smaczna kuchnia