włoskie ciasto na pizzę - 679 przepisów (strona:34/46)

81 pomysłów na ciepłe kolacje 437

pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką(...)ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką

Moja smaczna kuchnia
Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem. 170

Dostałem od mojej bratowej mąkę pizzową prosto z Rzymu i pieniek prosto z gdyńskiego lasu. I tak jakoś natchnęło mnie to do zrobienia pizzy prostej i

zadanie-gotowanie
Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli 191

Spodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj. włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga: Słodki Kompromis.  Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki(...)żaroodpornego naczynia z pokrywą, podłużnego więc i mój chleb nie był "bochenkowanto" okragły;)Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 336

przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do wody z octem lub do wina, tą mieszankę wkładamy do lodówki. Mieszamy w miseczce sól, mielony pieprz, słodką paprykę, płatki chili. Koper włoski podprażamy na suchej patelni – musi lekko zmienić kolor i uwolnić trochę aromatu. Tłuczemy go w moździerzu bardzo drobno. Wsypujemy do pozostałych przypraw. Kolorowy pieprz lekko tłuczemy w moździerzu – nie ścieramy(...)Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość po wyrobieniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę-dwie

Karo in the Kitchen
Lemon 'n' ricotta Bar 221

Ciasto: 1,25 kubka mąki 0,5 kubka cukru 1 filiżanka mąki   kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 12 łyżek masła szczypta soli Nadzienie: 1

Luźna Kuchnia
Warsztaty fotografii kulinarnej z Kubą Kaźmierczykiem! 166

warsztatach fotografii kulinarnej prowadzonych przez Kubę Kaźmierczyka, który jest autorem serwisu  Fotoblogia.pl  i zawodowym fotografem.  Wykonuje On zdjęcia dla takich sieciówek jak Starbucks, Burger King czy Pizza Hut. Warsztaty były dla mnie ogromnym przeżyciem, gdyż od zawsze chciałam zgłębić wiedzę z zakresu podstawowych technik fotografii, co udało mi się dzięki sobotniemu spotkaniu na warszawskim Mokotowie. Postaram się(...)odpowiednio skonfigurować aparaty. Polegało to przede wszystkim na ustawieniu optymalnych  wartości  różnych parametrów.  Na zdjęciu poniżej zamieszczam obiekty, które fotografowaliśmy, czyli cynamonowe ślimaczki, czekoladowe muffiny, włoski stół oraz ciasto. Kuba już wcześniej przygotował dla nas kompozycje, które musieliśmy uchwycić na zdjęciach. Ponadto,  podpowiedział jak w prosty, a zarazem ciekawy sposób dobrać w zaciszu domowym dodatki

Fabryka pomysłów
Pizza owsiana z karczochami, salami i czarnymi oliwkami 167

lubi tego włoskiego specjału-dajcie znać :) Razem z K. należymy zdecydowanie do pizzożerców i jadamy ją dosyć często. Czasem zamawiamy w lokalach, częściej wypiekamy w domowym zaciszu w hurtowych ilościach i jemy potem przez kilka dni pod rząd. Eksperymentujemy  z różnymi smakami i dodatkami i zawsze jest pysznie. Ponieważ powszechnie wiadomo, że pizza jest niezdrowa, staram się wymyślać(...)zdrowsze wersje. Ostatnio dużą popularnością w naszym domu cieszy się pizza na owsianym, wyjątkowo kruchym i chrupiącym spodzie, o której wspominałam już tutaj . Koniecznie z dodatkiem moich ulubionych karczochów. A jak karczochy to i salami i czarne oliwki, bo uważam, że te trzy smaki super sie komponują. Składniki na pizzę o średnicy ok 34 cm: 100 g płatków owsianych górskich

Zawsze głodna!
Jaja sadzone na szpinaku i cukinii z serem kozim 166

Bardzo ciepły wieczór, księżyc cicho i leniwie rozlewa swoje światło na gwarne sycylijskie miasteczko. Jest godzina 3.00 w nocy. Ale jakby 16.00 po południu. Pełnia lata

Z Kuchni Do Kuchni
MÓJ DZIEŃ Z LUBELLĄ 184

tylko dużo ruchu i racjonalne podejście do jedzenia. Zjadam wszystko to, co widzicie na blogu ( + to czego nie widzicie! :D ), ale nie całe ciasto – a jego kawałek. Zjadam nie całą pizzę – a jej kawałek ( no albo 3 :D ) A do tego jem bardzo regularnie i NIGDY nie opuszczam posiłków. Mój organizm tak już się przyzwyczaił do tych stałych(...)albo chrupania w pracy) SKŁADNIKI: * płatki żytnie Lubella ( z puffem z żyta i czarną porzeczką ) – 2,5 szkl * mąka pszenna / pełnoziarnista – 3/4 szkl * ulubione orzechy – włoskie nerkowce, pini – 3/4 szkl * twarda gruszka – 0,5 szt * miód wielokwiatowy – 4 łyżki * jajko – 1 szt * olej kokosowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Olej kokosowy dokładnie

Ostra na Słodko
PIZZA Z ANCHOIS 146

Zapraszam dziś na Pizzę z anchois. Są to małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej.  Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako

potrawyregionalne
Pizza alpejsko-prowansalska 151

Pizza kojarzy nam się z kuchnią włoską, a tymczasem jest również w tradycji kuchni południowej Francji. Czytając wiosną książkę Petera Mayle'a pt. " Hotel Pastis ", w której bohaterowie zajadali się prowansalską pizzą, wciąż próbowałam dociec, gdzie leży różnica. Okazuje się, że w składnikach. We Francji daje się więcej dodatków. Najczęstszymi są: cebula (w dużej ilości), anchois i oliwki. Ponieważ(...)ruszyły. Mąkę wymieszać z połową łyżeczki ziół prowansalskich i solą. Do suchych składników dodać aktywne drożdże.  Całość wymieszać, a potem wyrabiać ręką, stopniowo dolewając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, polać je dwoma łyżkami oliwy, uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Obgotowane grzyby posiekać dużym nożem

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym, mozzarellą i pomidorami 195

kulek. Może przybierać również kształty małych kuleczek, wałków, wiórków lub warkoczyków. Ser mozzarella znany jest ze swojej ciągliwości po roztopieniu, stąd tak często możemy go spotkać w powszechnie spożywanej pizzy. A jak się ma sprawa kaloryczności? Niestety, ser ten jest tłusty . Mimo pozornie wyglądającej delikatnej i lekkiej konsystencji to 100 g tego produktu zawiera 260 kcal , 20 g białka(...)nerwowych,  dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży,  zapobiega osteoporozie,  jest mocnym antyutleniaczem. W Polsce możemy kupić ser mozzarella od wielu dostawców, ale ponoć żaden (według włoskich specjalistów), nie będzie odpowiadał wytycznym smakowym rodzimych wyrobów,  My możemy polecić dwa rodzaje, kupione w sklepie ekologicznym. Oba mają certyfikat jakości i zrobione są ze składników pochodzących z upraw

Moja Mama Gotuje
Focaccia z oliwkami 182

Przy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy. Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z figami, prosciutto i chutney figowy 135

Ostatnio będąc w supermarkecie kupilam figi, to zresztą ostatni moment na ich zakup w tym sezonie. Zrobiłam z nich pyszny chutney oraz pizzę. Zestawienie smaków może

Gosia gotuje
Pizza farmerska z kurczakiem, jarmużem, kukurydzą i groszkiem 175

Dzisiaj zaproponować chcę Wam pyszną pizzę z całym mnóstwem warzyw : złocista kukurydza , pachnący zielony groszek i zdrowy jarmuż . W tle oczywiście sos pomidorowy z całym mnóstwem

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania