włoskie ciasto na pizzę - 679 przepisów (strona:34/46)

MÓJ DZIEŃ Z LUBELLĄ 199

tylko dużo ruchu i racjonalne podejście do jedzenia. Zjadam wszystko to, co widzicie na blogu ( + to czego nie widzicie! :D ), ale nie całe ciasto – a jego kawałek. Zjadam nie całą pizzę – a jej kawałek ( no albo 3 :D ) A do tego jem bardzo regularnie i NIGDY nie opuszczam posiłków. Mój organizm tak już się przyzwyczaił do tych stałych(...)albo chrupania w pracy) SKŁADNIKI: * płatki żytnie Lubella ( z puffem z żyta i czarną porzeczką ) – 2,5 szkl * mąka pszenna / pełnoziarnista – 3/4 szkl * ulubione orzechy – włoskie nerkowce, pini – 3/4 szkl * twarda gruszka – 0,5 szt * miód wielokwiatowy – 4 łyżki * jajko – 1 szt * olej kokosowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Olej kokosowy dokładnie

Ostra na Słodko
PIZZA Z ANCHOIS 161

Zapraszam dziś na Pizzę z anchois. Są to małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej.  Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako

potrawyregionalne
Pizza alpejsko-prowansalska 172

Pizza kojarzy nam się z kuchnią włoską, a tymczasem jest również w tradycji kuchni południowej Francji. Czytając wiosną książkę Petera Mayle'a pt. " Hotel Pastis ", w której bohaterowie zajadali się prowansalską pizzą, wciąż próbowałam dociec, gdzie leży różnica. Okazuje się, że w składnikach. We Francji daje się więcej dodatków. Najczęstszymi są: cebula (w dużej ilości), anchois i oliwki. Ponieważ(...)ruszyły. Mąkę wymieszać z połową łyżeczki ziół prowansalskich i solą. Do suchych składników dodać aktywne drożdże.  Całość wymieszać, a potem wyrabiać ręką, stopniowo dolewając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, polać je dwoma łyżkami oliwy, uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Obgotowane grzyby posiekać dużym nożem

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym, mozzarellą i pomidorami 213

kulek. Może przybierać również kształty małych kuleczek, wałków, wiórków lub warkoczyków. Ser mozzarella znany jest ze swojej ciągliwości po roztopieniu, stąd tak często możemy go spotkać w powszechnie spożywanej pizzy. A jak się ma sprawa kaloryczności? Niestety, ser ten jest tłusty . Mimo pozornie wyglądającej delikatnej i lekkiej konsystencji to 100 g tego produktu zawiera 260 kcal , 20 g białka(...)nerwowych,  dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży,  zapobiega osteoporozie,  jest mocnym antyutleniaczem. W Polsce możemy kupić ser mozzarella od wielu dostawców, ale ponoć żaden (według włoskich specjalistów), nie będzie odpowiadał wytycznym smakowym rodzimych wyrobów,  My możemy polecić dwa rodzaje, kupione w sklepie ekologicznym. Oba mają certyfikat jakości i zrobione są ze składników pochodzących z upraw

Moja Mama Gotuje
Focaccia z oliwkami 199

Przy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy. Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z figami, prosciutto i chutney figowy 147

Ostatnio będąc w supermarkecie kupilam figi, to zresztą ostatni moment na ich zakup w tym sezonie. Zrobiłam z nich pyszny chutney oraz pizzę. Zestawienie smaków może

Gosia gotuje
Pizza farmerska z kurczakiem, jarmużem, kukurydzą i groszkiem 189

Dzisiaj zaproponować chcę Wam pyszną pizzę z całym mnóstwem warzyw : złocista kukurydza , pachnący zielony groszek i zdrowy jarmuż . W tle oczywiście sos pomidorowy z całym mnóstwem

Passions hobbies life
PIZZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI ( z mąki kokosowej , low-carb, zdrowa ) + test patelni z linii TAURUS marki AMBITION 224

Jak już Wam oczywiście wspomniałam ( a pewnie z 5 milionów razy! ) od przeszło miesiąca ograniczyłam mąkę pszenną na rzecz mąki kokosowej, owsianej, gryczanej, amarantusowej czy też

Ostra na Słodko
Paluch we włoskim stylu 169

Włosi jedzą pieczywo do każdego posiłku. Magazyn "La Rivista" podaje, że statystyczne włoskie małżeństwo zjada przynajmniej pół kilograma chleba dziennie. Kto chciałby poczuć smak pieczywa we włoskim stylu powinien upiec palucha z suszonymi pomidorami i oliwkami. Składniki 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 160 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)oliwek odrobina tłuszczu do wysmarowania formy Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy oregano, sól, cukier, suche drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości do ok. 5 milimetrów. Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla

My Chcemy Jeść
Calzone 190

Dzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy zawiniętej w pieroga, więc idealnej jako przekąska na dłuższe wyjścia. Całą trójką (Cynamon niestety nigdy nie miał okazji spróbować, ale na pewno też by mu smakowało) jesteśmy wielkimi fanami Calzone i polecamy(...)pomidorów, czosnku i czarnuszki. Kiedy drożdże ładnie nam się spienią, trzeba je dorzucić do mąki i przemieszać drewnianą łyżką, po czym wrzucić pozostałe składniki poza masłem i wstępnie wyrobić ciasto. Masło dobrze jest wcześniej pokroić w nieduże kwadraciki i wgnieść je pojedynczo w ciasto. Wyrobić przez ok. 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i dłoni, po czym odstawić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino 243

języka to: pizza, amore i bunga bunga. Otóż we włoskim języku znajdziemy jeszcze wspomniane słowo gnocchi, które mniej więcej wymawia się nioki. A coż to, a cóż to?A nic takiego jak nasze kopytka, z jedną zasadniczą różnicą - włoskie gnocchi nie są z reguły twarde, bez wyrazu jak większość polskich kopytek. Ten, kto zasmakował prawdziwych włoskich kopytek kojarzy(...)ziemniaki przeciśnięte przez nią są lekkie i delikatne. Mieszamy na blacie/stolnicy ziemniaki, mąkę, roztrzepane całe jajko, sól, gałkę, pieprz i ser ricotta, który nada całości odrobinę słodyczy, a ciasto stanie się delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby zesztywniało. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, podsypujemy stół dodatkową porcją mąki i kształtujemy je na wałeczki o średnicy

Right Behind The Kitchen
Prawdziwa włoska pizza 260

W związku z tym, że nie miałam siły zrobić kolacji... upiekłam pizzę :D A to wszystko przez mojego Ukochanego. Miał mnie wyręczyć, jednak skwitował krótko, że

My Culinary Art
Pischinger czyli wafle czekoladowe 201

W taką piękną pogodę aż szkoda siedzieć w domu. Tym bardziej, że jest niedziela i że nigdzie nie muszę się spieszyć. Tradycji jednak musi stać się

Obiad gotowy
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 186

stary toskański dom otoczony winnicami i gajami oliwnymi, ale najbardziej w pamięci utkwiła mi lekcja przygotowywania prawdziwej włoskiej pizzy. Od tamtej pory wyjazd do Toskanii stał się moim marzeniem, zaś punktem obowiązkowym tej podróży miał być udział w lekcji gotowania z włoskim kucharzem. Okazuje się, że zorganizowanie takiej lekcji nie jest problemem - można przebierać w wielu ofertach - od zajęć(...)sosem pomidorowym świeży makaron z sosem a'la ratatuj królik cacciatore pepperonata tiramisu Imponujące prawda? Czekało nas dużo pracy i ledwo wyrobiliśmy się w czasie. Zaczęliśmy od zagniecenia ciasta na świeży makaron, gdyż musi ono trochę poleżeć. Choć przepis na makaron jest bardzo prosty, ciasto jest twarde i trzeba włożyć w nie dużo siły. Duża męska dłoń sprawdza się najlepiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia gruzińska 363

niebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko(...)mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również w paście

Poezja smaku