włoskie ciasto na pizzę - 679 przepisów (strona:30/46)

Pizza farmerska 203

Pizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! No to zrobimy wobec tego farmerską pizzę.. Dlaczego farmerska ta pizza? Bo składniki typowo farmerskie są. -ogórek kiszony -pierś(...)mąki -sól -120 ml wody o temperaturze pokojowej -1 łyżeczka suchych drożdży Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza Romantica z ricottą 216

Pizza Romantica powstała z okazji dnia pizzy, który obchodzony jest na świecie 9 lutego, ale także wydaje mi się ciekawym pomysłem na walentynki – jak na

Poezja smaku
Batoniki-dopalacze (nie tylko dla dzieci!) 254

ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki dobrego kakaoopakowanie płatków kukurydzianychPrzygotowanie:Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło w średnim rondelku, dodaj miód i kakao, wymieszaj. Dodaj masę do orzechów włoskich(...)masę, wygładź łyżką. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej na noc). Krój na batoniki, wstaw do lodówki.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Pełnoziarnisty chleb z orzechami włoskimi i słonecznikiem 143

witamina E, kwas foliowy, cynk) oraz orzechy włoskie (tłuszcze wielonienasycone, dobre dla serducha ponoć) i mamy zdrowy produkt oraz ciekawe smaki zamknięte w przyzwoitym bochenku. No to pieczem. Przesiać 0,5 kg mąki pełnoziarnistej do dużej miski, wsypać garść łuskanego słonecznika i tyle samo rozgniecionych orzechów włoskich (wsypać pierwej do woreczka 1-razowego, rozgnieść dnem rondelka) oraz(...)łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru. Wlewać stopniowo wodę do miski, mieszając łyżką. Wyrobić ciasto ile wlezie w misce, resztę dokończyć na blacie/stolnicy delikatnie posypanej mąką. Gdy ciasto odchodzi od łapek, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 stopni

Right Behind The Kitchen
Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami 145

Zdrowa pizza z mąki orkiszowej z batatami, nerkowcami i domowym sosem pomidorowym to nasza druga ulubiona fit pizza (obok Pizzy orkiszowej z mozzarellą i pomidorami ), w

Moja Delicja
Focaccia 197

inne składniki. Jest ona podobna do pizzy i może  również   stanowić bazę do jej zrobienia. Najczęściej spotykaną wersją jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo. Składniki na 1 focaccię: 250 g mąki pszennej typ 450, 480, 500 lub 550 (ja użyłem dedykowanej, włoskiej mąki Manitoba) 1,5 g świeżych drożdży(...)zimnej wody. Mieszać do czasu, aż nie będzie śladów suchej mąki. Zostawić przykrytą na 30 minut (autoliza).  Dodać drożdże rozpuszczone w  10 g wody, wmieszać w ciasto i zostawić na następne 30 minut. Po tym czasie dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie dodać sól, oraz pozostałą wodę (60 g, małymi porcjami, czekając dopóki każda porcja

Przepisy na domowy ser i chleb
Domowa pizza z wędliną i kukurydzą. 224

pizza jest najbardziej "chodliwym" daniem. Dziś mam dla Was domową pizzę która powstała z włoskiej mąki od Skworcu.com.pl Wyszło pysznie! zapraszam. Składniki na jedną pizze; 2 szkl. włoskiej mąki farina do pizzy - Skworcu 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cytrynowej soli Skworcu 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 2 łyżki(...)trakcie  wyrabiania dolewamy tyle wody ile mąka potrzebuje. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza śniadaniowa 159

Basta! Przygotuję nam fajne śniadanie jeszcze dziś... jak tylko chłopcy zasną :) Na rano będzie jak znalazł. Tak mniej więcej narodził się pomysł na śniadaniową pizzę. Nie znajdziecie tu grama ciasta, ciężkich sosów czy mało wartościowych dodatków, które może i wyglądają ładnie, ale prócz pustych kalorii, nie dostarczają nam nic wi ęcej . Na dodatek to śniadanie jest bardziej na słodko(...)Łowicza. Idealnie gęsty, lekko kwaskowy, podkreśla smak "pizzy" i sprawia, że ręka sama ciągnie po kolejny kawałek... To jak Kochani, namówiłam Was...? Aaaa i wiecie co? Teściowa chce takie codziennie! I jak tu jej nie kochać?! Składniki na blaszkę o śr ok 25cm: 100g płatków owsianych 50g płatków kukurydzianych 50g orzechów włoskich 50g żurawiny suszonej 50g ziaren słonecznika 50g orzechów

Kuchnia w czekoladzie
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 224

dokładnie smarujemy oliwą z oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały czas starając się jednocześnie zbytnio nie odgazowywać ciasta, żeby zostało jak najbardziej puszyste. Zostawiamy placki do podrośnięcia/napuszenia na 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą(...)kolejne 15-20 minut do zrumienienia i zezłocenia. Przed podaniem lekko studzimy na kratce. FOCACCIA – dwie sztuki 21-23cm średnicy 630g mąki pszennej typu 550, 650 lub włoskiej mąki na pizzę 1 opakowanie drożdży instant /7-8g/ 460ml mleka 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2 pełne łyżeczki posiekanego rozmarynu 2 pełne łyżeczki posiekanego tymianku

Karo in the Kitchen
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 192

kamieniach, później piecach drzewnych i węglowych, a obecnie często po prostu na patelni. Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie(...)wyglądzie przypomina trochę włoską focaccię . Zamiast oregano możecie wykorzystać również dowolne ulubione przyprawy lub zioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI  na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki

Food Square
Włoskie calzone 213

To jest moje popisowe danie. Calzone to taka pizza w kształcie pieroga, w środku której roi się od wspaniałych dodatków. Każdy może wypełnić środek czym tylko

upichcic
Turecka pizza szpinakowa. 195

Właściwie to danie to pide, ale i tak przeważnie mówi się na nie pizza. Co prawda jest jeszcze tureckie lahmacun, które wygląda zupełnie identycznie jak włoska pizza, ale ja wolę właśnie taką łódeczkową odmianę pide. Taki kształt pozwala na umieszczenie większej ilości farszu, który pozostaje bardziej wilgotny niż ten cienko rozsmarowany na placku. To dobrze. A przynajmniej dzisiaj miałem ochotę(...)fecie w tureckim daniu to skandal. Niech więc będzie, że powinien to być beyaz peynir. Naprawdę powinien! To już ostatnia nasza pizza w tym tygodniu,  Jeżeli robiliście z nami poprzednie, to mogło zostać Wam nieco ciasta. Na pide będzie w sam raz! PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę

zadanie-gotowanie
Mój włoski Lider - Pizza z rukolą, prosciutto, pomidorkami i oliwkami 137

Być albo nie być? - pisał William Shakespeare. Ale na Williama raczej nie wyglądam więc stawiam zgoła inne pytanie: zjeść czy nie zjeść ? Skąd takie przemyślenia? 

Mój Smak na Życie
Razowa pizza Caprese 124

Klasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza. Składniki na 2 średnie pizze:150 g mąki pszennej100 g mąki pszennej razowej15 g drożdży świeżych1/2 łyżeczki cukru brązowego1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy150 g wodyser mozarellapomidorki koktajloweświeża bazyliasos pomidorowy: 6 łyżek passaty pomidorowej(...)Odstawić na 10 minut, aby powstał rozczyn. Obie mąki i szczyptę soli przesiać do miski, wlać resztę wody, oliwę i rozczyn. Zagniatać całość przez kilka minut, aby powstało gładkie ciasto. Uformować je w kulę, przełożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około półtorej godziny.W międzyczasie przygotować sos pomidorowy, dokładnie mieszając wszystkie podane

wyzwania kuchenne
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 176

Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się na zakupy. Musiałam użyć głosu rozsądku, by kupić tylko to co faktycznie niezbędne, bo te włoskie pyszności kusząco spoglądały na mnie z półek i szeleściły eleganckimi opakowaniami. Wcale nie podlizuję się tutaj Lidlowi, w podziękowaniu za smakowitą przesyłkę, nie myślcie sobie. Ja po prostu bardzo(...)Pewnie wiecie, że już drugi tydzień walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się z Italią. Przyznam się, że to mój pierwszy raz. Owszem za czasów studenckich zdarzało mi się kupić gotowca w torebce ubić

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania